De ce tații au un rol esențial în procesul de educare cibernetică a copiilor
Cel puțin aceasta reiese dintr-o cercetare realizată în Cehia de către experții Kaspersky Lab, împreună cu profesorul David Smahel de la Universitatea Masaryk.
Conform sursei citate, cei mai mulți părinți au spus că, în cazul lor, copiii învață singuri să folosească dispozitivele digitale, iar acest proces de învățare pe cont propriu se accentuează, pe măsură ce copiii cresc.
"În prezent, aproape fiecare copil începe să folosească, de la o anumită vârstă, dispozitive conectate la Internet, ceea ce înseamnă că mamele și tații se confruntă cu situații noi — așa numitul parenting digital. Din rezultatele cercetării, putem observa că sunt diferențe uriașe în folosirea Internetului între copiii de diferite vârste, iar parenting-ul digital se învață pe măsură ce copiii cresc. Cei mai mari sunt mai responsabili în folosirea dispozitivelor digitale, iar părinții se bazează uneori pe cunoștințele lor, care nu sunt întotdeauna perfecte și ar putea expune un copil la riscuri mari. De aceea, una dintre cele mai arzătoare probleme din ziua de azi este asigurarea siguranței online a copiilor", precizează profesorul David Smahel.
Raportul de specialitate relevă faptul că în familiile moderne tatăl este, de obicei, cel care își asumă rolul de educare a copiilor în ceea ce privește securitatea cibernetică, respectiv 60%, diferența revenind mamelor. De asemenea, mai degrabă tații (66%) sunt cei care au grijă de securitatea dispozitivului digital al copilului, iar mamele sunt pe locul secund, cu 49%.