Una din patru IMM-uri este preocupata de inovare – raport
Totodata, IMM-urile din tara noastra au intreprins, in 2013, actiuni de inovare referitoare la noile produse, noile tehnologii, abordarile manageriale si de marketing noi, modernizarea sistemului informatic si pregatirea resurselor umane.
Din perspectiva structurala, s-au constat urmatoarele modificari semnificative: cresterea ponderii optiunilor reprezentate de noile tehnologii (+6,49%), noile produse (+2,99%) si abordarile manageriale si de marketing noi (+2,86%), precum si reducerea propensiunii de a investi in modernizarea sistemului informatic (-2,62%).
In ceea ce priveste modalitatile de realizare a inovarii in cadrul IMM-urilor, acestea s-au facut prin: aptarea si modificarea elementelor de noutate dezvoltate initial de alte organizatii (43,86%), derularea individuala a activitatilor de cercetare-dezvoltare (26,90%), preluarea integrala a elementelor de noutate dezvoltate initial de alte organizatii (24,78%) si cooperarea cu alte organizatii privind derularea activitatilor de cercetare-dezvoltare (4,46%).
Principalele surse de finantare a investitiilor in cercetare-dezvoltare si inovare din cadrul IMM-urilor provin din surse proprii (88,72%), din imprumuturi si credite bancare (12,43%), din fondurile de la Uniunea Europeana (1,53%) si din fondurile de la autoritatile publice centrale (0,32%) si locale (0,13%).
In ceea ce priveste principalele bariere in derularea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare, IMM-urile au indicat urmatoarele elemente: costul ridicat al activitatilor de cercetare-dezvoltare (48,63%), insuficienta fondurilor proprii (40,09%), incertitudinea privind cererea pentru produse inovative (35,37%), lipsa unor scheme publice de finantare/co-finantare a activitatilor de cercetare-dezvoltare si/sau rigiditatea criteriilor de eligibilitate (28,11%), accesul dificil la informatii relevante privind pietele (cercetari de marketing, statistici etc. – 28,04%), accesul dificil la informatii relevante privind noile tehnologii (19,69%), dificultatea de a gasi parteneri in vederea cooperarii privind activitatile de cercetare-dezvoltare (14,53%), lipsa unor previziuni pe termen mediu si lung privind evolutia sectorelor de activitate (11,47%) si lipsa unor resurse umane adecvate (11,03%).
Concluzia este ca, in 2013, IMM-urile din Romania au adoptat un comportament care sa le asigure conservarea afacerii, diminuandu-si expunerea in materie de investitii in cercetare-dezvoltare. Unul dintre potentialii factori care au declansat o astfel de reactie rezida inclusiv in lipsa unor solutii viabile de finantare a cercetarii-dezvoltarii si activitatilor inovative, in special pentru IMM-uri.