Reincep angajarile. 19% dintre companii se asteapta la o crestere a numarului de salariati
In timp ce 19% dintre angajatori se asteapta la o crestere in ceea ce priveste numarul de angajati, 14% previzioneaza o scadere, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare, rezultand o Previziune Neta de +5%. Previziunea este cea mai optimista din Trimestrul 1 2009 si pana in prezent.
“In timp ce 19% dintre angajatori se asteapta la o crestere in ceea ce priveste numarul de angajati, 14% previzioneaza o scadere, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare, rezultand o Previziune Neta de +5%. Previziunea este cea mai optimista din Trimestrul 1, 2009 si pana in prezent”, este de parere Eliza Nechifor, Coordonator Marketing & Comunicare al Manpower Romania.
La nivel regional, angajatorii din 6 din cele 8 regiuni analizate in Romania prognozeaza o crestere a nivelului angajarilor pe parcursul trimestrului urmator. Cele mai optimiste previziuni de angajare sunt raportate de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde Previziunea Neta de Angajare se ridica la +18%. In acelasi timp, se previzioneaza o crestere stabila a angajarilor in Centru, unde angajatorii raporteaza o Previziune de +11%, in timp ce in Vest se manifesta un optimism prudent, cu o Previziune de +10%. Cu toate acestea, angajatorii din doua dintre regiunile analizate – Sud-Vest si Nord-Est – anticipeaza descresteri ale activitatii de angajare, cu previziuni de -5%, respectiv -3%.
“Angajatorii incep sa devina un pic mai optimisti. Companiile incep sa realizeze ca strategiile privind resursele umane sunt critice in contextul planificarii pe termen lung, oferind organizatiilor, care le aplica, expertiza si inovatia de care au nevoie pentru a-si mentine competitivitatea si succesul in mediul de afaceri post-recesiune. Se intrevad semne clare ce indica un nivel mai ridicat de incredere al companiilor. Cel mai probabil din acest motiv anumiti angajatori sunt dispusi sa-si creasca numarul de angajati la inceputul celui de-al doilea trimestru al lui 2011 si sa investeasca in personalul de care au nevoie pentru a-si imbunatati competentele”, spune Eliza Nechifor.
Angajatorii din sectorul Industrie Prelucratoare raporteaza cele mai optimiste intentii de angajare, cu o Previziune Neta de Angajare de +18%, in timp ce angajatorii din sectorul Industrie Extractiva anticipeaza un ritm promitator al angajarilor, cu o Perspectiva de +13%. O crestere moderata de +6% este prognozata în sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura, in sectorul Constructii si sectorul Comert cu ridicata şi cu amanuntul. Totodata, angajatorii din sectorul Energie electrica, gaze si apa si cei din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri previzioneaza o scadere a intentiilor de angajare, cu Perspective de -7%, respectiv -5%.
Studiul a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 751 de angajatori din Romania.
Angajatorii din toate tarile Est Europene participante la studiu sunt mai optimisti in privinta angajarilor decat in trimestrul anterior. Cele mai puternice perspective de angajare se manifesta in Turcia, Bulgaria, Belgia si Polonia, iar cele mai slabe intenţii de angajare sunt prognozate în Grecia, Spania. Prognoza Belgiei este cea mai puternica din ultimii cinci ani, datorata cresterii optimismului privind angajarile in sectorul Finante/Asigurari/Servicii Imobiliare.
„Urmarind tendinta la nivel global, tarile din cadrul pietelor emergente din Europa de Est sunt mult mai optimiste cand vine vorba de oportunitatile de angajare decat statele membre OECD din vest”, a declarat Jeffrey A. Joerres, Chairman si CEO al Manpower Inc.