Cerere mare, obligatii incalcate
Piata constructiilor a cunoscut una dintre cele mai spectaculoase dezvoltari in primul an de la intrarea in UE, inre-gistrand cel mai ridicat nivel de cres-tere dupa 1989. Potrivit lui Laurentiu Plosceanu, Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), dinamica industriei constructiilor de anul trecut a fost de 34,6 %. Acest procent reprezinta cea mai ridi-cata crestere atat la nivelul UE, cat si in raport cu evolutia secto-rului din ultimii 10 ani. "Avand in vedere proiectele deja incepute, faptul ca anul 2008 este un an electoral, disponibilitatea utili-zarii fondurilor struc-turale si atractivi-tatea investitiilor in acest sector al indus-triei constructiilor, este de presupus ca nivelul de dezvoltare se va mentine si anul acesta la un nivel comparabil", sustine Laurentiu Plosceanu.
Aglomerare in Bucuresti
In prezent, Bucurestiul ramane un nucleu atat in ceea ce priveste oferta de locuri de munca, cat si in ceea ce priveste construirea de sedii de birouri si mall-uri. Se pare ca segmentul de birouri din Romania este concentrat in cea mai mare proportie in Capitala, fiind urmat de cateva orase mari, precum Brasov, Cluj, Constanta si Timisoara. In materie de spatii comerciale, drumurile duc tot spre Capitala, transformand-o astfel in paradisul retailerilor, care alimenteaza la randul lor o nevoie continua de spatii logistice. Cel mai slab dezvoltat sector este cel al spatiilor rezidentiale, in Romania construindu-se anual de trei ori mai putine apartamente decat in UE.
Cererea mare de spatii de depozitare si faptul ca romanii construiesc de trei ori mai putine apartamente decat vecinii din UE il determina pe Michael Lloyd, Principal and Managing Partner in Proiectul Baneasa, sa caracterizeze situatia actuala ca fiind dominata de absenta plani-ficarii urbanistice si de lipsa de viziune in proiectele de utilitati si infrastructura. Mai mult decat atat, acesta considera ca avem o industrie a constructiilor lipsita de dezvoltatori profesionisti si antreprenori de succes. Majoritatea clientilor sufera din cauza limitarilor financiare si de faptul ca cele mai multe produse se situeaza in zona superioara a pietei, mai precizeaza Michael Lloyd.
Risc de supraincalzire
Potrivit lui Laurentiu Plosceanu, Presedinte ARACO, la nivelul industriei constructiilor, chiar daca este cel mai dinamic sector al economiei nationale, exista riscul unei "supraincalziri", care va genera vulnerabilitati in planul capaci-tatii firmelor de a prelua integral nivelul contractelor disponibile. Specialistul anticipeaza ca profitabilitatea activitatii in constructii poate fi afectata pe termen scurt si de evenimentele care au avut loc la inceputul anului in plan economic, precum: devalorizarea monedei natio-nale, pretul ridicat al barilului de petrol si cresterea preturilor la resursele ener-getice. "O prima limitare este generata de criza calitativa si cantitativa de forta de munca. Este evident ca nu mai putem discuta despre preturi ferme in conditiile de turbulenta a preturilor de pe piata specifica. Este perioada unor contracte cu preturi ajustabile!", completeaza Presedintele ARACO.
Conflicte intre parti
Potrivit Ilincai Paun, Head of Residential Division Colliers International Romania, pe segmentele de birouri, indus-trial si rezidential, cererea de spatii depa-seste cu mult oferta valabila pe piata, cresterea sectorului de constructii fiind necesara pentru a schimba acest raport. Intarzierile cu care se predau lucrarile, numarul mare de cereri, deficitul de forta de munca si diferentele care apar intre suma pentru care s-a semnat initial proiectul si suma ceruta la final (modifi-cata din cauza cresterii preturilor la mate-rialele de constructii) sunt cateva dintre motivele pentru care apar disensiuni intre parti. "Constructorul incearca sa castige sume aditionale de la beneficiar, iar in cazul in care nu se obtin, solutia este de multe ori folosirea unui numar mai mic de muncitori, fara experienta sau cu prega-tire mai slaba. Aceasta strategie duce de multe ori la intarzieri de trei pana la 12 luni", completeaza specialistul Colliers International Romania.
