Prețul pe care oamenii îl plătesc pentru creativitate. Keep your memories safe!
Fenomenul amintirilor false reprezintă un fenomen foarte bine cunoscut de către cercetători, iar în anumite cazuri a avut consecinţe legale serioase. Astfel se exprima acum 5 ani cercetătorul Susumu Tonegawa, un specialist în neuroştiinţe de la MIT, cu privire la studiile care arătau și arată încă (deoarece anliza acestui fenomen este departe de a se fi încheiat) că amintirile false sunt foarte uşor de generat.
În 2013, cercetătorii de la Riken–MIT Center for Neural Circuit Genetics creaau amintiri false în creierul şoarecilor folosind o metodă despre care spuneau că ar funcţiona şi în cazul oamenilor. Aceasta după ce oamenii de ştiinţă lansaseră ipoteza că celule ale memoriei există, însă nu reuşiseră niciodată să demonstreze prezenţa lor. Dar, tot în anul 2013, Tonegawa şi colegii săi arătau că aceste celule există într-o zonă a hipocampului, centrul memoriei din creier, după cum arăta și Science.
Dar…Cum de au ajuns oamenii să aibă abilitatea de a forma amintiri false? Tonegawa specula că acesta este preţul pe care oamenii îl plătesc pentru creativitate! “Imaginaţia ne face inventivi, dar totodată ne face predispuşi să amestecăm evenimente care au avut loc cu unele ce nu s-au întâmplat”, specifica cercetătorul.
SF? Poate nu
Iată că acum s-a ajuns oarecum la frontierele SF. Mai precis, chiar dacă pare SF să poata fi intensificate sau rescrise amintirile, oamenii de știință se așteaptă ca in cinci ani să poata înregistra electronic semnalele creierului care construiesc amintiri și apoi să le intensifice. Și chiar să le rescrie înainte de a le pune înapoi in creier. Astfel, în 10 ani ar putea apărea pe piață primele implanturi comerciale de stimulare a memoriei. Iar în aproximativ 20 de ani, tehnologia ar putea fi suficient de avansată pentru a permite un control extensiv asupra amintirilor.
În acest context, atacatorii cibernetici s-ar putea să folosească implanturile din memorie pentru a fura, spiona, modifica sau a ne controla amintirile. Și dacă cele mai importante amenințări sunt la distanță de câteva decenii, tehnologia de bază există deja sub forma dispozitivelor care stimulează creierul în profunzime. Există însă vulnerabilități în software-ul și hardware-ul conectat al dispozitivelor implantate pentru stimularea creierului. Iar aceste lucruri trebuie rezolvate, dacă vrem sa fim pregătiți pentru amenințările care ne așteaptă, potrivit unui nou raport realizat de Kaspersky Lab și Grupul de Neurochirurgie Funcțională de la Universitatea Oxford, lansat în timpul conferinței anuale Kaspersky Next din Barcelona.
Cum va arăta viitorul în această privință rămâne de văzut. Orice ar fi, keep your memories safe!