România a pierdut 9 locuri în topul global al competitivităţii talentelor
La nivel global, țările sunt în competiție pentru a-și dezvolta mai bine talentele, pentru a atrage specialiştii de care au nevoie și a-i păstra pe aceia care contribuie la creșterea competitivității, inovării, economiei și a nivelului de trai.
Pentru a facilita acest lucru, ţările își adaptează politicile economice și sociale noilor provocări tehnologice și competiției internaționale pentru talente. Raportul anual de evaluare comparativă a statelor lumii cu privire la “Indicele Global al Competitivităţii Talentelor” (IGCT) evaluează modul în care țările cresc, atrag și păstrează talentele, aceste resurse umane decisive pentru factorii de decizie publică și privată.
Cum? Prin proiectarea și punerea în aplicare a unor politici cheie în domenii cum ar fi educația, ocuparea forței de muncă și imigrația, dar nu numai. Pe lângă oportunități, industria 4.0 aduce şi provocări, astfel încât oamenii și organizațiile vor trebui să se adapteze la un mediu de lucru în care know-how-ul tehnologic, competențele, flexibilitatea, diversitatea talentelor și colaborarea sunt chei ale succesului. Noua normă de leadership se bazează pe rețele orizontale care înlocuiesc ierarhiile și care inovează permanent, se arată într-un comunicat al INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.
Standardizarea a fost specifică economiei în secolul trecut. În acest secol, diversitatea de personalități, cunoștințe, experiențe și perspective este cheia competitivității.
Dar România pare să nu se grăbească să răspundă acestor provocări, deși va trebui rapid să o facem. În clasamentul Indicelui Competitivității Talentelor în anul 2018 pe subindici, ţara noastră se așează în a doua jumătate a clasamentului global. Cel mai slab performanți suntem la:
– Dezvoltarea/creșterea de talente: 77, regres cu 14 poziții față de anul trecut
– Abilităţi tehnice şi vocaţionale: 76, regres cu 10 locuri față de anul trecut
– Atragerea de talente: 75, îmbunătățire cu 7 locuri față de anul trecut
– Valorificarea talentelor: 67, regres cu două locuri față de anul trecut
– Cunoştinţe globale: 58, regres cu două locuri față de anul trecut
– Menţinerea talentelor: 57, regres cu un loc față de anul trecut
În schimb țările cele mai dezvoltate ale lumii acționează consecvent în stimularea talentelor, potrivit sursei citate. Elveția se menține pe primul loc în lume în acest raport global, urmată de Singapore, SUA, Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca și UK, adevărate hub-uri de atragere și dezvoltare a talentelor, surse de bune practici pentru România.
"Avem o creștere economică remarcabilă pe plan mondial. Acest lucru ar trebui să influențeze pozitiv România comparativ cu alte țări și totuși nu se întâmplă așa. Rapoartele internaționale identifică însă factori care influențează negativ competitivitatea României, mai negativ chiar decât corupția. Printre aceștia sunt incapacitatea guvernamentală de a coordona activitatea economică, de a inova, de a fiscaliza inteligent, de a valorifica talentele sau lipsa finanțării inițiativelor economice private sau ale statului", potrivit INACO.
Problema va fi dezbătuta la conferinţa “De ce pierde România din competitivitate? Provocări și soluții” din 1 februarie de la ASE Bucureşti, organizată de INACO.