Ce faceţi când aveţi o idee antreprenorială?
Cu scopul de a susţine şi ajuta antreprenorii români să înfiinţeze şi să conducă propriile companii într-un mod profitabil, Fundaţia Post-Privatizare sprijină programul School for Startups România pentru că a înţeles că susţinerea întreprinzătorilor reprezintă imboldul dezvoltării economice. Astfel, start-up-urile şi micile afaceri creează noi locuri de muncă şi noi oportunităţi ce susţin comunităţile locale, naţionale şi internaţionale. În acest scop, au fost create două centre de formare destinate training-urilor faţă în faţă şi networking-ului, unul la Cluj şi altul la Bucureşti. „Am dezvoltat şi un site bilingv (română şi engleză) cu sute de articole şi resurse video. Furnizăm mentorat online după un plan lunar şi ne-am asigurat că avem la dispoziţie tot timpul necesar pentru a analiza şi revizui câteva sute de planuri de afaceri a antreprenorilor participanţi“, spune Doug Richard, fondatorul School for Startups (S4S).
Ce le lipseşte antreprenorilor români?
Marius Ghenea, unul dintre mentorii programului S4S România, a rezumat cel mai bine acest aspect. „Există prea multă birocraţie legată de înfiinţarea unei afaceri, ca în nicio altă ţară europeană. Guvernul României încearcă să reducă numărul documentelor legale necesare, dar, din păcate, acest lucru nu se poate schimba peste noapte. O a doua provocare este legată de lipsa investiţiilor în stadiul incipient sau lipsa unor antreprenori în serie de succes care să susţină economia.“ Antreprenorii de succes devin de cele mai multe ori şi investitori, însă atunci când nu îi găseşti peste tot în jurul tău, este dificil să găseşti drumul către o finanţare care să îţi asigure creşterea capitalului în mod rapid.
Totuşi, Doug Richard a observat că antreprenorii din România sunt la fel de muncitori, inteligenţi, inovativi şi incredibil de optimişti, ca şi antreprenorii din oricare altă ţară. „România este un loc perfect satisfăcător pentru a înfiinţa o nouă afacere, iar provocările de aici nu sunt cu mult mai mari decât provocările din alte ţări. Antreprenorii pe care i-am întâlnit aici par destul de bine pregătiţi pentru a avea succes“, spune el.
S4S pentru antreprenorii ambiţioşi
Radu Hasan este cofondator & manager în cadrul Intelligent IT. Încă de la terminarea liceului a ştiut că vrea să devină antreprenor. Ştia că va fi în domeniul IT, bănuia că va fi legat de software, dar cam atât, în rest totul părea destul de vag. „Ştiam că vreau să fiu liber, că vreau să-mi pot pune numeroasele idei în aplicare şi la un moment dat să pot avea un impact semnificativ asupra lumii în care trăim.“ A aşteptat până la terminarea facultăţii, moment în care împreună cu logodnica sa (între timp i-a devenit soţie) şi un foarte bun prieten au fondat compania pe care o conduce şi astăzi. Investiţia iniţială a fost de 7 milioane de lei vechi, ce a presupus costul procedurii de înregistrare a companiei şi câte un calculator adus de fiecare de acasă. „Primele luni am trăit pe banii părinţilor, până au început să ne rămână bani în buzunar, să avem efectiv un venit, chiar dacă foarte mic“, adaugă el.
Ca în orice afacere, a existat şi un moment de cotitură care s-a petrecut în luna februarie a anului 2007, când Radu a observat nevoia apărută în piaţă odată cu eliminarea obligativităţii facturilor tipizate şi a dat naştere propriului produs: Smart Bill. A fost o muncă asiduă de câteva luni, de dimineaţă până seara, care până la urmă şi-a arătat roadele. În prezent, Smart Bill este programul cu peste 10 000 de clienţi în România şi care are de curând şi un frate, Smart Bill Gestiune, aflat şi el în ascensiune.
Radu Hasan a urmat programul S4S, şi, încă după prima sesiune, a rămas profund impresionat de viziunea arătată de Doug Richard şi de Marius Ghenea, de modul lor de a gândi şi a vedea lucrurile. „A fost o adevărată desfătare să auzim aceşti doi oameni vorbind din experienţa lor de business. Ochii ni s-au deschis, ne-am simţit foarte inspiraţi, am simţit că putem mult mai mult decât făceam până atunci, că putem dezvolta afacerea noastră la alt nivel.“
Radu spune că a plecat acasă plin de entuziasm şi de idei despre cum ar putea schimba în bine business-ul, idei pe care le-a pus în aplicare şi dintre care o parte au început să îşi facă simţit efectul. „Faţă de acum şase luni, obiectivele noastre s-au schimbat considerabil“, mărturiseşte el.
