Unde ne sunt inginerii?
In urma chestionarii a 43.000 de companii din 32 de tari, la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, Manpower a realizat un studiu asupra celor mai cautate pozitii la nivel international, posturi pentru care angajatorii au dificultati in gasirea celor mai potriviti candidati. Astfel, din acest studiu reiese ca fruntasi in clasamentul "celor mai cautati" sunt: inginerii, personalul calificat, managerii si contabilii.
Romanii devanseaza japonezii
Potrivit studiul Manpower, la nivel global, procentul de angajatori care au dificultati in gasirea de oameni potriviti pentru a acoperi posturile disponibile a scazut de la 41% in 2007, la 31% in 2008. Chiar si asa, aceasta lipsa de talente are in continuare o importanta majora, mai ales in Romania (unde deficitul este de 73%), tara noastra devansand Japonia (63%). Urmeaza Hong-Kong (61%), Singapore (57%) si Australia (52%). Situatia este mult mai clara si relaxata in India (12%), Marea Britanie (12%), Irlanda (14%), China (15%) si Olanda (15%).
Potrivit studiului, principalii factori care au determinat aceasta criza sunt cresterea economica importanta – generatoare de noi locuri de munca, migratia masiva de forta de munca spre alte tari dezvoltate din Europa si SUA, scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei, dar si sistemul de educatie inadecvat contextului globalizarii. "Orice sistem educational se confrunta cu provocari in echilibrarea partii teoretice cu exercitiul practic. Este si cazul sistemului din Romania. Dar, intr-adevar, companiile de aici au o responsabilitate si mai mare, aceea de a completa lacunele intre cunostintele teoretice din facultate si cerintele unei companii multinationale. Solutia sta in invatare in primul rand la locul de munca, dar care trebuie sa fie puternic sustinuta si de o serie de cursuri", sustine Stefan Arzner, HR&Integration Leader la GE Money Romania.
Eliza Nechifor considera ca printre cauzele deficitului de talente ar trebui sa amintim si dezvoltarea economiei asiatice, schimbarile tehnologice rapide care fac ca multe calificari/specializari sa fie invechite, dar si migratia fortei de munca. "Impactul deficitului de talente ramane o problema reala a zilelor noastre, care va trebui controlata prin programele institutiilor de invatamant si strategiile companiilor. Dezvoltarea angajatilor prin noi specializari, crearea de parteneriate cu institutiile de invatamant, imbinarea politicilor de atragere si retentie, redefinirea joburilor sunt doar cateva dintre solutiile gasite de companiile care reusesc astazi sa contracareze efectele acestui deficit de forta de munca generalizat", completeaza specialistul Manpower.
Criza de talente, invinsa de la catedra
In ceea ce priveste deficitul de ingineri din Romania, Eliza Nechifor, Marketing & Communication Coordinator la Manpower, considera ca din cauza acestuia, companiile de pe piata locala au inceput colaborarea cu facultatile de profil, incercand sa-i angajeze pe viitorii ingineri inca dinainte ca acestia sa-si termine studiile. "Exista multe companii mari care ajuta facultatile tehnice, si nu numai, cu bani si echipamente si care dezvolta programe de recrutare ce vizeaza absolventi si studenti in anii terminali. Domeniile cele mai solicitate in proiectele de recrutare ce privesc inginerii sunt legate de mecanica, electrica si constructii civile", completeaza reprezentantul Manpower. Probleme in ceea ce priveste fluctuatia de personal se inregistreaza si in serviciile financiare. Stefan Arzner considera ca afluxul de investitii a influentat semnificativ piata de munca, creand pe de o parte posturi bine platite in multinationale si determinand, pe de alta, si o presiune in ceea ce priveste resursele umane necesare pentru a sustine acest ritm intens de dezvoltare. "Acest dezechilibru intre cererea si oferta de oameni bine pregatiti, cu experienta, s-a accentuat in ultimele 24 de luni si s-a resimtit chiar mai puternic in anumite industrii, cum sunt serviciile financiare", declara Stefan Arzner.
Potrivit Elizei Nechifor, multi dintre angajatori se gandesc deja la importul de forta de munca, in timp ce tot mai multe companii apeleaza la metoda lucrului pe proiecte, ceea ce presupune angajarea de personal pe munca temporara si o strategie care poate echilibra deficitul pentru anumite intervale. "Pana la importul de specialisti, companiile ar trebui sa ia in considerare relocarea angajatilor din zone cu un nivel ridicat al somajului", completeaza Eliza Nechifor. De asemenea, se estimeaza ca pana in anul 2010, aproape jumatate dintre noile locuri de munca care vor fi create in UE, vor fi destinate persoanelor cu studii superioare sau inalta calificare.
In contextul descris, exista specialisti care sunt de parere ca nu exista nici o criza a fortei de munca. Laura Chilom, HR Consultant la eJobs, este de parere ca, desi piata de recrutare romaneasca a cunoscut o dinamica impresionanta in ultimii ani si au aparut foarte multe companii noi care au determinat o diversificare a ofertei de joburi, in prezent nu se poate vorbi despre o criza pe piata fortei de munca. "Noi primim aproape zilnic solicitari de locuri de munca de la candidati romani care lucreaza in acest moment in strainatate, dar care isi doresc sa se intoarca si sa lucreze in tara, tocmai pentru ca acum au aceasta posibilitate. Romanii nu mai privesc emigrarea ca prima oportunitate, iar acesta este un lucru extrem de imbucurator", completeaza Laura Chilom.
Cheia este la noi
Unele dintre cauzele situatiei actuale din piata muncii, precum problema natalitatii sau imbatranirea populatiei active, nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Exista insa si solutii care pot fi aplicate la nivel de companie, respectiv la nivel de individ, iar o stransa colaborare cu statul va face acest demers sa fie realizabil intr-un timp mult mai scurt. Astfel, pe de o parte, angajatii trebuie sa isi perfectioneze abilitatile pentru a se adapta la noile cerinte ale pietei si economiei actuale. Pe de alta parte, angajatorii trebuie sa ia in calcul flexibilizarea programului de lucru, asigurarea training-urilor si obtinerea loialitatii angajatilor. De asemenea, atat angajatorii, cat si autoritatile trebuie sa faciliteze migratia strategica, sa dezvolte specializarile potrivite si sa investeasca in instruire.
Topul primelor 10 pozitii din Romania pentru care exista dificultati de acoperire:
- Ingineri
- Personal calificat (electricieni, sudori, zidari)
- Manageri
- Contabili/Financiar
- Reprezentanti de vanzari
- Soferi
- Masinisti
- Personal pentru restaurante/hoteluri
- Muncitori necalificati
- Tehnicieni
Sursa: Studiul Manpower privind Deficitul de Talente