Ţările în care se trăieşte cel mai bine
Indexul ia în considerare 149 de state din lume. Totalul finanţelor dintr-o ţară reprezintă un factor important al prosperităţii, dar Institutul Legatum ia în calcul şi alte 104 variabile în elaborarea listei. potrivit Business Insider.
Variabilele includ indicatori tradiţionali precum PIB-ul sau numărul de oameni din piaţa muncii, dar şi statistici detaliate ca numărul de servere securizate pe care le deţine o ţară sau cât de odihniţi se simt cetăţenii în viaţa de zi cu zi. Variabilele sunt împărţite apoi în nouă subindexuri: calitate economică, mediu de afaceri, guvernare, educaţie, sănătate, siguranţă, libertate personală, capital social şi mediu natural.
Noua Zeelandă, cel mai prosper stat din lume
În ultimii şapte ani, Norvegia a ocupat primul loc al clasamentului, dar 2016 vine cu o surpriză. Noua Zeelandă a devenit oficial cel mai prosper stat din lume, potrivit studiului făcut de Legatum. Ţara insulară este pe primul loc în lume în privinţa capitalului social şi al calităţii economice şi pe al doilea la guvernare şi profitabilitatea mediului de afaceri.
Marea Britanie, în ciuda Brexitului, a avansat de pe locul 15, ocupat în 2015, pe locul 10 în indexul pe anul trecut. Cea mai bună variabilă a Marii Britanii a fost mediul de afaceri, unde s-a clasat a cincea.
Pe locul al nouălea se situează Danemarca, având standarde înalte în ceea ce priveşte nivelul de trai şi cu un scor ridicat la securitate şi siguranţă. Suedia a căzut de pe locul al cincilea pe al optulea, păstrând totuşi un scor ridicat la calitate economică şi guvernare.
Olanda se situează pe locul al doilea în lume la educaţie şi calitate economică, înregistrând astfel poziţia a şaptea în topul Legatum. Australia se face remarcată prin nivelul de trai al cetăţenilor, dar şi prin capitalul social, care este al doilea ca mărime din lume. Astfel, Australia se situează pe locul al şaselea în clasamentul general.
Canada înregistrează o creştere masivă în prosperitate, de la an la an, fiind acum pe locul al cincilea în top. Conform autorilor studiului, statul nord-american este al treilea din lume la nivelul de capital social şi mediu de afaceri şi al doilea în privinţa libertăţii personale. Elveţia, o obişnuită a topurilor de gen, este prima pe Glob la educaţie şi a treia la sănătate, per total fiind pe locul al patrulea. Fostul lider, Norvegia, e acum al doilea cel mai prosper stat al lumii, iar Finlanda completează podiumul, cu cea mai bună şi eficientă guvernare de pe Glob.
Articol preluat din numărul 241/octombrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici