Ce efect are canicula asupra muncii?
Se pare ca legea este de partea angajatilor in zilele fierbinti de vara. Pentru a nu reduce performanta la locul de munca, angajatorii trebuie sa le asigure subordonatilor cantitati potrivite de apa, un microclimat sanatos si ventilatie corespunzatoare.
Disconfortul reduce randamentul
"Indiferent de situatia concreta existenta la locul de munca, angajatorul trebuie sa creeze un microclimat sanatos si propice desfasurarii activitatii in conditii normale a angajatilor la toate nivelele ierarhice, iar prin luarea unor masuri tehnice si organizatorice de prevenire, sa evite aparitia unor evenimente nedorite care pot afecta buna desfasurare a activitatii. Aparitia disconfortului termic si, implicit a stresului datorat acestei cauze, duce la reducerea performantei si a calitatii activitatii lucratorului la locul de munca; aceste stari sunt create, in general de un mediu de munca dificil", declara Livia Cojocaru, Directia Securitate si Sanatate in Munca a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Mai mult decat atat, se pare ca pentru ameliorarea conditiilor de munca angajatorul poate ordona reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, poate recurge la solutia alternarii efortului dinamic cu cel static, iar pentru mentinerea starii de sanatate in parametri normali, angajatului i se vor asigura cantitati adecvate de apa, cate 2-4 litri/persoana/schimb, echipament individual de protectie si posibilitatea folosirii dusurilor.
Pauzele lungi si dese
Angajatii care lucreaza in spatii inchise, care beneficieaza de aer conditionat, nu sunt predispusi la pericole foarte mari. Chiar si acestora, medicii le recomanda sa consume multe lichide, fructe si legume si sa nu faca un efort foarte mare. "Angajatii care lucreaza in spatii inchise, prevazute cu sisteme de conditionare a aerului nu sunt afectati. Angajatii care lucreaza in aer liber si depun efort fizic mare trebuie sa consume fractionat cantitatea de apa primita, alimente sarate, sa evite consumul de substante excitante (cafea, cola, bauturi energizante, alcool, nicotina) si sa beneficieze de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, a caror durata si frecventa se stabilesc in functie de intensitatea efortului depus si de temperatura aerului", declara
Dr. Ramona Apostol, medic specialist medicina muncii, MEDICOVER. Si pentru ca in cazul expunerii la temperaturi ridicate exista riscul aparitiei unor afectiuni cardiace, digestive sau ale sistemului nervos, angajatorilor le revin noi obligatii. "Angajatorii trebuie sa asigure salariatilor efectuarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic pentru depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute si sa acorde primul ajutor si transportul catre cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate", completeaza Dr. Ramona Apostol.
Chiar daca temperaturile nu au scazut, numarul pacientilor care au apelat la serviciile de ambulanta nu a crescut. "In ultima perioada, nu s-a inregistrat o crestere a numarului de persoane care au apelat la serviciul nostru de Urgente, poate si din cauza faptului ca mare parte isi desfasoara activitatea in spatii adecvate, prevazute cu sisteme de ventilatie. In schimb, a existat o crestere de aproximativ 20-30% a numarului de apeluri telefonice la serviciul de hot line pentru obtinerea de sfaturi medicale pentru protejarea in conditii de canicula", sustine Dr. Ramona Apostol. Chiar si asa, trei masini tip ambulanta, zece medici rezidenti cu specializarea ATI si alti 11 de la medicina de urgenta, au fost repartizati in circuitul Serviciului de Ambulanta Bucuresti. Aceasta masura este preventiva si se va aplica doar in zilele caniculare.
Reclamatii pe adresa…
Pana in prezent nu au fost inregistrate plangeri din partea angajatilor pe motiv ca nu le-au fost respectate drepturile specifice perioadelor cu temperaturi extreme. "La nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse nu au fost inregistrate plangeri. In astfel de situatii, reclamatiile din partea angajatilor pentru cazurile in care nu le-au fost respectate drepturile se adreseaza, de regula, Inspectiei Muncii, institutie aflata sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Conform Legii nr. 319/2006, Inspectia Muncii reprezinta autoritatea competenta in ceea ce priveste controlul aplicarii legislatiei referitoare la securitatea si sanatatea in munca, iar constatarea si sanctionarea contraventiilor se fac de catre organele de control ale acesteia de la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca", sustine Livia Cojocaru.
Goana dupa aer conditionat
Se pare ca temperaturile ridicate au si o parte buna: vanzarile aparatelor de aer conditionat. Mai precis, vanzarile la aceste produse au crescut foarte mult, iar multi dintre clienti se afla pe asa-numite "liste de asteptare" in vederea achizitionarii unui aparat de aer conditionat. "Aerul conditionat este un produs a carui vanzare este puternic influentata de conditiile meteo: nu numai ca vanzarea creste exploziv pe perioada verii, dar se pot observa si modificari de vanzare de la o zi la alta in functie de starea vremii (in zilele calduroase vanzarea este mai mare decat in zilele in care temperatura scade sau cand ploua)", sustine Carmen Georgescu, Marketing & Communication Manager la Electrolux Romania. In plus, reprezentanta companiei Electrolux sustine ca in conditiile in care si in aceasta saptamana meteorologii au anuntat ca trebuie sa ne ferim de vremea caniculara de afara, aparatele de aer conditionat au devenit o necesitate mai mult decat un moft. "Estimam ca, pentru a evita temperaturile ce tind sa atinga recordul de caldura pentru luna aceasta, consumatorii au ales sa investeasca in achizitionarea aparatelor de aer conditionat", declara Carmen Georgescu. Asadar, pentru o desfasurare buna a activitatii, angajatorii trebuie sa respecte normele impuse de lege, iar angajatii sa-si echilibreze eforturile.