Expatii se orienteaza catre alte orase, in detrimentul Bucurestiului
Clasamentul in Europa si la nivel mondial
Cel mai scump oras din Europa pentru expati este Oslo, care a devansat Copenhaga, ocupanta primei pozitii in 2009. Pe ultimele trei pozitii din top zece s-au plasat Helsinki, Moscova si Paris. Din Europa Centrala si de Est, Viena este cel mai scump oras, locul 12, urmata de Atena – 24, Sankt Petersburg – 28, Istanbul – 29, Ankara – 36, Zagreb – 41, potrivit studiului ECA International, citat de Mediafax.
La nivel mondial, prima pozitie in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati este detinuta de Tokio, urmat de Oslo, Luanda (Angola), Nagoya si Yokohama (ambele din Japonia), Stavanger si Kobe (Japonia).
Situatia expatilor relocati in Romania
„De la inceputul anului 2010 am putut asista la o stagnare in ceea ce priveste pretul chiriilor care se adreseaza unui public tinta reprezentat in mare parte de catre expati. Aceeasi tendinta s-a putut remarca si in ceea ce priveste COLA (cost of living allowance) stabilit de catre companii pentru expatii care sunt trasferati sa lucreze in Romania – spre deosebire de anul trecut, anul acesta am putut asista la o stabilizare”, spune Monica Matei, Destination Manager la Rilvan Moving & Relocations.
Companiile incep sa ocoleasca Bucurestiul
Monica Matei sustine ca Bucurestiul incepe insa sa piarda teren in fata altor orase mari din Romania. Companiile si-au indreptat atentia catre orase ca Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Oradea, descoperind oportuniti pentru a incepe un nou business in Romania. „Unul din putinele inconveniente legate de relocare in unul din aceste orase este reprezentat de lipsa unei piete de rezidential bogata in oferte noi si moderne – spre deosebire de Bucuresti, unde avem o gama variata de oferte. Daca in cazul chiriilor s-a putut remarca o scadere in cursul anului trecut, exista totusi un domeniu care se adreseaza expatilor si care nu a avut de suferit de pe urma crizei economice: sistemul educational privat. Scolile internationale nu au scazut taxele scolare, desi acestea sunt destul de substantiale. Aceste scoli sunt un factor decizional in ceea ce priveste relocarea unui expat cu familie in Romania si acestea profita din plin de aceasta pozitie, neacceptand compromisuri”.