SONDAJ. Angajații care lucrează de acasă mai afectați de BURNOUT în 2021, decât în primul an de pandemie
Work from home pare ca nu le prieste deloc angajatilor din Romania. Masura luata de mai multe companii, in contextul pandemiei COVID-19, ii afecteaza pe salariatii care lucreaza de acasa atat in privinta echilibrului intre viata personala si cea profesionala, cat si din punct de vedere emotional. Ba mai mult, potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare Bestjobs, fenomenul de burnout este mai puternic si mai des intalnit in randul angajatilor in 2021, comparativ cu primul an de pandemie.
Epuizarea profesionala, un sindrom acutizat de munca de acasa
Din living sau bucatarie, din biroul improvizat in balcon, multi angajati din Romania au fost nevoiti sa lucreze de la debutul pandemiei jongland cu sarcinile profesionale si atmosfera din familie. Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Bestjobs, 4 din 10 angajati romani au avut un an mai greu in 2021. Statisticile arata ca 47% dintre ei nu au reusit sa echilibreze viata personala cu volumul de munca si cred ca au suferit sau sufera de burnout. In 2020 statisticile indicau sub 30% dintre angajatii intervievati in aceasta situatie.
Printre factorii de stres mentionati de respondenti se numara: volumul mare de munca (23,4%), epuizarea psihica (22,7%), pandemia si starea de anxietate pe care o provoaca (19,7%).
Multi s-au aratat afectati de sarcinile de serviciu extrem de stresante si dificile, 47% dintre angajatii care au raspuns intrebarilor din sondaj au precizat programul haotic si cerintele tot mai mari din partea angajatorilor care le-au provocat stari de burnout.
Angajatorii cauta solutii
Cuprinsi si anxietate, rapusi de stres si din ce in ce mai ostili fata de activitatea profesionala, unii angajati au incercat sa practice sport, meditatie sau yoga (21%). Dintre respondenti, 16% considera ca solutii ideale delimitarea clara intre viata profesionala si cea personala si mai mult timp liber.
Companiile care au inteles ca este nevoie sa investeasca in resursa umana, au luat la randul lor masuri. Potrivit sursei citate, firmele cauta solutii de sustinere a angajatilor si sa le ofere servicii de life & business coaching, consiliere sau psihoterapie, ca beneficiu extrasalarial. Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 1-18 noiembrie, pe un esantion de 958 de utilizatori de internet.
Citește continuarea pe RisCo.ro