Legea conversiei creditelor in franci a fost adoptată. Părerea lui Mugur Isărescu
În prezent, cursul francului este de circa 4,15 lei, față de 2-2,5 lei în perioada 2007-2008, cand s-au acordat cele mai multe credite în această valută.
Inițial, proiectul a fost gândit ca o lege cu impact social, menită să îi ajute pe cei cu credite în franci și venituri mici, care nu mai fac față ratelor la bancă. Însă din lege au fost eliminate prevederile privind gradul de îndatorare de 50% și pragul de 250.000 de franci elvețieni pentru conversie.
Așa încât de această lege vor beneficia și cei care au luat împrumuturi foarte mari și nu au o problemă cu ratele. Pe de alta parte, de prevederile acestei legi vor beneficia doar cei aproximativ 51.000 de romani, care au credite în franci. Motiv pentru care despre aceasta lege BNR a susținut că e discriminatorie, pentru că îi favorizează pe cei cu credite în franci.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reacționat la votul din Parlament privind Legea conversiei: "Asistam la curente populiste ale caror solutii magice, intre ghilimele, bineinteles, pot genera euforie in randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori si la initiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu si lung", a spus Isărescu, citat de News.ro.
Guvernatorul a avertizat că principalul risc în cazul unui astfel de act normativ, ca și în cazul Legii dării în plată, este nesiguranța contractelor între părți.
"Mie îmi este greu să îmi imaginez o economie funcțională în care disciplina contractuală devine irelevantă. Adică contractul nu mai contează", a menționat Mugur Isărescu.