Creeaza un loc de munca “great”
James K. Harter este autor sau co-autor a peste 1.000 de studii facute pentru numeroase organizatii, inclusiv cele non-profit. Unele din cercetarile sale au aparut in bestseller-urile First, Break all the Rules si How Full Is Your Bucket, dar si in articole stiintifice, capitole de carti si publicatii precum USA Today, Wall Street Journal si New York Times. De asemenea, Dr. James Harter este co-autor al articolului Manage Your Human Sigma si co-autorul cartii "12", o continuare a marelui succes First, Break All the Rules. Pentru a afla ce l-a motivat sa scrie "12" si ce asteptari are de la cei care o vor citi, am avut o scurta discutie cu James Harter.
Ce v-a surprins cel mai mult in efectuarea cercetarilor pentru carte?
Am fost incantat de profunzimea pe care o contin conceptele intiparite in cele 12 elemente, dar si de cercetarea complementara vasta realizata de Gallup in domenii atat de diferite. Cercetarile nostre au scos la iveala faptul ca foarte multi manageri din diverse companii s-au confruntat cu probleme diferite urmarind principii similare. Dupa ce am adunat informatiile din cercetarile si studiile intreprinse a fost surprinzator sa observ cat de bine am reusit sa oferim explicatii pentru conexiunile gasite intre cele 12 elemente si performantele organizatiei.
Ma surprinde ca, din toate cifrele si statisticile, "12" este o carte despre oameni – mari manageri si oameni care lucreaza pentru ei. Cum ati decis ce persoane sa reprezentati din milioanele de oameni care au fost intervievate?
Am creat liste cu managerii intervievati. Am strans cat mai multe informatii despre ei pentru a le putea personaliza in functie de fiecare element, apoi am trimis aceasta lista tuturor birourilor din lume, intreband: "Ce stiti despre acesti manageri? Care este povestea din spatele realizarilor acestora?" In final, am ales managerii care au avut scorurile cele mai mari, echipele implicate emotional care au realizat cele mai inalte performante, dar si afirmatiile care au fost cele mai interesante si profunde. Este important de retinut ca managerii pe care i-am prezentat in "12" sunt manageri obisnuiti, de tipul celor pe care ii vei gasi in orice companie, din orice tara.
Care este cea mai mare problema cu care se confrunta managerii in ziua de astazi?
In acest moment sunt doua probleme. In primul rand, ideea ca aproape oricine poate fi manager. Aceasta idee este gresita, nu oricine poate fi un manager de succes. Acest mod de a vedea lucrurile face de multe ori ca oameni nepotriviti sa ajunga in pozitii de conducere si, o data ajunsi acolo, sa nu poata crea un sistem eficient de imbunatatire a calitatii managementului. Pentru a fi un bun manager ai nevoie de talent, iar talentul nu poate fi insusit.
A doua problema este dispretul neju-stificat pentru abilitatile "soft" ale muncii cu oamenii, considerate neimportante, in comparatie cu abilitatile "hard" care presupun intelegerea numerelor si proceselor, socotite a fi cele importante. Marii manageri sunt fini cunoscatori ai naturii umane. Aceasta este o abilitate rara si de cele mai multe ori subevaluata sau desconsiderata.
Daca managerii ar duce lipsa de o resursa care sa-i ajute la imbunatatirea performantelor proprii si ale angajatilor, care ar fi aceea?
Am rugat o parte dintre prietenii si cunostintele mele sa critice prima versiune a manuscrisului. Dupa ce l-au citit, acestia mi-au transmis ca si-ar fi dorit aceasta carte acum 20 de ani. De asemenea, mi-au spus ca au ajuns manageri avand foarte putine cunostinte legate de management si la fel de putine notiuni despre modul in care munca lor afecteaza echipa pe care o conduc. Singura si cea mai buna resursa a managerului este propria excelenta. Acest model reiese foarte clar si puternic din studiile noastre de cercetare si observatie.
Ce credeti ca vor retine majoritatea oamenilor din aceasta carte?
Cartea este, in primul rand, despre prioritati, ea ajuta oamenii sa inteleaga ca acolo sunt de fapt doar 12 elemente care definesc un loc de munca "great" si un "great" manager. De indata ce studiezi aceste 12 elemente indeaproape realizezi ca exista un adevar crucial dezbatut in carte, acela ca in batalia dintre natura umana si politica companiei, cea dintai invinge intotdeauna.
Daca ati putea sa ii puneti pe manageri sa aleaga un singur mesaj din carte, care ar fi acesta?
Personal, cred ca acestia vor intelege cat de mult pot schimba, ca manageri, viata angajatilor si viitorul companiilor lor. Speram ca atunci cand vor termina de citit ultima pagina, vor merge mai departe cu hotararea de a fi manageri mai buni.