Programul care te ajută să economisești inteligent
Lipsa educației financiare duce la probleme financiare, cu un impact negativ asupra calității vieții fiecăruia dintre noi. În urma unor studii realizate la nivel global (S&P Global Inc.) a reieșit că în România există un nivel scăzut de „alfabetizare financiară”, educația financiară a românilor ocupând unul dintre cele mai scăzute niveluri din lume. Din păcate, foarte multe persoane din România nu au cunoștințe financiare de bază, în ciuda faptului că trăim într-o lume în care accesul la informaţie este extrem de facil pentru noi toţi. Astfel, comportamentul acestora în legătură cu produsele și serviciile oferite de instituțiile bancare din România lasă foarte mult de dorit.
De exemplu, foarte puține persoane din România au o abordare sistematică în ceea ce privește economisirea pentru un orizont de timp lung (ex: pensie, finanțarea studiilor copiilor etc). Principala motivație privind lipsa acestei abordări este tocmai nivelul redus de informații și cunoștințe privind economisirea și modalitățile/instrumentele care pot fi utilizate pentru a economisi cu succes, pe termen lung.
SOLUȚII FINANCIARE
Statisticile din domeniu arată că majoritatea adulților din România, când vorbesc despre economisire, se gândesc în continuare doar la depozite bancare și au puține cunoștințe despre diversificarea economiilor în alte instrumente financiare. Cu toate acestea, lucrurile încep să se schimbe.
Astfel, în prezent, aproximativ 325.000 de români au investiții în 76 de fonduri deschise de investiții, sumele atrase de acestea depăşind valoarea de 21 miliarde de lei (sursa: AAF).
Un alt semnal pozitiv legat de creșterea educației financiare a românilor este rezultatul ofertei de titluri de stat către populație, care s-a derulat în această vară (Programul Fidelis, ediţia Centenar). Astfel, peste 20.000 de persoane fizice au achiziționat titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe, în valoare totală de peste 735 de milioane de lei.
Pentru a încuraja crearea unui comportament disciplinat de economisire, OTP Bank România a dezvoltat, din 2012, Serviciul de Economisire Periodică Automată, care permite clienților băncii să-și construiască, cu un efort minim, propriul plan de economisire, cu investiții atât în depozite bancare, cât și în fonduri de investiții administrate de OTP Asset Management România SA. Astfel, orice persoană fizică cu vârsta de peste 18 ani, care are deschis un cont curent, poate accesa acest serviciu.
„În principiu, acest serviciu are rolul de a-i «educa financiar» pe clienții noștri, a-i ajuta să-și seteze obiective financiare, pe care să le poată îndeplini cu ajutorul disciplinei economisirii regulate”, spune Corina Stoica, Director Private Banking și Servicii de Investiții, OTP Bank România.
Serviciul permite clienților să seteze transferuri periodice, din conturile deschise în lei, euro și dolari, ale unor sume de bani, într-o multitudine de produse de economisire și investire: Contul Junior; Contul de economii; Depozite la termen; Fonduri de investiții administrate de OTP Asset Management România S.A.
„Chiar dacă există în continuare, la nivelul mentalului colectiv din România, ideea că investițiile în acțiuni sau fonduri care au plasamente și în acțiuni sunt riscante, creșterea nivelului de educație financiară, precum şi contextul financiar actual vor conduce la o repoziționare a românilor în această privință”, mai spune Corina Stoica.
AVANTAJELE SISTEMULUI AUTOMAT
• construirea unui portofoliu de economisire şi/sau fonduri de investiţii pe termen mediu şi lung, cu un efort minim;
• economie de timp;
• cost lunar de administrare zero;
• procedură de accesare foarte simplă: semnarea unui act adiţional la contractul de cont curent;
• libertate în alegerea numărului de produse activate;
• flexibilitate în stabilirea frecvenţei;
• sumă minimă iniţială conformă cu produsul ales: 100 lei/ eur/usd, la depozite, respectiv 50 lei/eur/usd, la fondurile de investiţii deschise.
(Acest material a apărut în numărul 230 al Revistei CARIERE aferent lunii septembrie)