Amăruie, spumoasă, rece, blondă sau brună: Drumul berii spre societatea românească
Și mai ales un punct de întâlnire important al ziariștilor, politicienilor sau oamenilor de teatru. Să nu uităm că ambianța berăriilor bucureștene de la cumpăna dintre cele două veacuri, transpare deseori în nuvelele lui Caragiale datorită în mare parte experienței sale de “vânzător de bere”.
Revenind pe pământul mioritic al anului 2017, producția de bere reprezintă un real stimul pentru creșterea economică a României, prin crearea de locuri de muncă la nivel național, generarea de valoare adăugată în cadrul tuturor activităților conexe și prin importante contribuții la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite.
Un argument pe baza căruia Asociația Berarii României a tocmai a anunțat evoluția pieței berii pe parcursul anului trecut. Astfel, aflăm, printre altele, că volumul pieţei berii s-a menținut la 15,8 milioane hl, nivel atins și în 2015, iar consumul pe cap de locuitor s-a situat la rândul său la nivelul anului precedent, de 80 de litri. “Rezultatele anului 2016 reprezintă o evoluție firească pentru o piață concurențială, așa cum este piața berii. Contextul fiscal stabil a fost cel care a permis pieței berii să evolueze în mod natural, în lipsa unor factori de presiune care să-i condiționeze trendul.”, a declarat Shachar Shaine, Președinte Asociația Berarii României, în cadrul conferinței de presă susținută pe 12 aprilie, în Capitală, la Maison13.
Agricultura României, amprentată pozitiv de producția de bere
Datorită caracterului său național, definit de producție locală în proporție de peste 97% și 70% ingrediente provenite din agricultura României, sectorul berii are o influență semnificativă asupra gradului de ocupare a forței de muncă, prin crearea, la nivelul întregii țări, direct și indirect, de aproximativ 85.000 locuri de muncă.
“Chiar și în condițiile în care volumul pieței în 2016 s-a menținut la nivelul anului anterior, un lucru este cert: industria berii deține toate atuurile pentru a rămâne un element cheie al evoluției pozitive a economiei locale. Agricultura României este unul dintre sectoarele asupra căruia producția de bere își pune în mod vizibil amprenta pozitivă. Astfel, datorită faptului că 70% din ingredientele berii provin din România, peste 10.000 de români au un loc de muncă în agricultură”, a adăugă Julia Leferman (foto, alături de Shachar Shaine), Director general Asociația Berarii României.
Piața berii în 2016, oglindită în date
• Importuri: deși în 2016 importurile au înregistrat o foarte ușoară creștere față de anul precedent, de 0,09 milioane hl, atingând un total de 0,44 milioane hl, piața berii din România continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând la peste 97% din consumul intern.
• Exporturi: în ceea ce privește exporturile, acestea au înregistrat o ușoară scădere, de 0,08 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane Hl.
• Investiții: eforturile investiționale ale membrilor Asociației au fost constante de-a lungul timpului, nivelul total al investiției înregistrând în 2016 un trend ascendent comparativ cu anul anterior. Astfel, valoarea investițiilor în 2016 s-a ridicat la 69,7 milioane euro, în creștere cu 14.2 milioane euro față de 2015.
Până în prezent, investițiile cumulate realizate de membrii Asociației de la intrarea acestora pe piață au atins un total de 1,4 miliarde Euro.
• Număr de angajați: în ciuda unei ușoare scăderi a numărului de locuri de muncă în producția de bere, la nivelul membrilor Asociației, de la 3.700 în 2015 la 3.600 în 2016, industria berii rămâne un stimul important al economiei și contribuie la crearea unui număr de 85.000 locuri de muncă la nivel național.
La modul general vorbind, berea are o poveste extraordinară de spus şi o bogată tradiţie românească de mai multe sute de ani. Amăruie, spumoasă, rece, blondă sau brună, berea reprezintă o băutură care a depășit demult orice granițe prin darul ei de a aduce prietenii împreună.
Și, să nu omitem faptul că există legende conform cărora fabricarea berii reprezintă un pas important în evoluția omenirii: cea mai veche scriere a Sumerului, “Epopeea lui Ghilgameș”, îl prezintă pe Enkidu, o arătare sălbatică, ospătându-se cu bucate alese și sorbind din lichidul amărui – ”Mânca până se sătura, bea lapte și cupe de bere…"!