MAI VERDE, MAI EFICIENT
In Europa si in Statele Unite, cladirile sunt responsabile de aproximativ 40% din totalul consumului de energie, potrivit unui raport publicat in anul 2007 de World Business Council For Sustainable Development pe tema eficientei energetice a cladirilor. Conform cercetarii, din totalul consumului de energie de care sunt responsabile constructiile, 33% reprezinta consumul inregistrat de cladirile de birouri, iar 67% este cel al locuintelor. Acelasi studiu indica faptul ca cercetatorii se asteapta ca, din 2002 si pana in 2025, consumul de energie al cladirilor sa inre-gistreze o crestere de 45 de procente, iar emisiile globale de carbon de 92 de procente.
Totusi, Comisia Interguvernamentala pentru Schimbari Climatice (IPCC) estimeaza ca, pana in anul 2020, emisiile de carbon ale cladirilor pot fi reduse cu 29% fara nici un cost. In plus, in 2007, investitiile globale pentru producerea de energie rege-nerabila au atins un nivel de peste 100 de miliarde de dolari, cea mai mare parte a sumei fiind indreptata catre energia eoliana, sustine un studiu al Retelei de Politici de Energie Regenerabila. Potrivit acestuia, investitiile globale anuale in sectorul energiei regene-rabile au crescut in ultimii ani de la 39 de miliarde de dolari in 2005 la 55 de miliarde de dolari in 2006, iar tendinta ascendenta s-a mentinut si in 2007.
In ceea ce priveste Romania, necesarul de investitii pentru producerea de energie rege-nerabila in perioada 2003 – 2015 este estimat la 2,7 miliarde de euro, dupa cum declara anul trecut ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. In tara noastra, insa, abia acum incep sa apara proiecte imobiliare la scara mare pentru care problema legata de eficienta energetica si de mediu sa repre-zinte un obiectiv. Un prim pas a fost facut de statul roman in 2003, cand Guvernul a adoptat hotararea 1535 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regene-rabile de energie.
Printre cele mai des utilizate sfaturi ale expertilor in protejarea mediului se numara: scaderea consumului de energetic si producerea de energie la nivel local, cu ajutorul energiei regenerabile sau a acelor resurse energetice care sunt, in general, irosite. Specialistii subliniaza ca nu este importanta numai inlocuirea energiei obti-nute din combustibili non-fosili, ci si scaderea consumului de energie pertotal.
Pe de alta parte, conceptul de cladiri ecolo-gice este sustenabil numai in cazul in care exista destui arhitecti si ingineri cu expertiza in domeniu, iar cei care cumpara respectivele cladiri inteleg care sunt beneficiile reale ale acestora. "E foarte simplu de inteles motivul pentru care avem nevoie de cladiri verzi. Nu mai avem destule resurse pentru a continua sa construim cladiri asa cum o facem in prezent. Cresterea populatiilor statelor si resursele disponibile limitate fac necesare eficientizarea consumului de energie si folo-sirea responsabila a resurselor", spune Steven Borncamp, Managing Director si fondator al firmelor de consultanta in constructii SOPOLEC, respectiv EcoNavitas.
Ce sunt cladirile verzi
O cladire verde autentica este o constructie care a fost proiectata inca de la inceput pentru a fi eficienta din punct de vedere energetic si pentru a avea un impact redus asupra mediului. Aceste tinte pot fi atinse foarte usor cu ajutorul noilor tehnologii, printre care se numara izolarea termica imbunatatita, folosirea in mai mare masura a sticlei, folo-sirea unor surse de lumina eficiente energetic, incalzirea solara a apei, un management mai bun al consumului de apa si utilizarea respon-sabila a lemnului forestier si a materialelor reciclate.
In construirea de cladiri este foarte impor-tant sa se revina la tehnici care apartin trecu-tului si care au fost date uitarii, iar aici vorbim in principal despre pozitionarea cladirilor si despre folosirea ferestrelor in asa fel incat in timpul iernii sa se profite la maximum de caldura furnizata de soare, iar pe timp de vara constructia sa beneficieze de surse de umbra.
O definitie mai larga a constructiilor verzi include adoptarea surselor de energie rege-nerabila, construirea cladirilor in apropierea retelei de transport in comun si realizarea unui echilibru intre energia necesara constru-irii unei cladiri si cantitatea de energie econo-misita de-a lungul perioadei sale de viata. Caracteristic cladirilor verzi este faptul ca ofera posibilitatea protejarii mediului atat in timpul construirii si folosirii lor, cat si ante-rior, prin utilizarea de materiale cu toxicitate redusa, reciclabile si regenerabile si a unor sisteme ajutatoare, precum cele de incalzire a apei cu ajutorul energiei solare.
"Arhitectura ecologica impune scaderea consumului de energie, a poluantilor si a materialelor implicate. Se folosesc mate-riale low-tech, putin prelucrate (pentru ca energia inglobata in producerea lor sa fie cat mai scazuta) si proiectate in asa fel incat utilizarea lor sa poata fi realizata cat mai usor", explica arhitectul Marius Voica, lector doctor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti si director al firmei Arheco Design. El spune ca este de asemenea important ca materialele de constructie necesare unei cladiri ecologice sa fie comercializate de furnizori locali, pentru ca resursele folosite la transportarea lor sa fie fie cat mai mici.
