Cum vrea UE să concureze cu Elon Musk: Programul spațial de peste 10 miliarde de euro
Uniunea Europeană a lansat oficial programul IRIS² (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite), o constelație inovatoare formată din sute de sateliți care vor orbita atât la joasă, cât și la medie altitudine. Această rețea avansată va oferi comunicații rapide, securizate și interconectate, eliminând necesitatea miilor de sateliți tradiționali, potrivit Agenției Spațiale Europene.
În plus, un strat suplimentar de sateliți în orbită joasă va fi dezvoltat pentru a extinde gama de servicii oferite.
IRIS² reprezintă al treilea program spațial major al Uniunii Europene, alături de Copernicus, cel mai mare program de observare a Pământului, și Galileo, cel mai precis sistem civil de navigație prin satelit din lume, arată sursa citată. Lansările sateliților vor fi efectuate de rachete europene.
Programul este realizat printr-un parteneriat între Agenția Spațială Europeană (ESA) și un consorțiu industrial numit SpaceRISE, selectat de Comisia Europeană. SpaceRISE este condus de operatorii europeni SES, Eutelsat și Hispasat, alături de producători de sateliți, întreprinderi mici și mijlocii și alte companii.
Un contract de concesiune pe 12 ani, în valoare de 10,6 miliarde de euro, a fost semnat între Comisia Europeană și SpaceRISE.
„Într-o lume geopolitică tot mai complexă, asigurarea unor comunicații guvernamentale reziliente, sigure și rapide este esențială. Excelența ESA va stimula inovația în industria spațială europeană, va crea locuri de muncă și va atrage talente. Suntem pregătiți să livrăm din nou pentru Europa și cetățenii săi”, a declarat Josef Aschbacher, Director General al ESA.
Primul satelit din constelația IRIS² este programat să fie lansat în 2029.
Foto: ©ESA