Bill Gates: Companiile ar trebui să plătească o taxă pentru roboţii care fură joburile oamenilor
“Cu siguranţă va există o formă de taxare legată de automatizare”, a spus Bill Gates într-un interviu acordat publicaţiei Quartz.
Până la urmă, aşa ar fi corect. Să nu uităm că taxarea muncii reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit pentru bugetul de stat. Să luăm România că exemplu.
În prezent, pentru plata unui salariu minim brut de 1.450 de lei, statul ia de la angajat 385 de lei şi 329 de lei de la angajator. Cumulate, birurile ajung la 714 de lei, adică aproape jumătate din suma, iar toţi aceşti bani se duc în buzunarul larg al statului.
Ideea e că trăim într-o lume în continuă schimbare şi tehnologia ne schimbă viaţă constant. Iar dezvoltarea e atât de rapidă încât maşinăriile vor fi din ce în ce mai capabile să facă muncă noastră, cu costuri mai mici pentru companii.
Un studiu recent al World Economic Forum arată că se vor pierde 5 milioane de joburi înainte de 2020 în favoarea inteligenţei artificiale, roboţilor, nanotehnologiei şi altor factori care presupun înlocuirea oamenilor, dar că alte 2,1 milioane pot fi create.
Şi aici intervine Bill Gates. Om de afaceri şi filantrop, el are o viziune clară legată de modul în care ar trebui să arate viitorul nostru.
E indiscutabil faptul că roboţii vor prelua sarcinile plictisitoare, repetitive şi (eventual) periculoase pentru noi, tocmai de aceea e nevoie că firmele ce folosesc automatizarea într-o formă sau altă ar trebui taxate pentru acest lucru. Adică nu ar trebui să se facă o diferenţa prea mare când vine vorba de biruri dacă tu, că angajator, lucrezi cu oameni sau cu roboţi.
Ba mai mult, veniturile colectate din taxarea roboţilor ar trebui să finanţeze acele locuri de muncă cu oameni şi pentru oameni. Domeniile sugerate de Bill Gates sunt cele în care empatia, grija şi abilităţile de comunicare nu pot fi înlocuite de nişte fiare reci. Trei exemple grăitoare ar fi sistemul medical, îngrijirea celor în vârstă şi educaţia.
În plus, omul de afaceri crede că principala sarcină a guvernelor ar trebui să fie organizarea unor programe de formare profesională pentru cei cu venituri mici, căci aceştia sunt cei mai vulnerabili la efectele revoluţiei industriale pe piaţa muncii.
Ideea nu e doar una teoretică. Leguitorii europeni au propus ca firmele ce folosesc roboţi industriali să fie taxaţi şi să plătească trainingul angajaţilor daţi afară, pentru că aceştia să aibă şanse mai mari să-şi găsească un loc de muncă în altă parte.
Propunerea a fost respinsă însă de Parlamentul European pe 16 februarie, dar transmite un semnal puternic: trebuie să existe o formă de compensare pentru angajaţii care îşi pierd slujbele în detrimentul roboţilor.
Iar o posibilă soluţie ar putea fi venitul minim garantat: adică fiecare om să primească nişte bani lunar, din care să-şi poată acoperi cheltuielile de bază. Iar fondurile necesare – de ce nu? – ar putea proveni fix din taxa pe roboţi de care vorbeşte Bill Gates.