FLORICA IONIȚĂ (93 de ani), prima femeie parașutist, brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, invitată de onoare la Gala ”SENIORI de COLECȚIE”
Celebra FLORICA IONIȚĂ, care va împlini 94 de ani pe 15 iulie 2024, este invitata specială a celei de-a XVII-a ediții a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment de tradiție organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre!
Evenimentul va avea loc Joi, 14 martie 2024, ora 17:00, la Centrul VITALITAS (Strada Codrii Vlăsiei nr. 9) din Snagov și va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
Alături de distinsa doamnă se vor afla Mihai Anghel, Primarul comunei Snagov și Hubert Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov, Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, oficiali ai MApN, membri ai ARPIA – Asociația Română Pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, prietenele sale Alexandrina Dina (75 ani), inginer de aviație, fost parașutist (cu brevet din 1966) și pilot (cu brevet din 1978) și Elis Râpeanu (85 ani), scriitoare, profesoară, poetă, supranumită ”Regina epigramei românești”, seniori bucureșteni, rezidenți ai Centrului VITALITAS ș.a.
”Doamna Florica Ioniță a fost și este o luptătoare prin definiție, greu încercată de viață, dar mereu o învingătoare! Din păcate, de ani buni, se luptă cu cea mai cruntă boală – singurătatea, atât de des întâlnită în rândul vârstnicilor, motiv pentru care ne-am dorit ca, pe lângă omagiul nostrum, apreciere și recunoștință, să-i aducem în prim-plan povestea de viață și să-i fim aproape cât mai mult posibil” – a spus Alexandra Dobre.
FLORICA IONIȚĂ s-a născut pe 15 iulie 1930 la Cotmeana, în judeţul Argeş. S-a mutat împreună cu părinţii şi sora sa, viitoare stewardesă, în Cadrilater, mai întâi la Bazargic, apoi la Kaliakra şi apoi la Bucureşti.
Într-o dimineaţă, în autobuzul care o ducea la şcoală, a văzut o fată îmbrăcată în uniformă de aviaţie şi, din acel moment a ştiut ce vrea să facă în viaţă.
Fiică și soție de militari de carieră, ea s-a înscris în 1948 la Şcoala de Pilotaj pentru avioane cu motor, a absolvit cursurile teoretice cu instructorul Dumitru Domnișan care spunea că este o ”a doua Smaranda Brăescu”, dar nu a fost admisă la zbor. Tensiunea arterială a Floricăi era prea mică pentru vârsta ei (avea 17 ani) și pentru o așa meserie. A fost de fapt un imens ghinion: s-a dovedit că medicul avea tensiometrul stricat, dar era prea târziu….
Nu s-a lăsat și s-a înscris la Şcoala de Paraşutism Sportiv, pe care a absolvit-o în 1950 ca șefă de promoție; a fost descoperită de celebrul instructor Nicolae Pangică.
În același an, Florica și-a luat și brevetul de pilot de planor la Iași și toate categoriile aferente, iar doi ani mai târziu devenea instructor de zbor.
A absolvit Școala de Zbor cu Motor, obținând brevetul în 1951. În 1952 a revenit la București și a fost admisă la Școala de Instructor de Zbor de la Giulești, reușind apoi să se angajeze în serviciul de trafic al aviației sportive pe Aerodromul Chitila – Giulești ”Romeo Popescu”.
Cinci ani mai târziu, după ce a reușit să execute întreaga gamă de acrobație aeriene în simplă comandă, FLORICA IONIȚĂ a participat în premieră la un miting de aviație, la Constanța: s-a aflat la manșa unui ZLIN-22 într-o formație exclusiv feminină, cu piloții Florica Bănciulescu-Slonețchi și Elisabeta Simu.
Tot atunci a executat singură un raid cu multe ”schimbări cap-compas” pe ruta București – Bilciu – București – Mizil – Rm.Sărat – Buzău – Mizil – Ploiești – Titu – Bolintin – București. Acea performanță i-a asigurat doamnei FLORICA IONIȚĂ locul mult-visat, acela de a se număra printre cele mai valoroase aviatoare ale României.
