Când tinerii îşi construiesc un viitor aşa cum visează ei: S-a dat startul concursului național de robotică pentru liceeni
S-a dat startul concursului național de robotică, BRD FIRST Tech Challenge. Dintre cele aproximativ 1.500 de licee dn România, 8,8% (132 de licee) participă cu cel puțin o echipă de robotică, după doar doi ani de la lansarea programului. Niciunul dintre aceste licee nu este dotat cu laborator de robotică.
Anul acesta elevii sunt provocați să creeze roboți pentru explorarea altor planete. Competiția este la a treia ediție și va culmina în martie 2019 cu Campionatul Național de Robotică din București și Campionatul Mondial de Robotică din Detroit, S.U.A, unde România va fi reprezentată de echipele câștigătoare.
9 din 10 elevi care au participat până acum la concursul național de robotică vor să urmeze o carieră STEM (Science Technology Engineering and Mathematics)
După primele 2 ediții, numărul echipelor de robotică participante a crescut considerabil, de la 54 de echipe în 2016, la 145 echipe în acest an, iar numărul elevilor participanți a crescut de la 810 de adolescenți din 33 de orașe, la prima ediție, la aproape 2.000 de elevi din 77 de localități din România, în prezent.
În circuitul global al competițiilor FIRST Tech Challenge, România se poziționează pe locul 3 ca număr de echipe participante, după Statele Unite ale Americii și China. Iar echipa de Robotică care a reprezentat România a cucerit aurul și locul 1 mondial în cadrul Olimpiadei Internaționale de Robotică – FIRST Global Challenge 2018.
Elevii lucrează în spații improvizate și strâng fonduri pentru a-și urma pasiunea
Dintre cele aproximativ 1.500 de licee dn România, 8,8% (132 de licee) participă cu cel puțin o echipă de robotică, după doar doi ani de la lansarea programului. Niciunul dintre aceste licee nu este dotat cu laborator de robotică.
În absența unor laboratoare de robotică, elevii și profesorii-mentori lucrează în spații improvizate în cabinete de fizică, informatică sau foste spații de depozitare din cadrul liceelor. Dotarea acestora cu imprimante 3D, terenuri de antrenament pentru roboți, truse de scule și alte materiale necesare a fost posibilă prin înscrierea în competiție și prin acțiuni de fundraising ale echipelor. În cadrul Universității Politehnice din Bucuresti există un spațiu de lucru și antrenament la dispoziția tuturor echipelor participante în program.
Cele mai multe echipe de robotică înscrise la FIRST Tech Challenge sunt din București și județele Prahova, Constanța, Cluj-Napoca și Timiș.
Printre localitățile cu cel mai mic număr de locuitori reprezentate în ediția din acest an se numără localități precum Ineu (jud. Arad), Ștei (jud. Bihor), Beclean (jud. Bistrița-Năsăud), Dorohoi (jud. Botoșani), Eforie Sud (jud. Constanța), Răcari, Găești și Moreni (jud. Dâmbovița), Pechea (jud. Galați), Petrila (jud. Hunedoara), Hârșova (jud. Iași), Urlați și Vălenii de Munte (jud. Prahova) sau Jimbolia (jud. Timiș).
Echipele câștigătoare ale ediției a doua a concursului de robotică au ajuns până în semifinale în SUA
Cele 4 echipe câștigătoare ale ediției anterioare sunt – XEO de la “Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, QuantumRobotics, de la „Liceul Internațional de Informatică din București”, Qube de la „Colegiul Național Mihai Viteazul” din București și Technogods de la „Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Toate s-au calificat la Campionatul Mondial de Robotică din Statele Unite ale Americii, de la Detroit, iar echipele XEO si Technogods au reprezentat România în faza semifinalelor competiției internaționale.
Ediția 2018-2019 FIRST Tech Challenge România este organizată de către Asociația Nație Prin Educație și sprijinită de BRD România.