Cele mai mari SCANDALURI corporatiste din toate timpurile
Siemens și aventura greacă
Gigantul german a intrat în vizorul mediei atunci când a fost acuzat de practici de corupție în relația pe care o avea cu guvernul de la Atena. Contractul se refera la sistemul de securitate pe care Atena l-a folosit la Jocurile Olimpice din 2004. Sumele cu care ar fi fost mituiți oficialii de la Atena s-a speculat că au ajuns undeva la 100 de milioane de euro.
Afacerea Enron
La începutul anilor 2000, gigantul Enron era modelul de succes al business-ului american. Avea pasiune, avea profit. Cu toate acestea, corporația cu sediul în Huston a intrat în faliment din cauza fraudei uriașe pe care a făcut-o firma de contabilitate pe care o deținea. Acțiunile Enron au căzut de la 90 de dolari per acțiune la 50 de cenți. A fost sinonim pentru dezastru financiar
Schema Bernie Madoff
Schemza Ponzi pusa la cale de Bernie Madoff se remarcă prin suma uriașă care s-a vehiculat în jurul acestei afaceri. Nu mai puțin de 65 de miliarde de dolari au fost furați din banii clienților și folosiți în scopuri private. E cel mai mare scandal de fraudă din istoria Statelor Unite, iar Bernie Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare.
Spionii de la Deutsche Bank
Deutsche Bank AG este o firmă germană de servicii bancare și financiare care a fost prinsă nu doar că-și spiona membrii boardului de conducere, dar și propriul personal sau pe investitorii săi. Scandalul a fost imens și pentru că organizația era unu dintre cei mai mari jucători pe piețele externe sau emergente. În 2006, banca a angajat o agenție de detectivi care să spioneze legăturile dintre unii membrii ai conducerii și un magnat al presei din Munchen cu care firma era în litigiu. Din cauza acestui scandal, guvernul federal s-a angajat să susțină o lege care să protejeze dreptul la viață privată a angajaților.
Lance Armstrong și fundația Livestrong
A fost multiplu câștigător al Turului Franței și idol pentru bicicliștii din lumea întreaga… asta până când a recunoscut acuzațiile de dopaj. Un sportiv cu renume și un businessman de succes, Lance Armstrong a fost nevoit să-și vândă acțiunile de milioane de dolari pe care le avea la compania de componante pentru biciclete, SRAM. Astfel, unul dintre principalii săi sponsori i-a făcut pur și simplu vânt de pe bicicletă.
Falimentul Bearn Stearns
Acesta este unul dintre cele mai mari pachete financiere pe care guvernul american le-a oferit ca banca de investitii sa nu intre in faliment. Ca sa scape de spectrul falimentului actiunile Bearn Stearns au fost vandute catre o alta banca, JP Morgan în condițiile în care și guvernul american a garantat tranzacția cu nu mai puțin de 30 de miliarde de dolari.
Jerome Kerviel și Societe Generale
Jerome Kerviel este un broker care a ținut prima pagina a zierelor europene o bună perioadă de timp. El, fără niciun fel de autorizație, s-a angajat în operațiuni bancare care au adus o pierdere de 4,9 miliarde de euro firmei pentru care lucra. Partea cea mai scandaloasă nu este asta… atunci când conducerea băncii a luat cunoștiință, a încercat să mușamalizeze toată afacerea. Rezultatul? Panică la scară globală și un declin serios al piețelor financiare din Europa.