Fuga de programul flexibil!
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta KPMG si Chartered Institute of Personnel and Development, 69% dintre companiile participante la studiu nu sunt de acord ca angajatii lor sa lucreze de acasa. De partea cealalta a baricadei se afla companiile care accepta ca angajatii sa lucreze la domiciliu, motivele invocate de acestea fiind urmatoarele: cresterea flexibilitatii in companie (68%), retentia fortei de munca si cresterea "pepinierei de talente" (55%), dar si acoperirea nevoilor angajatilor (54%). Spre deosebire de Statele Unite si Germania, unde programul flexibil a fost implementat in numeroase companii, in Romania conceptul isi face aparitia discret, fiind acceptat si implementat cu precautie.
Lucrul la program
Steve Moroz, Country Manager al Hudson Romania sustine ca programul flexibil nu a fost inca acceptat de managerii din Romania, aici respectandu-se inca, cu strictete, orele de lucru. "Angajatii trebuie sa fie la birou la ora 9 fix, in caz contrar primesc avertismente sau in cel mai rau caz, daca intarzierea devine o problema care se repeta, acestia isi pierd jobul", declara Steve Moroz. In ceea ce priveste lucratul de acasa, Country Managerul este de parere ca nici acest lucru nu le este familiar romanilor. "Ajungi la birou la ora 9, iti executi treaba pana la ora 17 sau 18 si apoi pleci spre casa. Eu sunt o persoana deschisa fata de programul flexibil, iar acesta cred ca este unul dintre motivele pentru care angajatilor le place sa lucreze cu mine. De exemplu, angajatilor nostri le este permis sa vina si sa plece cand doresc, sa lucreze acasa sau oriunde doresc sa faca acest lucru, atata timp cat isi duc la indeplinire sarcinile care le corespund. Eu insumi lucrez acasa una-doua zile din saptamana si sincer sa fiu, acelea sunt zilele mele de munca cele mai productive", subliniaza Steve Moroz.
Cultura controlului
Potrivit lui Mihai Moghior, Managing Partner la Brainspotting, implementarea programului flexibil tinde sa fie aplicata preponderent in zona de consultanta IT, unde specialistul a observat ca incepe sa fie preferat managementul pe obiective. Asadar, nu mai conteaza atat de mult cat sta angajatul la birou, ci cat de multumit este clientul.
"Exista si cazuri cand anumite proiecte implica freelanceri si se lucreaza preponderent din alta locatie, insa consider ca nu este vorba despre o flexibilizare, ci despre o adaptare la programul clientului. Doresc sa subliniez ca lucrurile nu sunt la fel pentru orice pozitie din sectorul IT. De pilda, daca esti administrator de retea trebuie sa fii la sediu, pentru ca "nu se vede cand esti, dar se simte cand lipsesti".
De la "balanced life" la "flexitime"
Cristina Caramizaru, Partner al Stanton Chase Romania sustine ca ideea de
"flexitime" a aparut ca o continuare a ideii de "balanced life". "Aceasta idee a inceput sa circule printre angajatii din Romania la mijlocul anului 2006. In anul 2007 a devenit din ce in ce mai puternica, iar in prezent, pot sa spun ca este o regula de baza. Momentan, am observat ca majoritatea angajatilor isi doresc sa nu mai stea 12 ore la birou". In ceea ce priveste implementarea si popularitatea programului flexibil in companiile din Romania, specialistul Stanton Chase considera ca romanii nu au o cultura a programului flexibil si ca, desi in America acest tip de program este acceptat de multa vreme, exista foarte multe companii americane prezente si pe piata din Romania care au implementat aici un program strict. Potrivit Cristinei Caramizaru, majoritatea angajatilor care solicita un program flexibil au, drept motivatie, continuarea studiilor sau situatia familiala etc. In acest sens, ea a observat pe parcursul recrutarilor ca tinerii isi doresc foarte mult timp liber. "Daca ar avea posibilitatea sa lucreze per total trei-patru zile, ar fi perfect", subliniaza Partner-ul Stanton Chase.
Steve Moroz sustine ca, desi acest program nu este des intalnit in companiile din Romania, exista si cazuri rare cand candidatii solicita un program flexibil. "Cand intalnim astfel de cereri, acestea nu au legatura cu nivelul ierarhic ci, mai degraba cu viata lor privata. Cele mai multe cereri de acest gen vin din partea unor persoane care au copii, iar un astfel de program le-ar permite, de pilda, sa ii ia de la scoala. Acesta este si cazul angajatilor care vor sa urmeze cursurile unui master sau doctorat si solicita ore de lucru flexibile", declara managerul de la Hudson.
Angajatorii nu sunt flexibili
Am vorbit despre motivele angajatilor cand solicita un program flexibil, dar oare cum se vede situatia din scaunul managerului general? "In ceea ce priveste teama angajatorilor de a implementa un astfel de program, cred ca este mai degraba o problema care tine de gradul de incredere. Angajatorii au, de cele mai multe ori, o relatie cu angajatii lor de tipul parinte-copil sau ofiter-soldat: se dau ordine, acestea trebuie ascultate si executate. Eu sunt de parere ca in general, cu cat le arati angajatilor ca ai incredere in ei, cu atat vor fi mai devotati si nu vor profita in sens negativ de avantajele unui program flexibil", spune Steve Moroz.
Mihai Moghior dezvolta ideea si ajunge la asa-numita "cultura a controlului", acesta fiind de parere ca teama angajatorilor provine din acest soi de cultura cu care s-au obisnuit de atatia ani. "Teama angajatorilor de programul flexibil provine din cultura de controlling cu care s-au obisnuit. Un alt aspect tine de felul in care s-a schimbat piata fortei de munca si de pretentiile angajatilor. In urma cu cinci-sase ani, angajatii aveau rabdare sa isi construiasca o cariera pas cu pas. Acest lucru nu mai este valabil in prezent. Chiar si asa, putem sa spunem ca exista un trend discret de implementare a unui astfel de program in unele companii", subliniaza specialistul Brainspotting.
Faptul ca exista companii multinationale care au imbratisat o politica a programului flexibil in unele state, iar in Romania nu au adoptat-o, ridica un mare semn de intrebare. Sa fie oare vorba despre reputatia romanilor care, desi se "vand ieftin" nu trebuie scapati din mana de catre angajatori? Sau este o prejudecata a managerilor romani care considera ca daca nu-si pot supraveghea direct angajatii, acestia nu-si indeplinesc sarcinile?