Romanii, pesimisti in privinta sanselor de a gasi un loc de munca
85% dintre romani considera conditiile de munca cel putin satisfacatoare, iar 8% foarte bune, arata cercetarea Calitatea vietii 2010. 83% dintre persoanele cu studii superioare se declara multumite sau foarte multumite in privinta locului de munca. 63% dintre cei care au evaluat conditiile de munca ca fiind foarte proaste traiesc in mediul rural.
Aprecierea sanselor de obtinere a unui loc de munca indica o crestere a pesimismului, in comparatie cu tendinta din prima parte a anilor 2000, apreciaza autorii studiului. Cresterea ratei somajului din ultimii doi ani (de la 4%, in 2008 la 7,9%, in 2010) si efectele crizei economice explica in foarte mare masura acest fenomen.
Cele mai sceptice cu privire la sansele de a‐si gasi un loc de munca sunt persoanele din mediul rural (86% considera ca au sanse scazute sau foarte scazute sa‐si gaseasca un loc de munca), fata de urban, unde proportia este 68%. Agricultorii si somerii sunt in cea mai mare masura neincrezatori in sansele de obtinere a unui loc de munca (peste 85%), urmati de cei care se declara casnici/casnice (83%). Mediul rural ofera, in cele mai multe cazuri, putine sanse pentru locuri de munca din sfera non‐agricola iar domeniul agricol este privit ca o ocupatie secundara si nu este asociat cu acest concept, de loc de munca.
"In Romania, diminuarile salariale care au avut loc in ultimele luni, precum si reducerile de personal au dus la o redimensionare a angajatorului stat. in domeniul privat, reducerile de personal au inceput inca de anul trecut, anul acesta rata somajului dublandu-se in comparatie cu cea de acum doi ani".
Indicatorii subiectivi arata ca populatia tinde sa‐si aprecieze mai favorabil conditiile de munca, in timp ce sansele de a obtine un loc de munca sunt evaluate mai slab, se arata in documentul ICCV. Aprecierea conditiilor de munca este influentata de tipul de activitate, dar si de nivelul de educatie a subiectilor, fiind clar modelul conform caruia persoanele calificate cu nivel crescut de educatie tind sa‐si aprecieze pozitiv conditiile de munca. Satisfactia cu locul de munca este, de asemenea, influentata de nivelul de educatie dar si de specificul muncii.
Ponderea populatiei ocupate in Romania a scazut in ultimul an, aflandu‐se sub media Europeana (58,6%, fata de 64,6% media europeana). Rata somajului in Romania se afla inca sub media europeana, dar in crestere semnificativa fata de valorile din 2007 si 2008. In randul femeilor, rata ocuparii este si mai scazuta (52% fata de 58,6% media UE 27), iar in randul populatiei din categoria de varsta 55‐64 de ani procentul populatiei ocupate a fost de 42,6% (media UE este 46%).
Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii a realizat cercetarea Calitatea vietii 2010 folosind un esantion reprezentativ la nivel national de 1161 de persoane in varsta de peste 18 ani. Cercetarea de teren s‐a desfasurat in perioada 25 iunie‐10 iulie 2010 in 78 de localitati si 127 puncte de esantionare. Esantionarea utilizata este probabilista, multistadiala, esantionul fiind extras din listele electorale. Eroarea de esantionare este de ±3%.