Jurnalism fără compromisuri cu Carmen Avram și Cătălin Ștefănescu
„Presa din România se maturizează,“ spune Carmen Avram. „Dar cred că ne maturizăm altfel decât ceilalți“. Realizatoarea de la Antena 3 crede că televiziunea din România trece printr-o perioadă de care cei din Occident au trecut deja de câteva decenii. Se pare că televiziunile românești aleg să dea publicului ceea ce ele cred că acesta dorește să vadă, însă metode sigure de a identifica acest lucru practic nu există.
„O televiziune este după chipul și asemănarea patronului, iar o emisiune este după chipul și asemănarea realizatorilor, “ crede Carmen. „Dacă ești serios și așezat pe o linie profesionistă, atunci înseamnă că așa ești și tu ca om…“
Lui Cătălin Ștefănescu îi este greu să vorbească despre imaginea televiziunii în România, fiind el însuși chiar în mijlocul acestui fenomen. Realizatorul spune că cel care face emisiunea este primul responsabil față de produsul său.
Românii, reticienți în fața camerei
Pentru un relizator TV, care face emisiuni documentate, cu muncă de teren și nenumărate interviuri, să convingi un om să vorbească în fața camerei nu este deloc un lucru simplu, dar este un lucru absolut crucial. Deși am fi crezut că românii vor cu orice preț să apară la televizor, Carmen mărturisește că în România unul din doi oameni nu vrea, de fapt, să apară în fața camerei.
„Te rog, nu, mă vede vecinul, află șeful..“, povestește realizatoarea. Este foarte posibil ca oamenilor să le fie rușine să apară la televizor, pote dintr-o lipsă de cultură dar și dintr-o lipsă de mîndrie, după cum a mărturisit jurnalista, care s-a lovit în carieră de foarte multe refuzuri.
Pentru jurnaliști ar fi mai simplu ca oamenii să fie mai deschiși și să aibă curajul să spună ceva în fața camerei. Dacă s-ar mândri cu faptul că spun ceva interesant la televizor, probabil că atitudinea lor ar fi alta.
Cătălin crede că este normal ca oamenii să aibă o asemenea atitudine, căci încă învațăm ce este aceea presă. "Cu toții învățăm cu foarte mare greutate." În opinia realizatorului de la TVR, oamenii ar trebui să conștientizeze mai mult că trăiesc în comunități și să fie mai responsabili, însă crede că nu le poți cere mai mult, câtă vreme am trăit atâlia ani în comunism. „Felul în care se înțelege media este dat, în general, de felul în care oamenii foarte simplii reacționează în fața camerei și a microfonului.“
Carmen, o admiratoare a presei din Israel – pe care o consideră cea mai bună din lume – spune că și oamenii intervievați, dar și realizatorii TV ar trebui să fie mai relaxați. "În timp ce noi nu intrăm în emisie până nu ne-am aranjat sacoul, în Israel jurnaliștii intră în live relaxați, cu telefonul mobil la ureche sau cu sticla cu apă din care nimeni nu îi oprește să mai bea din când în când," explică ea.
Leadership-ul într-o echipă TV
Emisiunea Garantat 100% se desfășoară într-un decor foarte mare, care arată ca un fel de „șantier“ în care foarte mulți oameni lucrează fiecare la ceva. Practic, ce vedem la televizor este doar o mică parte din ceea ce se întâmplă în spatele camerei de luat vederi. Deși nu este neapărat ușor să coordonezi o echipă atât de mare, Cătălin crede că este foarte important să respecți ceea ce faci și să ai sentimentul că îți aduci aportul la un lucru bine făcut, care ajută. "Cel mai important este să descoperi, la modul cel mai firesc cu putință, este să descoperi o formă de respect," explică prezentatorul de la TVR. " Este foarte important ca oamenii să descopere că nu fac toată treaba aia degeaba."
