Privire dinauntru asupra mediului de afaceri
Evaluarea mediului de afaceri actual de catre IMM-uri
Majoritatea intreprinzatorilor sunt nemultumiti de mediul economic in care isi desfasoara activitatea. 44,64% dintre ei il percep ca fiind stanjenitor dezvoltarii si 29,86% cred ca nu exista nici un fel de facilitati pentru dezvoltarea afacerilor in Romania. Paradoxal, insa, intreprinzatorii romani se arata optimisti in ceea ce priveste evolutia viitoare a mediului de afaceri. Increderea pare sa tina de consecintele pozitive pe care le va aduce apropiata integrare a Romaniei in UE.
Dificultatile majore cu care se confrunta IMM-urile
Lista dificultatilor pe care IMM-urile le acuza in desfasurarea afacerii lor este destul de lunga. Fiscalitatea excesiva se afla pe primul loc (68,24%), urmata de birocratie (66,31%) si de accesul dificil la credite (42,49%). Interesant este ca problema coruptiei nu stanjeneste decat 38,77% din firmele mici si mijlocii. S-ar putea ca un procent semnificativ sa o considere un avantaj in competitia de piata.
Evolutiile contextuale care influenteaza negativ activitatile IMM-urilor
Coruptia ocupa, insa, un loc mult mai in fata in topul evolutiilor contextuale cu influenta negativa asupra activitatii IMM-urilor. Intreprinzatorii mici si mijlocii percep birocratia (63,59%) si incoerenta legislativa (45,49%) ca principalele frane in dezvoltarea business-ului. 14,88% din IMM-uri incadreaza aici si politica FMI fata de Romania. Integrarea in UE este vazuta ca o amenintare de catre 12,52% dintre antreprenori.
Multiculturalitatea echipelor in proiecte internationale
Echipele multiculturale lucreaza
adesea sub presiunea performantei ce trebuie atinsa si depasita, iar
procesul nu este deloc simplu atunci cand in ecuatie intra si variabilele
culturale, specifice atat mediului in care actioneaza, cat si membrilor sai.
Activitatea in cadrul echipelor multiculturale, in proiecte internationale, poate fi uneori dificila si frustranta. Echipele multiculturale necesita o structura care sa le ajute sa isi eficientizeze abilitatile si resursele existente, in concordanta cu identitatea culturala a fiecarui membru.
Conform Danielei Mihaita, consultant resurse umane la PROMESO Consulting, “diversitatea culturala merita valorificata datorita experientelor noi pe care le ofera, experiente ce imbogatesc pe cei care le traiesc si care scot ce este mai bun din fiecare. Este important ca fiecare membru al echipei sa-si inteleaga si sa-si modeleze activ propriul rol. Daca fiecare contributie in cadrul echipei conteaza, devine prioritara dezvoltarea unei identitati colective a acesteia, pentru a fi siguri ca fiecare individ intelege succesul echipei ca pe succesul sau personal”.
In jurul unei misiuni se aduna oameni din diferite culturi. Aceasta reprezinta cea mai importanta resursa ce trebuie valorificata si, totodata, punctul de pornire al oricarui proiect international: oameni din culturi diferite sunt dedicati aceleiasi misiuni. Nu exista, cel putin din punct de vedere antropologic, culturi mai bune sau mai proaste; fiecare dintre ele vine cu propriul sau potential. Astfel, unii au invatat, din proprie experienta sau din experienta altora, ca diferentele culturale nu trebuie ignorate si nici tratate cu superioritate. Altii mai cauta, iar restul, din nefericire, nici nu isi pun problema.
“O echipa multiculturala performanta se construieste in timp. Procesul nu este neaparat simplu si, uneori, numai intamplator finalitatile sunt cele dorite. De aceea, pentru a evita perioade de acomodare consumatoare de timp si energie, trainingul intercultural si sesiunile de team-building devin tot mai mult o necesitate”, spune Daniela Mihaita, invocand si experienta PROMESO Consulting ca firma ce furnizeaza un pachet complex de training in domeniul comunicarii interculturale.
Pentru a fi eficienta, dezvoltarea echipei multiculturale trebuie sa presupuna facilitarea si construirea relatiilor interpersonale, intelegerea si respectul reciproc, acceptarea diferentelor culturale si capacitatea de a oferi solutii, criterii si tehnici care sa sustina procesul sau de transformare permanenta. Un rol important in acest context il are atat comunicarea, deschisa si liber exprimata, cat si intelegerea faptului ca diversitatea intareste echipa.