Ciprian Stavar este trainer & consultant al Stavar & Partners şi s-a apucat de antreprenoriat pentru că îi oferă libertatea de a crea şi de a se dedica pentru acele lucruri care îl pasionează.
Ciprian a intrat în programul S4S cu mai multe idei de start-up-uri şi cu un mini plan pentru una dintre variante. „Doream o extindere mai largă şi intrarea unui parteneriat într-o zonă non-tehnologică, non-digitală. Schimbarea s-a petrecut repede, pentru că am realizat că eram pe un drum greşit. Până la urmă acesta este şi rolul unui consultant sau mentor: nu doar să-ţi spună ce să faci, ci şi ce să nu faci.“
Cel mai util lucru pe care antreprenorul l-a învăţat a fost să pună accentul pe planul de business plan şi pe aspectele financiare ale afacerii. „În momentul în care ai cifrele în faţă, lucrurile încep să fie mult mai clare şi ideea antreprenorială poate să dispară sau să se clarifice. De fapt, spuneam că am intrat în program cu o idee şi fără un plan detaliat de afaceri. Lucrând pe cifre am realizat că, până şi în condiţii bune, afacerea rămânea la o scară pe care nu mi-o doream. Eram blocat în creştere, într-un domeniu pe care nu-l stăpâneam şi care, dacă la prima vedere era atractiv, studiind în amănunt, mi-am dat seama că nu este pentru mine“, mai spune antreprenorul.
Peste 5 ani…
Peste cinci ani, cei doi antreprenori se văd lucrând tot în domeniu. „Mă văd un antreprenor în serie, tot în domeniul IT/online, dar sper că la nivel global nu doar local. Îmi plac provocările cât mai variate. Sper să atingem cu Smart Bill potenţialul său maxim, moment în care dacă se va ivi posibilitatea unui exit avantajos, o vom fructifica“, afirma Radu Hasan.
Odată pornit pe calea antreprenorială, Ciprian Stavar îi va urma cursul. „Antreprenoriatul presupune învăţare continuă şi este o provocare permanentă, mai ales în condiţiile de piaţă actuale.“
„Antreprenoriatul presupune învaţare continuă şi este o provocare permanentă, mai ales în condiţiile de piaţă actuale. S4S mi-a deschis apetitul pentru antreprenoriatul social, iar ceea ce studiez acum este modul în care antreprenoriatul poate fi predat la vârste mai mici sau cum poate fi spiritul antreprenorial dezvoltat încă din şcoli.“
Ciprian Stavar, Trainer & Consultant, Stavar & Partners
„Cel mai folositor lucru pe care l-am învăţat în S4S a fost să gândim outside the box, să fim mai îndrăzneţi, să avem mai multă încredere în noi, să gândim BIG, să ne dezvoltăm continuu. Am înţeles importanţa uriaşă a unui mentor şi am început discuţiile pentru obţinerea unei investiţii de tip business angel, care sperăm să se realizeze în viitorul apropiat. Pe lângă aceste schimbări ale modului de a vedea lucrurile, am rămas cu numeroase idei practice de vânzări, marketing şi finanţe.“
Radu Hasan, Co-Founder & Manager Intelligent IT
S4S s-a născut în anul 2008, la iniţiativa lui Doug Richard, cunoscut ca „antreprenor în serie“ şi angel investor. Programul este liderul furnizorilor britanici de training în domeniul afacerilor pentru antreprenori. De la începutul acestui an, School for Startups şi-a deschis porţile şi pentru antreprenorii români împreună cu Fundaţia Post-Privatizare. Programul presupune un an de instruire, consiliere şi îndrumare a tinerilor antreprenori din întreaga ţară.
Pe tot parcursul anului 2011 există opt evenimente a câte două zile, dintre care patru se desfăşoară la Bucureşti şi patru la Cluj. În cadrul lor, candidaţii acceptaţi în program beneficiază de training intensiv şi interactiv şi de consiliere din partea lui Doug Richard, Marius Ghenea şi a unui grup de experţi internaţionali. Până în prezent, în cadrul programului s-au strâns în jur de 170 de antreprenori.