Nevoile bucurestenilor
In ceea ce priveste nevoile bucures-tenilor, Michael Lloyd, Principal and Managing Partner in Proiectul Baneasa, sustine ca avem nevoie de spatii noi de retail, de hoteluri si de mai multe spatii de divertisment sau de petrecere a timpului liber. "Constructiile, in majoritate depa-site fata de standardele moderne de design, utilizare si eficienta vor fi, fara indoiala, inlocuite in urmatorii ani. Cel mai important lucru pe care nu trebuie sa-l omitem, tinand cont de nevoile unei economii moderne si dinamice, este de a nu mai pierde nimic din minunatele cladiri ale patrimoniului national", completeaza Michael Lloyd.
Cresteri salariale de 35%
Deficitul de forta de munca din indus-tria constructiilor a tinut prima pagina a ziarelor o perioada indelungata. Problema este cunoscuta, au existat si cateva ini-tiative; amintim targurile organizate de Ministerului Muncii in Italia si recent in Spania, insa rezultatele se pare ca intarzie sa apara. Mai multe despre cresterile salariale estimate pentru acest sector, despre ce anume ii motiveaza si deter-mina pe Project Manageri sa ramana in Romania am aflat de la Monica Georgescu, Managing Consultant, Lugera&Makler.
In ceea ce priveste estimarile cres-terilor salariale, Monica Georgescu ne aminteste de anul 2006, cand cresterile au ajuns pana la 29%, procent mentinut si depasit pentru unele posturi in anul 2007. Pentru anul in curs, aceasta sustine ca salariile vor creste cu aproximativ 25-35%, insa acest procent nu este general valabil si nu poate fi aplicat, in egala masura, pentru posturile de executie si cele de specialisti si top management. "La nivelul pietei constructiilor exista un deficit de personal, de aceea fiecare companie incearca sa isi fidelizeze anga-jatii. Astfel, ofertele salariale, cel putin la nivelul muncitorilor cresc si din acest motiv. Si, pentru ca vorbim despre fluxul de personal din acest domeniu, angajatii, in special cei aflati la nivel de executie, pot opta intre a migra la o alta companie sau in alta tara.", arata reprezentantul Lugera&Makler.
Project manageri de 6.000 de euro
Monica Georgescu sustine ca Project Managerii continua sa ramana in Romania datorita abundentei de proiecte care se deruleaza in prezent pe piata construc-tiilor. La acest nivel, cand vorbim despre cresteri salariale, trebuie sa luam in calcul un salariu fix, la care se adauga diferite tipuri de bonusare. Cu cat proiectul este mai important, cu atat bonusul creste si implicit si pachetul salarial. Pe de alta parte, specialistul Lugera&Makler a observat ca unele companii acorda si un bonus de performanta, oferit in functie de cifra de afaceri sau de realizarile compa-niei. Si, bineinteles, la toate acestea se adauga o serie de beneficii precum, diferite tipuri de asigurari, masina de serviciu sau training-uri privind pentru utilizarea softurilor specifice acestui domeniu de activitate. "Daca ar fi sa discutam despre salariul unui Project Manager care va coor-dona constructia unui centru comercial, exista situatii in care pachetul salarial poate ajunge si la 6.000 de euro. Mai mult, salariile specialistilor difera si in functie de statutul companiei angajatoare", completeaza Monica Georgescu, Managing Consultant, Lugera&Makler.
Schimbare de comportament
Exista pe piata numerosi specialisti si manageri valorosi care sunt mult mai motivati de natura proiectului decat de pachetul salarial propriu-zis. "In majo-ritatea discutiilor pe care le-am purtat, accentul a fost pus pe natura si amploarea proiectului. Bineinteles ca se discuta si despre salarii, insa nu se face rabat la cali-tate, iar acest lucru l-am observat ince-pand cu a doua jumatate a anului 2006. Fata de perioada 2003-2005, cand salariul constituia un factor important in luarea deciziei de schimbare a locului de munca, in prezent, specialistii si managerii cu un know-how puternic au inceput sa se orien-teze spre calitatea proiectelor si, in plan secundar, spre salarii", declara Monica Georgescu.
Cat de mult se construieste si cat se va mai construi in Romania nu putem anticipa. Un lucru este cert: faptul ca se construieste cu precadere in Capitala se resimte la nivel de individ. Lipsa locu-rilor de parcare, traficul, aerul imbacsit si disparitia parcurilor nu pot fi inlocuite de stralucirea cladirilor de birouri, mall-uri si ansambluri rezidentiale de lux.