Părinți și copii, la frontiera IT: Studiu aprofundat despre alegerea computerului
Astfel, 56,4% dintre părinți intenționează să cumpere pentru copiii lor un laptop, spre deosebire de 18,7% care vor o tabletă, 14,8% – un desktop PC, 8,7% – un laptop 2 în 1 și 1,4% un mini PC. Laptopul este categoria preferată pentru 56,4% dintre părinți când vine vorba despre cumpărarea unui nou PC pentru copiii lor, elevi în clasele 0-12 ani. 18,7% ar cumpăra o tabletă, 14,8% – un desktop PC, 8,7% – un laptop 2 în 1 și 1,4% un mini PC.
Din totalul gospodăriilor în care se află cel puțin un PC, în 61% dintre acestea copiii folosesc PC-ul exclusiv. Copiii din România folosesc PC-ul de la o vârstă precoce, mai mult de jumătate (63,3%) dintre cei care au acces la PC acasă învățând să folosească un computer până la vârsta de 8 ani.
Răspunsurile diferă în funcție de nivelul de educație
Din studiu mai reiese că, în prezent, în 87,9% dintre gospodăriile cu școlari în clasele 0-12 există cel puțin un PC (desktop PC, laptop, tabletă, mini PC, laptop 2 în 1). Ponderea gospodăriilor în care nu există un PC este semnificativ mai mare în mediul rural (19%) față de mediul urban (5%).
Din totalul gospodăriilor în care se află cel puțin un PC, în 61% copiii folosesc PC-ul exclusiv. Acest procent este influențat de Laptopul este categoria preferată a părinților cu copii la școală atunci când este nevoie de achiziția unui nou PC pentru elevi, reiese din cel mai recent studiui Intel realizat în colaborare cu GfK România, despre cum aleg părinții computerul pentru copiii lor aflați la școală. Astfel, 56,4% dintre părinți intenționează să cumpere pentru copiii lor un laptop, spre deosebire de 18,7% care vor o tabletă, 14,8% – un desktop PC, 8,7% – un laptop 2 în 1 și 1,4% un mini PC.precum: mărimea localității, venitul pe membru de familie, nivelul de educație al părinților, dar și ciclul de învățământ în care se află copiii școlari. De asemenea, în 31,5% dintre familii, PC-ul din gospodărie este utilizat în aceeași măsură de către copii și adulți, iar în 7,5% dintre cazuri computerul este folosit preponderent de către adulți.
Întrebați câți bani sunt dispuși să plătească pentru un nou PC, răspunsurile diferă în funcție de nivelul de educație, venitul pe membru de familie și de mărimea gospodăriei. În medie, părinții sunt dispuși să plătească aproximativ 1.400 (1.394,79 de lei) de lei pentru un nou produs. Spre exemplu, în gospodăriile în care există un singur copil, părinții sunt dispuși să plătească o sumă mult mai mare comparativ cu restul gospodăriilor.
Cele mai importante caracteristici pe care părinții le urmăresc la un nou PC sunt: să răspundă rapid la comenzi (90,9%), să aibă o autonomie mare a bateriei (87,3%) și o grafică bună (85,5%). În această ierarhie, mai sunt importante și capacitatea mare de stocare (81%), prețul accesibil (80,4%), dar și să aibă sistemul de operare deja instalat (79,2%).
Ce preferințe au școlarii
Odată cu creșterea venitului pe membru de familie se observă o mai mare pondere a gospodăriilor în care școlarii au propriul lor PC (45% în rândul gospodăriilor cu venit pe membru de familie mai mic de 700 de lei versus 66% în rândul gospodăriilor cu venitul pe membru de familie mai mare de 700 de lei).
În mediul rural, în doar 4 din 10 gospodării, școlarii au un PC pe care îl folosesc preponderent aceștia. Pe măsură ce copiii școlari cresc și trec de la un ciclu de învățământ la altul, nevoile se schimbă, iar procentul celor care au propriul lor PC crește direct proporțional cu ciclul de învățământ (de la 45,6% în ciclul primar la 65,4% la liceu).
Printre altele, studiul Intel mai evidențiază faptul că, în ceea ce privește tipul de PC pe care școlarii îl folosesc, acesta diferă de la un ciclu de învățământ la altul. Prin urmare, odată cu intrarea în următorul ciclu de învățământ, părinții aleg pentru copiii lor un device din ce în ce mai performant pentru teme școlare și proiecte personale. Astfel, se observă o creștere constantă de la ciclul primar către cel gimnazial și cel liceal al preferinței pentru desktop PC-uri (de la 6,4% în ciclul primar la 10,2% în ciclul gimnazial la 26,8% în ciclul liceal) și pentru laptopuri (de la 5,7% în ciclul primar la 17,7% în ciclul gimnazial la 22,8% în ciclul liceal).
Cele mai multe PC-uri au fost achiziționate acum 2 ani. În ceea ce privește comportamentul de cumpărare și evoluția acestuia în timp, desktop PC-urile utilizate preponderent de copiii școlari au fost achiziționate în proporție de 39,6% în urmă cu mai mult de 5 ani, însă preferința pentru acestea a scăzut, cu mai puțin de 1 an în urmă fiind achiziționate doar 9,8% dintre acestea. În ultimii 2 ani a început să crească preferința pentru utilizarea laptopurilor, acestea fiind cumpărate într-un procent mai mare pentru a fi utilizate de copiii școlari comparativ cu desktop PC-urile.