Munca temporara – o provocare pentru piata muncii din Romania
In Romania, adoptarea noului Cod al Muncii in luna martie ofera cadrul legislativ propice desfasurarii activitatii de munca temporara, agentiile specializate, cum este Adecco, fiind in asteptarea Hotararii de Guvern care sa le autorizeze.
Benoit Pradier, Global Account Manager Adecco, spune ca in Romania, Adecco ofera servicii de recrutare si lansare de personal, gestiune de personal temporar sau permanent, precum si evaluare psihologica si aptitudinala.
Exista peste 6000 de agentii Adecco in lume si 24.000 de colaboratori permanenti. In afara de acestia, exista foarte multi colaboratori interimari, explica Pradier. Acestia sunt angajati ai Adecco si lucreaza la diversi clienti. Adecco este angajatorul lor, clientii sunt numai utilizatori.
“In general, cei care presteaza munca temporara sunt candidatii care vin intr-o agentie si cauta de lucru. Ei pot apela la serviciile oferite de Adecco in mod gratuit. Pe de alta parte, exista si clienti care vin la agentie si solicita lucratori temporari”, spune Pradier.
De ce exista aceasta piata in lume?
Benoit Pradier arata: “Societatile au activitati fluctuante, care depind de sezon, de aceea cauta angajati cu care sa acopere varfurile de activitate si angajeaza muncitori temporari”.
Companiile care au nevoie de acest tip de munca cel mai frecvent sunt, potrivit specialistului Adecco, cele din domeniul turismului si al constructiilor. Insa, explica Pradier, nu conteaza atat domeniul, cat modul in care fluctueaza activitatea companiei. “O companie poate avea un proiect 3 luni, 6 luni, timp in care are nevoie de un anumit tip de lucratori si atunci suna la Adecco si cere acesti angajati cu un contract pe durata determinata. Cand proiectul se termina, se termina si contractul”, spune Pradier. Dupa terminarea contractului, agentia trebuie sa faca tot posibilul pentru a-i gasi de lucru lucratorului temporar pentru a-l fideliza. Candidatii care cauta de lucru nu trebuie sa plateasca nimic agentiei Adecco.
La ce nivel este practicat acest tip de munca?
“Munca temporara este ceruta la toate nivelurile de pregatire. Ceea ce conteaza este cererea din partea clientului.”, spune Pradier.
In ceea ce priveste extinderea acestui sistem de utilizare a fortei de munca si in Romania, totul depinde de o legislatie care sa permita acest lucru. Contractul de munca, spune Pradier, trebuie sa fie facut de o societate romaneasca, cu un cetatean roman. “In Romania, munca temporara va reprezenta, pentru tinerii care isi cauta de lucru, o oportunitate formidabila, pentru ca poate limita munca la negru”.
Reprezentantii Adecco sunt in asteptarea Hotararii de Guvern care sa reglementeze infiintarea si functionarea agentiilor de munca temporara. Pentru prima oara, in noul Cod al Muncii exista prevazuta munca temporara, desi nu exista nici o lege aparte privitoare la ea.
Avantajele muncii temporare pentru companii
Dintr-un studiu efectuat de societatea de consultanta McKinsey si patronat de catre Adecco International, reiese ca ar fi oportuna sau chiar necesara o reevaluare a regulamentelor din acest sector de activitate, pana la o reforma bazata pe un acord european de baza, aplicabil in toate tarile europene, completat de regulamente care sa respecte specificul national al fiecarei piete a resurselor umane.
Potrivit specialistilor Adecco, avantajele pe care le prezinta sistemul muncii temporare pentru companii sunt:
- raspuns imediat la exigentele de flexibilitate si de adaptare ale sistemului;
- rapiditatea recrutarii pentru a avea “omul potrivit la momentul potrivit”;
- mai buna evaluare a candidatului;
- costul personalului in functie de orele efectiv lucrate de fiecare muncitor temporar (transformarea costului muncii dintr-un cost fix intr-unul variabil);
- disponibilitatea unui personal specializat;
- serviciul integral oferit de catre societatea furnizoare de mana de lucru temporara: formarea personalului, angajarea cu forme legale, gestiunea salariilor, evaluarea finala a muncitorului respectiv;
- externalizarea operatiunilor care tin de administrarea personalului respectiv;
- eliminarea activitatilor si costurilor legate de cautare, identificare si selectie;
- posibilitatea reglementarii unor raporturi incerte sau la limita legalitatii;
- posibilitatea de a putea conta pe serviciile unui personal de calitate, chiar si pentru lucrari care necesita cateva zile.
Avantajele muncii temporare pentru angajat
Munca temporara nu prezinta avantaje numai pentru angajator, ci si pentru angajat care poate dobandi experienta in cadrul unor intreprinderi diverse. Specialistii Adecco apreciaza ca exista mai multe beneficii pe care un angajat al unei companii care se ocupa de munca temporara le poate avea:
- gaseste mai usor de lucru si-si imbunatateste oportunitatile pe termen lung;
- are posibilitatea de a primi o formare de baza si profesionala pentru a se reintegra intr-o activitate sau in vederea specializarii;
- are oportunitatea de a cunoaste si a se integra in diverse realitati existente in intreprinderi;
- isi gestioneaza propria activitate lucrativa, iar daca doreste sa inceteze activitatea la sfarsitul unei misiuni, o poate face;
- dobandeste in permanenta cunostinte noi, capata profesionalism, intrand in contact cu diverse medii si avand mai multa experienta de lucru;
- beneficiaza de acelasi tratament economic ca si muncitorii angajati pe perioada nedeterminata;
- poate indeplini un parcurs propriu in ceea ce priveste munca prestata si experienta;
- cand termina munca, beneficiaza de asistenta societatii specializate care il ajuta sa-si gaseasca un nou angajament.
Studii efectuate intr-o serie de tari europene pe grupe de varsta si grad de ocupare al protagonistilor muncii temporare au reliefat faptul ca ponderea decisiva in munca temporara o au segmentele de varsta de pana la 29 de ani si cel de peste 50 de ani. Aceste date demonstreaza ca munca temporara este utilizata nu numai ca un instrument de flexibilitate si acces la un loc de munca pentru tineri, ci si ca mod de reintegrare a muncitorilor adulti, care au fost exclusi o data de sistemul productiv si o modalitate de incepere a lucrului pentru femeile care anterior au renuntat la munca pentru motive care tin de familie.