În februarie 1957, FLORICA IONIȚĂ a mai realizat o performanță: a zburat cu un avion la care, în locul roților de la trenul de aterizare s-au montat schiuri! Antrenamentul cu… schiuri era foarte important pentru ca piloții să se poată orienta de sus și pe timp de iarnă și să învețe să aterizeze pe solul cu zăpadă și gheață.
Toate performanțele și rezultatele obținute (în doi ani a devenit posesoare a brevetelor de parașutist, planorist și pilot de avion!), determinarea, pasiunea, inteligența aveau să o recomande pentru un post-cheie până atunci rezervat doar bărbaților: controlor de trafic aerian. Așa a putut să fie mereu lângă avioanele ei dragi și să se dedice pasiunii de-o viață…
În 2020, la împlinirea vârstei de 90 de ani, FLORICA IONIȚĂ a fost sărbătorită cu mare fast, alături de prieteni și colegi de breaslă, dar și de Gen. Lt. (Rtr) Dr. Ing. Dumitru Dorin Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, la rândul său invitat de onoare al Galelor SENIORI DE COLECȚIE și care a afirmat atunci:
”Sunt mândru că astfel de oameni există și că reprezintă o parte importantă și interesantă a aviației române! Îi admir pe astfel de oameni care au împins Aviația Românească înainte, cu pasiune, dedicație, dragoste, iar pe doamna Ioniță, cu atât mai mult, pentru că este o femeie ajunsă la o vârstă atât de frumoasă. A făcut aviație într-o perioadă istorică dificilă, dar atașată incontestabil de aer, de cer, a performat în domeniul parașutismului, a zburat cu planorul și a fost și pilot, fiind acum un exemplu viu de pasiune și dăruire în acest domeniu”.
FLORICA IONIȚĂ a fost sărbătorită tot la inițiativa Alexandrei Dobre și de către militarii Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Şoverth” din Clinceni. La acea vreme comandant era Colonelul Cezar Cucoș, care a omagiat activitatea curajoasei doamne nonagenare, oferindu-i bereta bordo de paraşutist.
În semn de apreciere şi recunoştinţă, i-a înmânat Diploma de Onoare, placheta simbol și fanionul structurii militare. Au fost momente emoționante, Clinceni fiind locul–simbol în care, în urmă cu peste 75 de ani, doamna FLORICA IONIȚĂ efectuase primul său zbor, la 15 iulie 1948 și realiza primul salt cu parașuta, în anul 1950.
„Bucuria de a o avea în mijlocul nostru, va rămâne unul dintre emoţionantele evenimente trăite la comanda acestui batalion” – a spus Col. Cezar Cucoș. ”Dumneaei ne-a oferit o adevărată lecţie de istorie a paraşutismului românesc, povestind cu rafinament despre situaţii şi întâmplări interesante la care a luat parte pe aerodrom, dar şi despre sentimentele sale trăite în văzduh, sub cupola de mătase. Mărturisesc că suntem impresionaţi de acurateţea cu care ne-a evocat momentele în care a cunoscut pe așii paraşutismului militar românesc, precum Smaranda Brăescu, Ştefan Şoverth sau Grigore Baştan”.
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.
”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă.
Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături în organizarea acestui eveniment:
SPONSOR GOLD: CATENA – Farmacia Inimii
Parteneri susținători: Fundația CRUCEA ALB-GALBENĂ România, Fundaţia TZMO România
Parteneri media: TVR, Ziarul News, România TV, Agerpres, Ultima Oră, Amos News, Metropola TV, Tonica Group, Național TV, stiripesurse.ro, Radio România, revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Revista CARIERE, Tonica, Ziarul de Investigații, Profi24 TV, Ziarul News, ziarul Profit, Click!, Nova Media, Phoenix Media, Tele7abc, Sănătatea TV, GMR Media
Vă rugăm să confirmaţi prezenţa la:
- Email: [email protected] / [email protected]
- Telefon: 0742.862.314. / 0722.434.986.