Care sunt soft skill-urile specifice românilor
Pe lângă competențele tehnice, specifice industriei, poziției deschise sau nivelului de experiență, specialiștii în recrutare acordă o atenție din ce în ce mai mare competențelor soft.
Acestea sunt aplicabile în majoritatea industriilor, indiferent de nivelul de experiență, atât profesioniștilor, cât și studenților și absolvenților. Companiile își doresc să identifice candidați care dețin astfel de compentențe, căci acestea îi ajută să se adapteze rapid noilor condiţii, să interacționeze, să lucreze bine în echipă etc.
În urma datelor primite de la companiile participante la târgul de joburi Angajatori de TOP, a rezultat că soft skill-urile pe care le urmăresc în etapele de selecție și recrutare sunt:
- Lucrul în echipă (53%),
- Orientarea către clienți (50%),
- Proactivitate (39%),
- Agilitate și adaptabilitate (34%),
- Învățare continuă (34%),
- Modul efectiv de comunicare (29%),
- Creativitate (26%).
În ceea ce privește hard skill-urile pe care angajatorii le urmăresc la candidați în procesul de selecție și recrutare acestea sunt: Computer skills (Outlook, Microsoft Word, Microsoft Excel, PowerPoint) – 74%, Cunoștințele de limbi străine – 58%, Writing skills – 29%, Limbaje de programare (Java, C++, Smalltalk, PHP, .NET) – 16%, Project Management (Waterfall, Agile, SCRUM Methodology, Business analysis knowledge, certificari PMP, PRINCE etc) – 16% și Design – 16%.
Care sunt soft skill-urile specifice românilor?
Anumite competențe sunt foarte importante, iar specialiștii în recrutare spun că deținerea anumitor tipuri de skill-uri pot face diferența între a păstra sau pierde un job. Este necesară o dezvoltare continuă a acestor competențe pentru ca un candidat să rămână competitiv pe piața forței de muncă.
Aceste competențe nu pot fi cuantificate, însa ele sunt luate tot mai mult în considerare în procesul de recrutare și selecție. Companiile prezente ediția aceasta la Angajatori de TOP București au realizat un top 10 al competențelor specifice românilor, acele competențe pe care le regăsesc frecvent în comportamentul acestora:
- Gândire critică – 39%
- Creativitate – 39%
- Curiozitatea – 37%
- Rezolvarea complexă a problemelor – 32%
- Agilitate și adaptabilitate – 29%
- Negocierea – 24%
- Învățare continuă – 24%
- Autonomia – 18%
- Abilități de convingere – 16%
- Proactivitatea – 16%