Consultanta in management castiga procente
In prezent, pe piata serviciilor de consultanta exista mai multe firme care, in afara faptului ca au incasari si cifre de afaceri impresionante, contribuie la PIB-ul Europei cu 0,62% . Potrivit raportului intocmit de catre FEACO, piata de consultanta in management in Europa este evaluata la 74 de miliarde de euro, iar aceasta cifra cuprinde o crestere medie anuala de 10,7%. Raportul aprecieaza piata germana ca fiind un mediu propice dezvoltarii activitatilor de consultanta, fiind urmata de Marea Britanie. Pe locul al treilea al clasamentului se afla Franta si Spania. Diferenta dintre cele doua este faptul ca in Franta serviciile de consultanta sunt mai bine reprezentate numeric, iar in Spania vanzarile totale sunt mult mai mari. De asemenea, raportul contine statistici separate sau afiliate si informatii calitative despre Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovenia, Spania, Elvetia si Marea Britanie, acestea reprezentand aproape 95% din totalul pietei de consultanta din Europa.
Consultanta in afaceri si IT
Piata firmelor care ofera servicii de consultanta s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani datorita cresterii economice si exportului catre tarile Est-Europene, dar si investitiilor unor organizatii europene. De asemenea, un alt factor care a facilitat si mobilizat dezvoltarea acestei piete a fost integrarea in Uniunea Europeana. Daca facem un clasament al celor mai cautate servicii de consultanta, vom observa cu usurinta ca aproximativ 56% sunt din zona afacerilor si IT. In ceea ce priveste nevoile clientilor din domeniul afacerilor, majoritatea solicita solutii si consultanta in managementul operatiunilor si managementul strategic. Serviciile de externalizare se afla la acelasi nivel cu dezvoltarea si integrarea sistemelor, respectiv 19%.
Cum alegem consultantul?
Atletic, cu ochi albastri si cu simtul umorului? Oare acesta este profilul consultantului ideal? Se pare ca nu. Potrivit raportului, majoritatea companiilor isi aleg consultantul dupa urmatoarele criterii: sa aiba o vasta experienta in domeniu, profesionalism si etica. Intrucat acest domeniu este foarte dinamic, concurenta pe piata consultantilor este acerba. Astfel, datorita cresterii solicitarilor in materie de consiliere, in prezent, pe piata, are loc un adevarat "razboi pentru talente", iar tinerii consultanti sunt "vanati" de diferite firme.
In Romania situatia nu este la fel de roz precum in Germania, mare parte dintre progresele inregistrate avand loc ulterior integ
Ritmul pietei romanesti
rarii in Uniunea Europeana. Totusi, expertii sunt de parere ca piata de consultanta in management nu este inca matura, iar acest lucru se datoreaza numarului mare de competitori, ceea ce face ca piata sa fie fragmentata, poate chiar instabila. In prezent, valoarea pietei de consultanta este estimata la 260 de milioane de euro, avand o crestere de peste 20% fata de anii precedenti. Mihai Svasta, Presedintele Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR) – membra a FEACO, considera ca piata romaneasca de consultanta creste cu aproximativ 40% pe an. De asemenea, acesta considera ca oferta actuala este "atomizata" si ca 20 din cele 700 de firme active au o cifra de afaceri cotata la peste un milion de euro, iar circa 600 dintre acestea nu depasesc o cifra de afaceri de 100.000 de euro pe an.
Romanii solicita servicii clasice
Incotro se indreapta firmele de consultanta romanesti nu stim inca, insa potrivit viziunii lui Mihai Svasta multe dintre companiile active in prezent vor disparea de pe piata. "Eu apreciez ca va aparea un fenomen de consolidare in urmatorii ani: firmele mari vor creste, iar multe dintre firmele mici vor disparea. Anticipez in continuare un ritm de crestere mare, bazat pe trei vectori: stabilitatea si cresterea economica, investitiile straine si intrarea Romaniei in circuitul economic global, procesul de integrare in UE", sustine Mihai Svasta. In prezent majoritatea companiilor din Romania solicita servicii de consultanta clasice, precum: Business Consulting (Consultanta Strategica, Managementul Operatiunilor, Managementul Schimbarii, Managementul Proiectelor si Managementul HR) si IT Consulting, care domina piata cu o pondere de 60%.