CALEA (DIN)SPRE SILICON VALLEY
Mai multe informatii despre specialistii SAP, despre tendinta de schimbare si reorganizare la nivel de management a companiilor si diferentele salariale dintre romani si expati, despre statul peste program, devenit o regula de aur a secolului al XXI-lea, dar si despre cazul Nokia, am vorbit cu Cristina Caramizaru, Partner – Stanton Chase Romania.
Reorganizarea la nivel de management
Se pare ca in aceasta perioada, in industria IT&Telecom circula cateva trenduri, precum schimbarile si reorganizarile la nivel de management inregistrate in marile companii specializate. "Piata este impartita in doua tipuri de companii: companiile romanesti si cele multinationale/internationale, fiecare dintre acestea avand metode specifice de recrutare. In cazul companiilor romanesti, procesul de recrutare are loc de cele mai multe ori pe baza recomandarilor interne sau ale unor persoane apropiate. In ceea ce priveste procedeul de recrutare din companiile internationale, acesta poate fi stabilit la nivel intern, prin promovarea angajatilor actuali, pe pozitii superioare. In aceste companii, nu au loc recrutari din exterior pe pozitii de middle si top management, ani de zile", sustine Cristina Caramizaru. Schimbari si reorganizari la nivel de management, s-au observat si la nivelul companiilor de telecomunicatii din Romania. Este si cazul companiei Romtelecom, care s-a impartit in trei divizii: una destinata categoriei corporate, una consumatorilor si o a treia componenta specializata in activitati de ordin administrativ (Real Estate si dezvoltari de retea). Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantul Stanton Chase, reorganizarea la nivel de management este utila mai ales companiilor cu un numar mare de angajati si are rolul de a facilita comunicarea si "change managementul".
Statul peste program
In aceasta perioada, Cristina Caramizaru a observat trenduri si la nivelul atitudinii candidatilor, mai ales in ceea ce priveste statul peste program. "Odata cu aparitia pe piata romaneasca a multinationalelor, romanii au realizat ca volumul de munca este mult mai mare, iar statul peste program a devenit o regula de aur… mai ales in domeniul IT. Tocmai de aceea m-am bucurat foarte tare cand am intalnit la interviuri oameni care puneau pret si pe timpul lor liber si familie". Mai mult decat atat, Partnerul Stanton Chase marturiseste ca a intalnit pe parcursul carierei profesionale situatii in care managerii considerau statul peste program in mod constant, un semn de ineficienta. Simplul fapt ca un angajat nu-si finaliza treaba in cele opt ore de program reprezenta pentru manageri un semn de intrebare pus asupra competentelor, capacitatii si abilitatilor angajatului respectiv. Iar aceste semne au fost urmate in unele cazuri de concedieri, dupa o evaluare aprofundata a cauzalitatii.
Romanul se vinde ieftin
Un alt fenomen existent pe piata de IT il reprezinta salariile mici pe care le ofera angajatorii straini romanilor. Se pare ca exista nenumarate cazuri cand angajatorii straini cauta specialisti romani, profesionisti si cu experienta, pentru care insa aloca un salariu foarte mic, comparativ cu piata salariala din afara tarii. Reprezentantul companiei de recrutare Stanton Chase preconizeaza ca exemplare rare pe piata, precum specialistii SAP, vor pleca la un moment dat din Romania, motivul fiind legat tot de nivelul salariilor, care sunt ridicate pe piata romaneasca, insa nu la nivelul celorlalte filiale SAP din lume. In legatura cu aceasta posibila plecare, Cristina Caramizaru a identificat un al doilea motiv, care tine de posibilitatea de dezvoltare a specialistilor in tara. "In Romania, nu au loc multe implementari complexe si de anvergura. Din acest motiv, specialistii din acest domeniu nu castiga o experienta practica de valoare. Procese de amploare sunt organizate destul de rar, in companii foarte mari, cum a fost cazul Petrom. Cand vorbim despre Germania sau alte tari dezvoltate, specialistii SAP au ocazia sa invete si sa se dezvolte intr-un cadru cu adevarat profesionist", subliniaza Cristina Caramizaru.
Intrebata care a fost cel mai mare salariu negociat pentru un angajat, aceasta a declarat ca se situa in jurul a 8.000 de euro, precizand faptul ca majoritatea angajatilor romani cu asemenea salarii si-au demonstrat performanta si merita acesti bani.
