Europenii nu pot folosi ultima aplicaţie Facebook
Facebook a anunţat că Moments, serviciul de partaj privat al fotografiilor nu va funcţiona în Europa. Aplicaţia permite partajarea fotografiilor între prieteni şi poate recunoaşte feţele celor prezenţi, pentru a facilita trimiterea acestora către persoanele în cauză. Folosirea tehnologiei de recunoaştere facială nu este deloc pe placul oficialilor europeni.
"Ni s-a explicat că trebuie să concepem un sistem prin care le cerem acordul utilizatorilor. Pentru moment nu este cazul, deci aplicaţia nu va fi disponibilă până când vom dezvolta sistemul", a declarat Richard Allan, vicepreşedinte responsabil de politicile publice europene la Facebook.
De altfel, lansarea "Moments" vine într-un context încordat pentru Facebook. La începutul săptămânii trecute, miniştrii europeni ai Justiţiei au aprobat un proiect de directivă pentru a proteja mai bine datele personale pe internet. Scopul acestuia este, printre altele. să faciliteze aplicarea de sancţiuni giganţilor web, care ar încălca noile reguli. Facebook se confruntă şi cu o plângere a Autorităţii belgiene de Protecţie a Datelor, care spune că reţeaua de socializare urmăreşte ilegal utilizatorii de internet şi atunci când nu se află pe paginile sale.
Tehnologia de recunoaştere facială strârneşte polemici şi în Statele Unite. Nouă asociaţii de apărare a drepturilor şi libertăţilor consumatorilor au respins o iniţiativă a guvernului de a regla utilizarea recunoaşterii faciale de către companii şi autorităţi.
Nu este pentru prima oară când Facebook trebuie să cenzureze unul dintre produsele sale în Europa. În 2012, reţeaua de socializare a fost obligată să retragă funcţia ce permitea recunoaşterea automată a persoanelor din fotografii. Dacă Europa îşi menţine acelaşi ton ferm, Facebook ar trebui să propună un serviciu total diferit faţă de cel din SUA, iar acest lucru ar fi costisitor. Ceea ce nu este deloc pe placul americanilor: "Într-o epocă în care Europa caută să creeze locuri de muncă şi să îşi relanseze economia, un exces de reglare a pieţei ar fi dezastruos", declara Richard Allend într-un editorial din Financial Times.