Investitii prudente
Barometrul KPMG releva ca doar 40% dintre managerii multinationalelor considera ca activitatea lor economica se situeaza pe un trend ascendent in primul trimestru al anului 2008, 7% dintre companiile straine sunt pesimiste si se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca, iar 53% estimeaza ca rezultatele se vor mentine la acelasi nivel cu cele din ultimul trimestru al lui 2007. “Barometrul reflecta o precautie specifica inceputului de an si este in primul rand, o reactie la dezvoltarea economiei globale, care de curand a inceput sa aiba un impact si asupra Romaniei", declara Bill Bowman, Deputy Senior Partner, KPMG.
Dupa euforie, se doreste stabilitate
Se pare ca unul dintre motivele care au generat o imagine instabila a mediului economic romanesc a fost fluctuatia leului, care a crescut foarte mult in prima jumatate a anului 2007, creand astfel probleme exportatorilor si crescand, totodata si pretul produselor romanesti. “Acest tip de fluctuatie ingreuneaza dezvoltarea afacerilor si actioneaza ca un factor de intimidare asupra investitiei. Cresterea valorii monedei din 2007 a fost influentata de influxul de capital speculativ care mai tarziu, la inceputul anului 2008, a inceput sa se retraga in mijlocul concernelor generale, din statele economiei globale si din pietele de emergenta", sustine reprezentatul KPMG. Mai mult decat atat, acesta este de parere ca barometrul ar trebui interpretat in contextul cresterilor puternice, inregistrate in 2007 si a randamentului mare pe care l-au inregistrat investitiile. “Este normal ca dupa o perioada de <
Crestere cu 13%
Radu Enache, Managing Director, HP Romania, este de parere ca tara noastra trece printr-o perioada de stabilizare si de adaptare la noul climat generat de aderarea la Uniunea Europeana, insa chiar si asa, acesta considera ca piata este in continuare una care ofera multiple posibilitati de dezvoltare. O dovada in acest sens sunt cifrele optimiste inregistrate de HP la inceputul anului in curs. “Primul trimestru din anul financiar 2008 a fost incheiat, la nivel global, cu un venit net de 28.5 miliarde dolari, in crestere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Europa, Orientul Mijlociu si Africa veniturile au sporit cu 15%, ajungand la 12,3 miliarde dolari, asadar previziunile de crestere ale HP au fost confirmate in primul trimestru al 2008", sustine reprezentantul HP.
Constructori optimisti si bancheri pesimisti
In ceea ce priveste schimbarea atitudinii managerilor straini fata de mediul economic romanesc, Bill Bowman considera ca optimismul acestora va depinde in mare masura de dezvoltarea economica care va fi inregistrata la nivelul tarii, dar si la nivel mondial. “Agentiile de rating afiseaza precautie cand vine vorba despre Romania, iar acest lucru se reflecta si in rezultatele celui mai recent barometru KPMG. Oricum, exista o variatie clara a nivelurilor de optimism intre diferite sectoare de activitate, majoritatea companiilor din constructii asteptandu-se la rezultate pozitive in anul 2008, in timp ce sectorul banking si finance sunt mai pesimiste", sustine Bill Bowman, Deputy Senior Partner, KPMG.
Romania: sursa de profesionisti
Cat despre salarii, Bill Bowman sustine ca lipsa de personal care a fost inregistrata in anumite domenii de activitate a dus la o crestere rapida a salariilor. Mai mult decat atat, se pare ca salariile profesionistilor calificati au atins nivelul altor state membre UE, iar in unele cazuri, le-au depasit. “Multe dintre companii au realizat ca Romania nu ar mai trebui vazuta ca o economie bazata pe forta de munca ieftina, ci ca pe o sursa de profesionisti dedicati si talentati, care in mod firesc asteapta sa fie platiti pentru devotamentul si experienta lor", competeaza Bill Bowman, Deputy Senior Partner, KPMG.
Accent pe recrutare
Desi procentele mentionate mai sus nu contureaza o imagine de vis, aproximativ 45% dintre companii intentioneaza sa-si mareasca numarul de angajati pe piata locala, 40% isi mentin acelasi ritm de angajari, iar 15% au de gand sa isi reduca personalul. Bill Bowman sustine ca recrutarea s-a dezvoltat foarte mult in anul 2007, iar cel mai recent barometru KPMG arata ca aceasta ramane in continuare, o prioritate pentru cele mai multe dintre companii. Este si cazul companiei Danone, care in ultimii cinci ani, si-a triplat numarul de angajati si continua recrutarea si anul acesta, insa intr-un ritm mai putin accelerat. “Anul 2008 va fi un an de stabilizare si eficientizare din punct de vedere organizational. Ne propunem in continuare sa ne concentram pe dezvoltarea resurselor din interior si pe atragerea tinerelor talente", sustine Raluca Villason, HR Manager. “Cuvintele-cheie pentru selectia de personal vor fi: simplificare, calitate si viteza", sustine reprezentantul Danone. Insa, punerea in practica a acestor devize va fi extrem de dificila, tinand cont de dinamica pietei muncii actuale din Romania. De asemenea, Raluca Villason sustine ca cele mai mari dificultati le intampina in recrutarea specialistilor din domenii precum Productie, IT, Achizitii, Finante si a muncitorilor necalificati.
In ceea ce priveste politica de resurse umane a companiei HP, Radu Enache, Managing Director HP Romania, ne-a furnizat informatii potrivit carora, la nivel international au fost create mai mult de 2.000 de posturi de vanzari, iar in prezent in centrul HP sunt disponibile 30 de pozitii pentru absolventii din domeniul economic si 20 de pozitii pentru Software Front-office Administrator si Contract Administrator.
Asadar, exista investitori straini care vad piata romaneasca ca pe un teren plin de oportunitati, care abia asteapta sa fie exploatat. Insa, exista si multinationale care vad doar partea “alunecoasa" a acestui teren si aleg cu grija locul unde calca, strangand cu fermitate portofelul in care se afla potentiale fonduri de investitii. Cine va investi si cine nu, ramane de vazut.
Am intalnit si manageri optimisti
Optimisti si increzatori in evolutia pe piata sunt specialistii de la Xerox Romania. Miruna Constantinescu, Marketing Manager Xerox Romania si Republica
Moldova, este de parere ca fiecare sector de activitate are propria evolutie si propriile barometre privind proiectia afacerii in viitor. Ea anticipeaza ca domeniul IT va ramane si anul acesta, unul in care competitivitatea se afla la un nivel ridicat, iar potentialul de piata este inca departe de a fi atins. “Ca urmare, la nivel de piata de profil, exista inca loc pentru cresteri de doua cifre. Motiv pentru care, dupa
rezultatele foarte bune din anul 2007, in care am inregistrat o crestere a
veniturilor de peste 22%, suntem optimisti in ceea ce priveste evolutia companiei Xerox Romania in acest an. In acelasi timp, datorita departamentului nostru de servicii, care este unul dinamic si in plin proces de expansiune, suplimentam constant numarul de angajati ai companiei", declara Miruna Constantinescu.