Cat de SUS ajung FEMEILE DIN MEDIUL TEHNIC?
Intr-un numar anterior am prezentat un studiu al firmei de recrutare Perspective Group, care evidentia ca primele trei domenii de activitate in care femeile conduc din pozitia de manager sunt: publicitate, relatii publice si resurse umane, bazandu-se pe soft skills, creativitate si diplomatie. A venit randul sa ne ocupam de femeile care reusesc in mediul tehnic, un teren unde majoritatea "vanatorilor" sunt barbati. In urma colaborarii cu diverse companii, Perspective Group a realizat o noua statistica cu privire la provocarile pe care le intampina femeile-manager aspirante la o cariera intr-un domeniu tehnic. Din cercetare a reiesit ca intr-un mediu in care predomina barbatii in pozitii de management, 80% din femei considera ca trebuie sa munceasca mai mult decat colegii-barbati pentru a fi remarcate. De asemenea, intrebate cum sunt vazute femeile-manager de subordonatii-barbati, acestea au raspuns dupa cum urmeaza: 70% considera ca nu au probleme in coordonarea echipei din acest motiv, iar 30% considera ca trebuie sa faca eforturi mai mari decat colegii-barbati pentru a fi respectate.
Cateva reguli nescrise…
Problemele apar mai ales in mediul tehnic, unde, potrivit specialistilor, femeile sunt privite uneori cu suspiciune si trebuie sa lucreze mai mult ca sa castige increderea si sa demonstreze ca pot si sunt capabile. "De multe ori am intervievat persoane care doreau sa isi schimbe postul pentru ca nu erau apreciate sau pentru ca nu voiau sa munceasca mai mult doar pentru ca sunt femei. Sa presupunem ca vorbim despre o promovare intr-o companie cu specific tehnic, pentru care candideaza cinci barbati si o femeie. De cele mai multe ori, angajatorul prefera un barbat. A devenit un fel de <
Subminarea autoritatii
Ramanem in zona de conflict. Nu de putine ori, atitudinea unui barbat care e superior in functie unei femei este dominatoare. Conform studiului, 40% dintre femeile intervievate sustin ca s-au confruntat cu acest fenomen si au decis sa isi schimbe locul de munca, 15% spun ca au reusit sa ajunga la o intelegere cu superiorul asa incat sa fie lasate sa-si exercite rolul, iar restul de 45% declara ca nu s-au aflat in aceasta situatie. Simona Opris considera ca aceste procente ilustreaza faptul ca femeile sunt inteligente si gasesc solutii pentru problemele cu care se confrunta. Faptul ca 45% dintre femei nu s-au intalnit cu aceasta situatie, este pus pe seama stilului lor de management performant. Faptul ca 40% dintre ele au decis sa isi schimbe jobul din aceasta cauza, se explica prin caracterul lor transant si neacceptarea compromisului. Procentul femeilor care au reusit sa ajunga la o intelegere demonstreaza abilitatea lor si iscusinta de a intoarce situatiile negative in favoarea lor. Chiar si asa, uneori situatia este chiar nefericita: desi femeia aflata in pozitie de conducere este calificata din punct de vedere profesional, ea nu intruneste calitatile si trasaturile necesare pentru a fi un bun lider. "Acesta poate fi cazul femeii-lider, care nu este perceputa in concordanta cu pozitia ei", conchide specialistul de la Casia.
Lipsa de profesionalism
Autoritatea excesiva si subminarea autoritatii sunt considerate de catre Iulia Miu, trainer Achieve Global, dovezi ale lipsei de profesionalism. A trece peste managerul direct si a-i submina autoritatea in fata echipei este un lucru care afecteaza rezultatele acesteia si implicit poate duce la decizia de a schimba locul de munca. "Important pentru orice manager ar trebui sa fie indeplinirea obiectivelor, iar cu o astfel de abordare lucrurile nu pot fi functionale", subliniaza ea.
Diferenta dintre coordonare si respect
Chiar daca o femeie-manager a reusit sa ajunga pe o pozitie inalta in ierarhia unei companii, este o mare diferenta intre a coordona bine o echipa si a castiga respectul membrilor ei. In acest sens, Iulia Miu este de parere ca odata ce o femeie "a imbratisat" o astfel de pozitie intr-un mediu tehnic, trebuie sa fie constienta ca acest lucru va atrage dupa sine comentarii. Ea aduce "o picatura de culoare" intr-un mediu predominat de barbati, dar trebuie sa faca efortul sa ramana permanent la nivelul asteptarilor. "Ceea ce se simte este <
"Coordonarea tine de profesionalism si este adevarat ca uneori este mai dificil ca femeie-manager sa castigi respectul echipei <
"In general, la nivel de organizatie activa, intr-un mediu tehnic, se prefera angajatii barbati. Daca totusi o femeie este aleasa sa coordoneze echipe mixte sau echipe formate exclusiv din barbati inseamna ca a dovedit adevarate calitati de lider", conchide Alina Botezatu.
Asa cum reiese si din cercetarea prezentata, femeile patrund mai greu intr-un mediu tehnic, specific barbatilor. Dar, chiar si atunci cand reusesc, lupta continua din pricina prejudecatilor care domina inca in mediul de business.