Innovation Labs 2017: Cine sunt cei 24 de câştigători ai hackathonului din Bucureşti
Hackathon-ul din Bucureşti este prima etapă a programului Innovation Labs, ajuns la cea de-a cincea ediţie. Potrivit unui comunicat de presă, la eveniment au participat 62 de echipe, incluzând peste 200 de tineri creativi şi ambiţioşi, care au prezentat în prima zi de eveniment idei pentru produse inovatoare încadrate în cele 6 direcţii de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail şi Smart Cities.
După o etapă de votare din partea publicului şi a juriului, în Hackathon au rămas să-şi ducă mai departe viziunea 41 de echipe. În următoarele 24 ore, participanţii au lucrat la dezvoltarea ideilor şi realizarea unui prototip viabil şi persuasiv sub îndrumarea mentorilor – antreprenori şi profesionişti de top din industria IT&C.
Pe 5 martie, în cea de-a două zi a Hackathon-ului, echipele au prezentat versiunea rafinată a produsului şi a strategiei de business, dezvoltate pe parcursul a 24h alături de mentori.
Fiecare echipă şi-a demonstrat evoluţia de la o simplă idee la un concept viabil al unui produs atractiv pentru utilizatori, atât prin demonstraţii tehnice cât şi printr-o prezentare publică. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai credibile 24 de idei de produs cu potenţial disruptiv, alegând astfel echipele care vor continuă dezvoltarea prototipurilor în etapă de mentorat a Innovation Labs.
Iată cele 24 de proiecte câştigătoare:
Smity – propune o soluţie de procesare inteligentă a datelor din infrastructura hardware a unui oraş inteligent.
Nix – un dispozitiv circular subţire ce se ataşează bunurilor valoroase şi uşor de pierdut precum cheile şi portofelul, făcându-le astfel uşor de găsit.
KeepITfresh – o soluţie ce permite angajaţilor unui supermarket monitorizarea eficientă a rafturilor pentru identificarea produselor expirate.
Visage Cloud – un API pentru detectarea şi identificarea facială, bazat pe o reţea neurală.
ScentSee – oferă o mână de ajutor pentru a identifica parfumurile cele mai potrivite.
AdGates – permite afişarea non-intruzivă şi targetată a publicităţii.
SwipeFit – oferă posibilitatea unei explorări personalizate şi eficiente a vestimentaţiei din magazinele online.
Eromanesc – creează o comunitate a consumatorilor pasionaţi de susţinerea agriculturii româneşti, conectând producători, magazine şi clienţi prin intermediul unei aplicaţii.
Emma – oferă o priză inteligentă controlată de la distanţă, atât prin conexiuni wireless cât şi prin conexiuni de date mobile.
EnerGO – a dezvoltat o soluţie de evaluare precisă a consumului de combustibil şi estimare a costurilor operaţionale pentru o companie cu o componentă importantă de logistică.
Grid Watcher – permite identificarea unor anormalităţi în furnizarea serviciilor de energie, pornind de la datele furnizate de senzori şi utilizând un sistem de comunicare în timp real.
Medic Chat – oferă utilizatorilor posibilitatea de a beneficia de consultaţii online şi de a adresa medicilor întrebări legate de starea de sănătate.
Smile Brite – o aplicaţie ce permite companiilor să ofere angajaţilor asigurări dentare de calitate.
iCare – un sistem software dedicat sprijinirii copiilor cu autism, că metodă complementară celor deja existente.
Sunee – o şapcă inteligenţă ce monitorizează expunerea la radiaţii UV a copiilor, folosind aplicaţia asociată pentru a informa părinţii.
G-Axis – oferă o vestă cu LED-uri special realizată pentru motociclişti şi biciclişti, dedicată prevenirii accidentelor de trafic.
TremDix – un dispozitiv de diagnoză şi monitorizare pentru persoanele care suferă de boală Parkinson.
Nightingale – reprezintă un dispensor automat de medicamente.
NetCrack – o soluţie de testare a securităţii reţelelor de calculatoare, bazată pe automatizarea unor elemente de diagnoză anterior realizate manual de experţii în securitate cibernetică.
PenTest Tools – reprezintă un serviciu online ce permite utilizatorilor cu un nivel mediu sau ridicat de competenţe tehnice să îşi testeze singuri securitatea unui site.
Tarabos – este o aplicaţie ce conectează direct micii fermieri cu persoanele interesate de cumpărarea produselor agricole de la producător.
YardBoard – o soluţie dedicată viticultorilor, colectând informaţii din mediul ambiant şi trimiţând notificări privind evoluţia viţei de vie.
UrbanGardener – un turn ce permite cultivarea legumelor printr-o tehnologie ce nu necesită pământ, folosind doar soluţii nutritive dedicate.
Smart Pot – un ghiveci inteligent menit să susţină o plantă în mod automat, fără intervenţie umană.
Toate echipele câștigătoare din Hackathon intră acum într-o perioadă intensă de training de trei luni, timp în care se vor întâlni săptămânal cu mentorii lor. Tinerii vor împărtăși experiențele unor antreprenori sau oameni de business de vârf, explorând ecosistemul antreprenorial românesc. În plus, li se vor oferi tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.
Pe 24 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie premiate și să beneficieze de sprijinul Innovation Labs și a susținătorilor programului și după încheierea acestuia.
Până atunci, în zilele de 11-12 martie 2017 urmează alte patru Hackathoane, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.