Costurile pe termen lung ale netratării depresiei și anxietății
Oamenii din ziua de azi au un nivel mai ridicat de anxietate și sunt mai depresivi, comparativ cu anii ’50, spre exemplu.
Un nou studiu realizat de Universitatea California din San Francisco evidențiază că, în discuțiile cu pacienții, medicii au tendința să ignore o întrebare critică: ”Sunteți deprimat sau anxios?”
Răspunsul ar putea fi un semnal de alarmă. Asta pentru că anxietatea și depresia pot fi principalii predictori ai afecțiunilor cardiace, de la boli de inimă și tensiune arterială crescută (hipertensiune), la artrită, dureri de cap, dureri de spate și stomac deranjat, având efecte similare factorilor de risc de lungă durată, cum ar fi fumatul și obezitatea, potrivit noii cercetări.
Date din interviuri
În cadrul studiului, autorii principali, dr.Andrea Niles și dr. Aoife O’Donovan, de la Departamentul de Psihiatrie al Universității California din San Francisco (UCSF) și de a Centrul Medical al veteranilor din San Francisco (VA Medical Center San Francisco), au analizat infirmațiile legate de sănătatea a 15.000 de adulți, de-a lungul a patru ani.
Ei au descoperit că 16% (2.225) au suferit de niveluri ridicate de anxietate și depresie. De asemenea, 31% (4.737) au fost obezi și 14% (2.125) au fost fumători curenți, potrivit studiului publicat în revista Health Psychology, pe 17 decembrie.
Niles și O’Donovan au mai descoperit că simptome precum dureri de cap, stomac deranjat, dureri de spate și dificultăți de respirație au crescut exponențial atunci când au fost asociate cu stresul ridicat și depresia.
Riscuri mai mari
În cazul participanților cu niveluri ridicate de anxietate și depresie s-a dovedit că riscul de a dezvolta o boală de inimă e mai mare cu 65% față de ceilalți. De asemenea, crește cu 64% și riscul de accident vascular cerebral (AVC), cu 50% pentru tensiune arterială ridicată (hipertensiune) și 87% pentru artrită, comparativ cu cei fără anxietate și depresie. „Riscurile crescute sunt similare cu cele ale participanților care sunt fumători sau sunt obezi”. Aceasta a afirmat O’Donovan, care, împreună cu Niles, este, de asemenea, afiliat la Institutul de Neuroștiințe UCSF Weill. „Cu toate acestea, pentru artrită, anxietatea ridicată și depresia par a conferi riscuri mai mari decât fumatul și obezitatea”.
Fără legătură cu cancerul
Autorii studiului au mai descoperit ceva interesant, anume faptul că nivelurile ridicate de depresie și anxietate nu au fost asociate cu incidența cancerului. „Constatările noastre sunt în conformitate cu o mulțime de alte studii, care arată că stresul psihologic nu este un predictor puternic pentru multe tipuri de cancer”, a mai spus O’Donovan. Rezultatele studiului subliniază „costurile pe termen lung ale depresiei și anxietății netratate”, a spus O’Donovan.
Cuvintele „anxietate” și “depresie” sunt cuvinte pe care oamenii tind să le ignore. Însă dacă observați semnale alarmante, la voi și la cei din jur, nu ezitați să solicitați ajutor!