Beneficiile
Partea buna in ceea ce priveste cladi-rile verzi este ca ele nu implica aproape nici un aspect negativ. Avantajele construirii unei cladiri conform principiilor ecologice ar trebui sa poata determina pe oricine sa se gandeasca bine inainte sa achizitioneze o cladire si sa ia in considerare cumpararea uneia verzi.
Beneficiile constructiilor ecologice sunt vizibile si se observa, in primul rand, in cazul facturilor la curent, care se reduc considerabil. Perioadele de recuperare a banilor investiti in folosirea diferitelor materiale si tehnici ecologice pot fluctua, insa. De exemplu, suma investita pentru izolarea termica si iluminarea eficienta poate fi recuperata in aproximativ un an sau doi. Singura problema ar putea fi costurile ridicate ale unui sistem de generare a electricitatii cu ajutorul pano-urilor solare fotovoltaice, insa chiar si aceste sisteme se vor ieftini in viitor. Potrivit specia-listilor, daca o cladire este construita ecologic de la bun inceput, costul ei il poate depasi cu maximum cinci procente pe cel al unei constructii realizate traditional.
"Nu cred ca exista vreo parte proasta in ceea ce priveste constructiile verzi", spune Steven Borncamp. "Intentia de a descoperi noi metode si de a incorpora noi tehnologii va necesita intotdeauna eforturi. Cu toate acestea, va fi dificil numai pentru cei care nu isi doresc sa isi schimbe metodele si modul de a gandi intr-o lume in care protectia mediului este din ce in ce mai importanta. Unele state se confrunta deja cu restrictii importante privind consumul de energie, iar coeziunea politica la nivel global sustine imbunatatirea securitatii energetice si lupta impotriva schi-marilor climatice".
Conform Managing Directorului de la SOPOLEC, problema consta in faptul ca persoanele care iau deciziile de inceput privind modul de constructie al unei cladiri (constructorii) nu sunt convinsi ca cei care vor beneficia de ea (cumparatorii sau chiriasii) sunt dispusi sa plateasca pentru eficienta energetica. Noile standarde de evaluare a cladirilor vor ajuta insa la schimbarea acestei mentalitati. Investitorii vor avea din ce in ce mai multe probleme in a vinde o cladire care se inscrie intr-o clasa superioara privind confortul, dar intr-una inferioara din punctul de vedere al eficientei energetice.
In prezent, in tara noastra exista numai cladiri construite partial ecologic sau modificate pentru a intruni o parte dintre principiile ecologice, precum sediul Ambasadei Germaniei la Bucuresti, cladirile de birouri Euro Tower si Lake View Office Bucharest si cladirile de apartamente si retail Orhideea Gardens. De curand, compania britanica de Real Estate Willbrook Management International a hotarat sa investeasca circa 100 de milioane de euro intr-un proiect imobiliar ce vizeaza construirea in Bucuresti a unui centru de afaceri si conferinte dezvoltat pe principiile arhitecturii ecologice, care va fi finalizat in anul 2009. In plus, cladirea Palatului Parlamentului urmeaza a fi supusa unui proces de securizare energetica, in urma caruia constructia ar urma sa produca singura cantitatea de energie pe care o consuma. Proiectul – ce urmeaza a fi sustinut de doua companii si finantat de Uniunea Europeana – face parte din angajamentul Romaniei fata de UE de a reduce consumul de energie cu 24,1% pana in 2015.
In Romania
Dezvoltarea industriei constructiilor verzi a fost foarte fragmentata in ultimii 15 ani. In prezent, atat la nivel european, cat si in Romania exista inca destul de putine programe de finantare si sustinere a arhitec-turii ecologice, dar se anticipeaza ca numarul acestora va creste semnificativ in scurt timp. "In prezent, propunem realizarea unui program pilot prin care bancile sa poata oferi ipoteci verzi care sa permita cresterea valorii unui imprumut, in cazul in care cumparatorul achizitioneaza o casa cu o eficienta energe-tica crescuta", spune Steven Borncamp. El sustine ca astfel toti vor avea de castigat. Pe de o parte, dezvoltatorii vor sti ca cel care va cumpara va cheltui mai multi bani, iar pe de alta cumparatorul va avea o rata mai mare de platit, dar va simti in schimb economii in factura de curent. Din perspectiva bancii, profilul de risc al celui care contracteaza un credit ipotecar se imbunatateste, din moment ce acesta are o casa mai valoroasa si mai multi bani in buzunar, in fiecare luna.
Potrivit specialistilor, tara noastra va avea de recuperat un decalaj semnificativ in privinta capacitatii de a construi sanatos pentru mediu, in cea a materialelor ecologice disponibile, a pregatirii si executarii directivei privind eficienta energetica in cladiri. Totusi, luminita de la capatul tunelului nu este chiar asa de departe.
"Inca nu se poate spune ca in Romania arhitectura verde a devenit un trend. Este insa o aspiratie la care sper sa se ajunga in scurt timp", spune arhitectul Marius Voica, de la Arheco Design. Potrivit lui Steven Borncamp, in prezent, la noi in tara, exista oficial sapte proiecte consistente dezvoltate ecologic, iar neoficial ar putea fi cel putin de doua ori mai multe. De asemenea, exista numeroase proiecte mai mici pentru case verzi si hoteluri de dimensiuni reduse. Recuperarea terenului pierdut nu este decat o chestiune de timp.