Piața muncii dă semne de revenire: Un angajator din cinci și-a propus să facă recrutări
11% dintre angajatori vor să facă concedieri, iar 20% dintre aceștia estimează că vor crește numărul recrutărilor
La nivel național, 68% dintre angajatori suțin că nu estimează modificări în politica lor de angajare, 11% dintre ei vor face concedieri, dar 20% estimează că vor crește numărul recrutărilor.
Studiul Manpower s-a bazat pe previziunea netă de angajare, un indicator rezultat în urma diferenței dintre procentul de firme care urmează să facă recrutrări și procentul de angajatori care urmează să facă disponibilizări.
Astfel, previziunea netă de angajare a stagnat față de trimestrul anterior, la valoare de 9%, dar a crescut cu 4 puncte procentuale față de trimestrul doi din anul precedent.
Comerțul, unul dintre domeniile cu cele mai multe posturi vacante
Cele mai multe joburi puse la bătaie vor fi disponibile în comerț, industria prelucratoare, finanțe, asigurări, servicii imobiliare, servicii de afaceri, transport, comunicații, construcții, industria prelucratoare, dar și în administrație publică.
"Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în comerț se pot aștepta la un ritm extrem de activ în ceea ce privește angajările. Previziunea pentru comerț indică o creștere moderată de opt puncte procentuale, comparativ cu același trimestru al anului trecut, în principal datorită intențiilor de extindere pe piața locala a unor lanțuri de hipermarketuri și datorită unei creșteri semnificative a cererii în acest sector, dat fiind faptul că se apropie perioada Paștelui", spune Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup România.
Angajatorii se așteaptă la o creștere privind nivelul angajărilor în următoarele trei luni
În plus, studiul mai arată că angajatorii din șase dintre cele opt regiuni analizate se așteaptă la o creștere a nivelului angajărilor în următoarele trei luni.
Cele mai optimiste planuri de recrutare sunt raportate de angajatorii din Nord-Vest, București & Ilfov și Sud, iar cele mai scăzute intenții de angajare au fost raportate de firmele din Sud – Est și Nord-Est.
"Angajatorii devin din ce în ce mai specifici în ceea ce privește managementul forței de muncă din companiile lor și îți direcționează atenția către angajarea de personal talentat numai în momentul în care se ivește o creștere punctuală a cererii de produse sau servicii. Există posibilitatea de a crește rapid volumul de personal, însă în momentul în care cererea pentru produsele și serviciile lor devine incertă, angajatorii vor sista orice proces de angajare", a adăugat Petrof.