Carmen se declară o împătimită a democrației, care dă tuturor oamenilor din echipă drepturi egale. Deciziile se iau la comun, iar aceasta a condus la o coeziune în echipa lor. De curând au câștigat un premiu jurnalistic, care nu i-a recompensat numai cu prestigiu, ci și cu bani. Banii au fost împărțiți echipei și fiecare dintre ei i-a cheltuit în scop strict profesional. "Ceea ce iese la final este rezultatul tuturor," afirmă jurnalista. "Nu o spun doar în fața camerei, ci realmente așa se întâmplă."
Click aici pentru galeria foto a evenimentului
Jurnalism fără compromisuri
Carmen declară că nimeni nu i-a cerut niciodată în carieră să facă vreun compromis. Cel mai important este să fii conștient de felul în care îți faci meseria și să știi exact ce efect are produsul tău jurnalistic.
Realizatoarea a continuat tot cu un exemplu din Israel, un într-un moment delicat presa de acolo a descoperit un eveniment foarte important care ar fi putut avea efect puternic în viața politică a țării. Jurnaliștii nu s-au grăbit să difuzeze știrea, ci s-au sfătuit cu ceilalți colegi de breaslă dacă ar fi bine să o facă publică sau nu. Deși poate fi intrerpretat ca o formă de compromis, important este conoașterea efectului știrii respective, dar și asumerea acestuia.
Jurnalista spune că face o serie de compromisuri cu propria persoană, deoarece în multe emisiuni pe care le face este nevoită să aștepte foarte mult până obține declarații relevante de la oameni, și atunci este nevoită să muncească, ea și echipa, mai mult decât au plănuit inițial. Însă nu își pune problema să aleagă vreodată subiecte facile, care i-ar asigura audiența, însă nu ar împăca-o ca profesionistă.
Sigur că faci compromisuri, spune și Cătălin, care nu crede că există reguli pe care să le aplici și de la care să nu te abați. "Este foarte important să dormi liniștit noaptea și să nu te iluzionezi că dormi liniștit." Testul cel mai bun îl dai atunci când te întâlnești cu prietenii și îi poți privi în ochi fără să-ți fie rușine. "Dacă treci proba asta, e-n regulă." Totuși se întâmplă ca uneori să faci un compromis, de care nici măcar să nu îți dai seama. Pentru Ştefănescu este foarte important să se întâlnească cu studenții care se uită la ce face.
Emisiunea "În premieră" realizată de Carmen a crescut în rating, iar acest lucru contează mult pentru jurnalistă. "Este o emisiune gândită, produsă și împachetată de noi, câțiva oameni, de la „bună seara“ până la la revedere," spune ea. Faptul că emisiunea atrage un public tot mai numeros este satisfacția maximă pentru ea.
Etică și profesionalism
În opinia realizatorului de la TVR, românii sunt mai interesați de corectitudine, de decență și de igena actului jurnalistic, mai mult decât sunt interesați de calitatea acestia în sine. "Ar fi mai sănătoase 40 de cursuri de meserie, decât 40 de cursuri de deontologie. La noi se vorbește mai mult de deontologie, în absența cunoașterii meseriei. " Este un lucru simplu care se vede imediat cum te uiți pe posturile românești. Problema este însă cunoașterea gramaticii meseriei în primul rând, pentru că problemele de deontologie s-ar rezolva de la sine. "Calitatea meseriei generează toate celelalte de după", spune Cătălin.
Dar cât de mult fac telespectatorii diferența între un produs profesionist și unul de mântuială? Jurnalista de la Antena 3 spune că oamenii se uită foarte mult la subiect și mai puțin la formă. Ideal este să ai și subiect, și formă, dar nu asta nu le iese tuturor. Totuși, poți împacheta ceva foarte bine, însă dacă la un post concurent se difuzează un subiect care atrage multă lume, deși acesta este tratat inferior din punct de vedere jurnalistic, frustrarea poate fi mare. În concluzie, telespectatorii fac diferența între un produs bun și unul prost, însă produsul bun nu îți garantează întotdeauna audiența.