Cum gandesc managerii romani. Analiza comparativa intre femei si barbati
Femeile aflate in pozitii de management asteapta mai multa sinceritate si onestitate de la subordonati, in timp ce barbatii vor in special ca acestia sa-si realizeze obiectivele si sa dea dovada de loialitate si responsabilitate. Femeile vor de asemenea mai multa implicare si angajament, integritate si corectitudine. 31,3% dintre femeile manager chestionate au indicat teamworking-ul printre asteptari, fata de doar 15% dintre barbati, se arata in studiul „Profilul managerului roman”, realizat de compania Result Development.
Spre deosebire de barbatii manageri din Romania, care asteapta de la superiori mai multa integritate, corectitudine si sinceritate, romancele aflate pe pozitii de management au mai multe asteptari legate de sprijin si implicare. De asemenea, femeile vor mai multa motivare din partea superiorilor, dar si mai multa obiectivitate, in vreme ce barbatii isi doresc de la sefi viziune, strategie si incredere.
Pentru femei, managerul ideal trebuie sa dea dovada de comunicare, leadership si sa fie people-oriented, in vreme ce pentru barbati conteaza mai mult ca acesta sa aiba viziune si strategie si sa fie un bun organizator.
Peste 40% dintre femei au identificat “respectul fata de oameni” printre valorile proprii, comparativ cu doar 19% dintre barbati. De asemenea, pentru femei conteaza mai mult integritatea si corectitudinea, increderea si sinceritatea.
Peste 60% dintre barbati considera ca lipsa de motivare a subordonatilor este un punct slab al managerului roman. 59,4% dintre femei considera ca puncte slabe controlul excesiv, accentul pe putere. Barbatii mai identifica la acest capitol lipsa coaching-ului, dar si teama de raspundere. De asemenea, barbatii considera, in proportie mai mare decat femeile, ca orientarea spre rezultate, inspiratia, intuitia si mobilizarea oamenilor sunt atuuri ale managerului roman.
“Lipsa de implicare” este identificata de 69,20% dintre barbati ca fiind o caracteristica culturala a angajatilor romani. Prin comparatie cu barbatii, mult mai multe femei nominalizeaza printre caracteristicile culturale “teama de intreba pentru a nu fi luat de prost” si “boala de a fi sef”.
In privinta programului de lucru, 30% dintre femei lucreaza intre 40-45 de ore saptamanal, 39% intre 45-50 de ore, 21,7 intre 50 si 60 de ore si 8,6% peste 50 de ore. 5,7% dintre barbati lucreaza sub 40 de ore pe saptamana, 23,1% dintre barbati lucreaza intre 40-45 de ore, 24,5% muncesc intre 45-50 de ore, 34,7% lucreaza 50-60 de ore, iar 11,4% muncesc peste 60 de ore.
Cercetarea a fost realizata in perioada 2009 – 2011 pe un numar de 110 manageri romani, din care 70,9% barbati si 29,1% femei.