Dependența de smartphone, provocată de tipul de personalitate
Tinerii sunt principalele victime, care sunt în stare şi de gesturi extreme pentru a fi lăsaţi să îşi verifice telefoanele. 53% dintre tinerii cu vârstă între 15-30 de ani au declarat că mai degrabă ar renunţă la simţul gustului decât la smartphone, dacă ar fi puşi să aleagă.
Aceste date sugerează o dependenţă acută de smartphone. Am studiat timp de 20 de ani ce înseamnă dependenţă de shopping şi simt cu uşurinţă când comportamentele se transformă în preocupări nocive.
Faptul că 80-90% dintre oameni îşi folosesc telefoanele când sunt la volan – acţiune care determina, în medie, 6000 de decese şi daune de 9 miliarde de dolari- , este un semn clar că putem vorbi de o maladie.
În calitate de profesor, am observat şi efectele dependenţei tehnologice în educaţie şi cât de distraţi sunt elevi la ore, când petrec mult timp pe smartphone.
În acest context, mi-am pus întrebarea: există oameni mai predispuşi la dependenţă de smartphone decât alţii? Există studii care leagă tipul de personalitate cu predispoziţia la dependenţă de smartphone.
Smartphone-ul, vampirul care ne ia energia
În anul 2014 am condus un studiu care a arătat cât timp petrec oamenii tineri pe telefoane. Am descoperit că studenţii petrec în medie 8 h şi 48 de minute pe telefon, în fiecare zi!
Alte studii arată că dependenţă de smartphone începe încă de dimineaţă: la doar 15 minute după trezire 79% de oameni îşi verifică telefonul. 68% dintre ei sunt pe telefon înainte de a dormi, 67% şi le verifică chiar şi atunci când nu sună sau vibrează, iar 46% dintre ei afirmă că “nu pot trăi fără smartphone”.
Mai mult pe risco.ro