„Harta” târgurilor de Crăciun din România
La București, Târgul de Crăciun se va deschide în acest an pe 1 Decembrie în Piața Constituției, acolo unde vizitatorii vor fi întâmpinași cu o serie de atracții care celebrează Crăciunul autentic românesc: spectacole artistice, Casa lui Moș Crăciun, patinoar, carusel, personaje de poveste, bucate tradiționale și daruri de sărbători.
Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost deschis deja de câteva zile, 10.000 de oameni participând la aprinderea luminițelor. Târgul din Piaţa Mare din Sibiu va ține 46 de zile, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa. O proiecţie care nu a mai fost folosită până acum în România face ca toate clădirile istorice din centrul Sibiului să fie luminate şi să dea senzaţia de ninsoare peste oraş.
Puncte de atracție
Târgul de Crăciun din Timișoara, ajuns la cea de-a zecea ediție, va lumina orașul prin cele 500.000 de beculețe prin care orașul de pe Bega va prinde viață cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De pe platoul din fața Operei nu va lipsi cupola luminoasă, iar bradul de Crăciun va fi împodobit și el în centrul orașului.
La Oradea, surprizele Târgului de Crăciun sunt, conform organizatorilor, patinoarul din Piaţa Unirii şi concertele în care pe scenă vor urca Andra, Paula Seling şi Nicolae Furdui Iancu. Astfel, de pe 30 noiembrie până pe 31 decembrie, Piața Unirii va fi punctul de atracţie al sărbătorilor de iarnă, vizitatorii urmând să găsească aici 35 de căsuţe cu diverse produse (ornamente, turtă dulce, bijuterii, accesorii de iarnă, produse bio, etc), bradul artificial de Crăciun, înalt de 12 metri, fiind deja instalat în piaţa centrală. Nu vor lipsi nici activităţile pentru cei mici, ei având parte de multe surprize: pe lângă activităţile tradiţionale, se va realiza şi atelierul Moşului, Căsuţa lui Moş Crăciun, în Piaţa Unirii fiind montată şi ieslea tradiţională.
În Cluj, Bradul de Crăciun a fost montat în Piața Unirii din centrul oraşului și pe 1 Decembrie va fi pornit, în același timp cu iluminatul festiv în tot orașul. La ora 19:00 or fi aprinse luminiţele de sărbători , iar la ora 19:50 va avea loc celebra retragere cu torţe de pe strada Napoca, după care va începe focul de artificii tradiţional din Piaţa „Avram Iancu”. Ca în fiecare an, târgul va găzdui căsuțe, iar în fiecare seară va fi animat de colindători sau concerte de muzică ușoară. Vor avea loc şi spectacole de teatru de păpuși, ateliere de creație pentru copii, povești la gura sobei, animație stradală și spectacole. Târgul va fi deschis până în data de 26 decembrie.
Bradul de Crăciun adus în Piața Sfatului din Brașov, măsoară anul acesta 28 de metri înălţime, are în jur de 70 de ani, cântăreşte aproape 10 tone și a costat aproximativ 15.000 de lei. Odată cu aprinderea luminiţelor din brad, braşovenii se vor bucura, în data de 6 decembrie şi de aprinderea tavanelor de lumini de pe străzile Hirscher, Michael Weiss, Republicii şi Postăvarului. Tot pe 6 decembrie va fi deschis și Târgul de Crăciun din Piața Sfatului, unde sunt amplasate 40 de căsuțe din lemn, dintre care 20 pentru comercializarea de produse alimentare și alte 20 pentru produse non-food.
Decorațiunile de Crăciun vor luminează centrul orașului Suceava începând cu 28 noiembrie, iar Târgul de Crăciun numără 25 de căsuțe de unde se vor putea cumpăra diverse dulciuri, produse tradiționale sau băuturi. Luminițele din bradul de Crăciun ce este amplasat, ca în fiecare an, pe esplanada din fața Casei de Cultură s-au aprins de pe 28 noiembrie.
De sărbători, în centrul Buzăului vor fi amenajate un patinoar și un târg de sezon care vor funcționa până la finalul vacanței de iarnă a elevilor. Târgul de Crăciun va fi amenajat tot pe platoul din fața Primăriei unde vor fi amplasate căsuțe din lemn și decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă. Buzoienii se vor putea plimba printre căsuțe în care se vor comercializa produse tradiționale și cadouri.
La Bistrița, orașul a fost împodobit pe marile bulevarde, iar în centrul oralului au apărut căsuțele din lemn. Acestea vor fi folosite de artizanii și producătorii de la târgul de Crăciun. Târgul de Crăciun își va deschide porțile în data de 3 decembrie și se va întinde, cel mai probabil pe aproape o lună.
Două zile mai târziu, pe 5 decembrie, beculețe deja montate vor fi aprinse. Spre deosebire de sărbătorile de iarnă de anul trecut, când Galaţiul a fost lipsit de tradiţionalele instalaţii festive de Crăciun şi de Anul Nou, edilii le promit gălăţenilor, în acest an, o adevărată feerie. Astfel, sâmbătă, 3 decembrie, toate zonele importante din oraş vor fi acoperite cu iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă.
Primăria municipiului Satu Mare și Consilliul Județean Satu Mare organizează în acest an un Mega-Târg de Crăciun, deschis pe 30 noiembrie,când a fost pornit și iluminatul public de sărbători. Târgul de Crăciun are loc în pasajul Corneliu Coposu unde sunt amplasate 40 de standuri uniforme de unde sătmărenii își vor putea achiziționa diverse produse ale producătorilor din județ: produse artizanale, de ceramică, decorațiuni de Crăciun, jucării din lemn, prajituri, vin, palincă, fructe, legume etc. Târgul se va închide în 3 ianuarie 2017.
Pe 1 Decembrie, la Iași, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea oficială a sărbătorilor de iarnă, urmând să fie pornit iluminatul stradal festiv, bradul de Crăciun și Târgul de Crăciun își va deschide porțile.
În Craiova, din data de 1 Decembrie se aprind luminițele de sărbători, iar timp de o lună, în Centrul Istoric, vor avea loc concerte. Botoşănenii vor avea parte și ei de surprize şi în acest an, în perioada Sărbătorilor. Astfel, începând din data de 25 noiembrie a fost inaugurat patinoarul situat lângă Sala Polivalentă, iar în seara de Moş Nicolae cei mici se vor putea bucura de aprinderea ghirlandelor din tot oraşul şi mai ales din Parcul Mihai Eminescu, acolo unde va fi amenajat şi Orăşelul Copiilor. Din data de 15 decembrie, pe Pietonalul Unirii va fi organizat Târgul de Crăciun, unde vor veni producători şi meşteşugari locali, dar şi din ţară.
Primăria municipiului Sfântu Gheorghe organizează o nouă ediție a Târgului de Crăciun, în perioada 16 – 24 decembrie, în Piața Centrală a orașului. Și anul acesta participanții vor fi serviți cu ceai cald și cozonaci, copiii vor fi așteptați cu turtă dulce.