UPS o ia pe urmele Amazon: A testat cu succes drona pentru livrări
UPS a testat cu succes o dronă care se lansează de pe plafonul unui furgon de coletărie UPS, livrează autonom un colet spre o adresă de reședință și revine la vehicul în timp ce curierul continuă traseul pentru a face o altă livrare. Testul a fost efectuat luni, în Tampa, Fla.
„Acest test este diferit de orice am făcut cu drone până acum. Are implicații pentru livrările viitoare, în special pentru locațiile rurale unde furgoanele de coletărie trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a face o singură livrare”, a spus Mark Wallace, vicepreședinte UPS pentru inginerie globală și durabilitate, potrivit unui comunicat de presă.
Cu ORION, sistemul integrat al UPS de navigare și optimizare a traseelor, o diminuare de doar 1,5 km per șofer, per zi, timp de un an poate aduce UPS o economie de până la 50 de milioane de dolari.
UPS are zilnic aproximativ 102.000 de curieri pe traseu. Rutele de livrare rurale sunt cele mai costisitoare din cauza cheltuielilor aferente timpului și vehiculului impuse de efectuarea fiecărei livrări.
În cadrul acestui test, drona a efectuat o livrare, în timp ce curierul a continuat traseul pentru a face o altă livrare. Acesta este un posibil rol pe care UPS îl are în vedere pentru drone în viitor.
Drona folosită la testul de luni a fost sistemul de livrare UAV Workhorse HorseFly. Aceasta este o dronă de livrare cu eficiență ridicată, de tip octocopter, integrată cu linia de autocamioane de livrare electrice/hibrid ale Workhorse.
Are o autonomie de zbor de 30 de minute și poate transporta un colet care cântărește până la 4,5 kg.
TESTUL FĂCUT DE AMAZON
În decembrie 2016, compania Amazon a anunţat că a efectuat prima livrare a unui colet prin intermediul unei drone.
Directorul general al retailer-ului online, Jeff Bezos, a precizat că livrarea a durat 13 minute şi a constat într-un modul de recepţie de televiziune în sistem streaming Fire TV şi o pungă de floricele de porumb.
Amazon a precizat că această primă livrare experimentală a avut loc în regiunea Cambridge, din Marea Britanie.
Serviciul, denumit Amazon Prime Air, ar urma să fie dezvoltat şi în alte regiuni ale ţării după acest prim test în condiţii reale.
De asemenea, Alphabet, firma mamă a Google, a anunţat anul trecut că va colabora cu Agenţia americană a aviaţiei civile (FAA) în cadrul unui proiect denumit Wing. De asemenea, Wal Mart, cea mai mare companie americană de distribuţie clasică, are şi ea în plan să livreze anumite produse prin intermediul dronelor.