Revoluția viitorului la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile: Lista celor mai în vogă gadgeturi
Odată ajuns acasă după o plimbare cu bicicleta, utilizatorul poate să îşi scoată smartphone-ul din buzunar pentru a verifica stadiul de preparare a fripturii sale din cuptor, graţie unui termometru conectat la telefon via Bluetooth sau wi-fi, conceput de compania britanică Meater. Termometrul trebuie să fie înfipt în friptură şi utilizatorul nu va mai fi nevoit să meargă cu regularitate să verifice cuptorul: smartphone-ul trimite o notificare imediat ce friptura ajunge la stadiul de preparare dorit.
Alt gadget, altă panoramă. Compania americană Vuzix a prezentat la Barcelona noul său model de ochelari de realitate augmentată, aproape identici cu ochelarii clasici, însă cu lentile uşor umbrite. Ochelarii se conectează la un smartphone, pe care utilizatorul poate să îl ţină într-un rucsac. Plimbându-se pe stradă sau vorbind cu un prieten, utilizatorul îşi vede SMS-urile afişate pe lentile, direcţia de urmat cu ajutorul serviciului GPS şi poate să navigheze printre aplicaţii, bătând uşor cu un deget în ramele ochelarilor.
Iar dacă vrea să facă o fotografie, nu mai trebuie să îşi scoată telefonul. Este suficient să bată cu degetul în rama ochelarilor pentru a deschide aplicaţia foto, să privească spre locul dorit, iar fotografia este realizată cu ajutorul ochelarilor săi.
În universul profesioniştilor, aceşti ochelari ar putea fi utilizaţi de către medici pentru a vizualiza dosarele unor pacienţi în timpul operaţiilor, au sugerat reprezentanţii companiei americane, care au fixat preţul de comercializare pentru acest produs la aproximativ 1.000 de euro.
Emoji egal utilizator
Gigantul sud-coreean Samsung a dezvoltat aplicaţii de realitate augmentată pentru noul său model S9, care îndeplinesc funcţii multiple: emoji care seamănă cu utilizatorul şi care reproduc expresiile acestuia atunci când el priveşte aparatul, dar şi traducerea simultană a unui text într-o limbă străină, prin simpla trecere a telefonului pe deasupra acelui text.
“Pot eu cu adevărat să sparg acest zid sau exista o ţeavă în spatele lui?” Pentru a răspunde acestei dileme cu care se confruntă orice persoană care doreşte să îşi renoveze locuinţa, compania israeliană Vayyar a pus la punct un senzor ce funcţionează cu unde radio, ce poate fi lipit pe telefonul mobil. Este suficient ca telefonul să fie aşezat apoi pe zid, iar tot ceea ce se află în spatele acelui perete apare pe ecran – lemn, ciment, cabluri electrice, ţevi.
Această tehnologie, ce permite, de asemenea, localizarea fiinţelor umane, va avea aplicaţii multiple în viitoarele maşini şi case conectate, au promis reprezentanţii firmei israeliene: dacă un bebeluş a fost uitat într-un automobil sau cunoaşterea de la distanţă a cazurilor în care persoanele în vârstă au căzut şi au rămas imobilizate în locuinţele lor, după cum precizează și Agerpres.
Aproximativ 1.300 de companii şi peste 60.000 persoane participă la congresul ce va ţine până joi, pentru a dezbate ce anume va asigura succesul telefoniei mobile de mâine, având în vedere că rentabilitatea acestui serviciu nu mai prezintă oportunităţi de creştere în ceea ce priveşte simplele apeluri telefonice.