Investiții mai mari pe piața imobiliară în 2016
Distribuția volumului investițional în funcție de tipul activelor pe piața din România, în 2015
Și la nivelul întregii regiuni EMEA, investitorii pariază tot pe zonele centrale de birouri ca principal generator de tranzacții, însă sectorul logistic și industrial va domina investițiile în Marea Britanie, în timp ce Europa continentală își va concentra atenția către centrele comerciale. Sunt așteptate modificări modeste în ceea ce privește preferințele pentru sectoarele de investiții, astfel că zonele centrale de birouri sunt principalul punct de atracție pentru 71% dintre investitori, urmate de centre comerciale cu 41%, high street cu 36% și industrial și logistică cu 32%.
Randamentele de pe unele piețele principale din CEE ating valori de sub 6% pentru clădiri de birouri, în timp ce zona de retail ajunge la 4%, iar cea de logistică și industrial este de sub 6%. În comparație cu aceste valori, România își păstrează avantajul unor randamente în continuare semnificativ mai mari: 7,5% pentru birouri, un nivel similar pentru retail și aproximativ 9% pentru sectorul industrial și logistic.
Interesul investitorilor pentru randamente profitabile reflectă apetitul investitorilor, încurajați și de disponibilitatea liniilor de finanțare. În următoarele 12 luni, 83% dintre investitorii din regiunea EMEA au declarat că își doresc să folosească linii de finanțare, mai mult decât întrecut, datorită stabilizării sistemului financiar european și îmbunătățirii condițiilor de creditare.
Investitorii din Statele Unite sunt în continuare interesați de potențialul Europei, o treime având planuri de investiții in regiune, în următoarele 12 luni, însă, conform studiului Colliers, de această dată, fondurile americane își concentrează mai mult atenția către Europa continentală decât pe Marea Britanie.
Mai multe informații despre tendințele pe piețele de investiții globale puteți găsi în cel mai recent raport realizat de Colliers International, 2015 Global Investment Outlook.