Repere salariale si comparatii
Specializata in recrutare pe piata IT si Telecom, Cristina Caramizaru ne-a declarat ca cele mai multe cereri din partea companiilor active pe piata, ca si in cazul anului trecut, vizeaza specialistii SAP. La nivel de middle si top management se observa o crestere salariala continua, de aproximativ 10-15%. Problema intervine cand ajungem la comparatii cu salariile managerilor straini si ne sar in ochi diferentele semnificative. Desi un top manager poate avea in Romania un salariu net de 7.000 euro pe luna, comparativ cu cel al unui coleg de breasla din strainatate, acesta poate fi considerat modest. "S-au creat mituri din care reiese faptul ca in Romania sunt salarii mici, dar aceste vremuri au apus de mult. Problema are o alta conotatie in momentul in care vorbim despre diferenta salariala dintre companiile romanesti specializate in IT si cele straine. Exista diferente covarsitoare. Am intalnit cazuri cand un specialist activ intr-o firma romaneasca avea atributii si sarcini identice cu cele ale unui specialist angajat intr-o companie straina, insa diferenta dintre salariile celor doi era enorma", sustine Cristina Caramizaru.
Reintoarcerea din Silicon Valley vs. emigrare
Industria IT si Telecom este foarte concentrata in Bucuresti, iar acest fapt se observa prin lipsa angajatilor recrutati din alte orase ale tarii. Se pare ca prin simplul fapt ca nu sunt recrutati si profesionisti din tara, nivelul ridicat al profesionalismului se va mentine doar in Capitala, ignorand nevoia de traininguri si specializari aprofundate a provinciei. Mai mult decat atat, Partnerul Stanton Chase este de parere ca daca aceasta problema nu va fi rezolvata, multi profesionisti din domeniul IT vor emigra spre alte locuri, precum Canada, Germania, celebra Silicon Valley… Exista insa si cealalta parte a monedei, si ma refer la specialistii romani, care se intorc in Romania. "Incepand cu anul 2006, am observat, cel putin in cazul specialistilor care s-au stabilit in Canada, ca multi decid sa se reintoarca in Romania. Exista angajati care decid sa plece din tari cu traditie in industria IT, deoarece au atins un nivel de saturare a informatiei, stiu ca nu mai pot aduce inovatii, ca nu pot reinventa roata… Un alt factor determinant este de natura sociala si are legatura cu gradul de integrare si de compatibilitate a romanilor cu populatia tarii respective – situatie des intalnita in Canada", declara Cristina Caramizaru.
Cazul Nokia
In ceea ce priveste deschiderea fabricii Nokia in Romania, reprezentantul Stanton Chase considera fireasca miscarea finlandezilor de a se extinde pe o piata low-cost, avantajoasa atat din punctul de vedere al salariilor impuse prin lege, cat si pentru taxele si impozitele mult mai mici decat cele din Germania, de pilda. "Cei de la Nokia mi se par foarte curajosi pentru ca vor sa angajeze un numar semnificativ de oameni, aproximativ 5.000. Mai mult decat atat, imbucurator mi se pare si faptul ca intentioneaza sa angajeze si someri din zona respectiva.
Posibile probleme este probabil sa apara la nivel de management, si nu spun acest lucru pentru ca nu exista manageri capabili in zona, ci pentru ca este posibil sa nu fie pregatiti pentru o astfel de companie", sustine Cristina Caramizaru.
Amintiri neplacute
In legatura cu lansarea companiilor straine pe alte piete decat cea din Capitala, reprezentantul Stanton Chase marturiseste ca in trecut s-a ocupat de cazul unui posibil client, interesat sa se lanseze pe piata IT din Timisoara. La cererea clientului, specialistii Stanton Chase au examinat piata, au identificat oportunitatile, iar in momentul cand li s-a solicitat sa recruteze 4.000 de angajati, au realizat ca este imposibil ca acest client sa se extinda pe piata timisoreana. Refuzand intrarea pe piata din Bucuresti, respectiva companie a renuntat la ideea de a se lansa pe piata romaneasca. Si acesta este doar un exemplu… Sa speram ca astfel de cazuri vor fi tot mai rare.