Dependenţa de Internet ar trebui să fie recunoscută ca o boală clinică şi tratată ca atare. Părerea medicului
Dependenţii de Internet nu primesc tratamentul de care au nevoie, ceea ce poate duce la comportamente problematice în mediul online. Se poate ajunge la cazuri grave în care, de exemplu, se împărtăşesc informaţii mult prea personale cu necunoscuţi, cyberbulling sau la experienţe sexuale nedorite, potrivit Business Insider.
"Societatea nu recunoaşte problemele multi-dimensionale şi complexe cu care se confruntă dependenţii de Internet", susţine medicul Mubarak Rahamathulla, expert în modul în care Internetul ne poate provoca probleme de sănătate mintală şi profesor la Flinders University.
Cercetările lui se axează în general pe teoria care spune că experienţele negative din viaţa noastră pot conduce la probleme comportamentale şi la atitudini deviante. El a descoperit că cei ce suferă de dependenţa de Internet îşi varsă frustrările în mediul online.
Adesea, acestea sunt exprimate în mod anonim pe reţelele sociale, ceea ce perpetuează ori creează probleme psihologice pentru utilizatorii de Internet şi pentru comunităţi largi. Toate aceste lucruri pot determina anumiţi oameni să comită infracţiuni.
"Studiile ne-au arătat că cei care suferă de dependenţa de Internet se pot simţi ca nişte victime şi constrânse să afişeze un comportament deviant", a precizat medicul.
Rahamathulla face apel la comunitatea ştiinţifică ca să investească mai mult timp şi mai mulţi bani în cercetarea acestui domeniu, astfel încât depedenţa de Internet să fie tratată ca o boală clinică.
Dependenţa de Internet: cauze şi simptome
În 2013, cercetătorii britanici au realizat un studiu potrivit căruia persoanele care navighează pe Internet timp îndelungat pot dezvolta sentimente de depresie accentuate, similare celor resimţite de persoanele dependente de droguri atunci când intră în sevraj.
Mai mult, specialiştii de la Universitatea Bonn au cercetat mai adânc, chiar în ADN-ul uman. Ei au descoperit că o simplă variaţie în gena CHRNA4 duce la o dispoziţie mult mai ridicată la dependenţa de Internet, potrivit analizei publicate în 2012.
Cercetătorul Christian Montag a ţinut să sublinieze că dependența de Internet nu e ceva imaginar şi că există indicații clare privind cauzele genetice ale dependenței de Internet. "Dacă aceste conexiuni sunt mai bine înțelese, ar rezulta în terapii mai bune", susţine specialistul.
În cadrul studiului au fost intervievate 843 de persoane pentru a le observa obiceiurile de "consum" în mediul online și au aflat că 132 dintre ei aveau un comportament problematic. Mai exact, aceştia aveau senzaţia că toată lumea lor se învârte în jurul Internetului, iar toate gândurile lor converg acolo. Mai mult, dacă erau deconectaţi, ei simţeau că le e ameninţată starea de bine.
Ce mai încoace şi încolo, acest tip de comportament este tipic pentru un dependent.
Astfel, cercetătorii au analizat ADN-ul participanților la studiu și au văzut că în grupul dependenților de Internet se regăsea mai des variația genetică menționată, care a fost legată și de dependența de nicotină.