PORTRETUL-ROBOT al clasei mijlocii
Este firesc sa existe destul de putine studii privind clasa medie autohtona, avand in vedere ca perioada cuprinsa intre 1989 si 1999 a fost una foarte confuza, cauzele principale fiind contextul economic haotic si numeroasele schimbari prin care a trecut societatea romaneasca. Adevarata clasa de mijloc din Romania este inca destul de tanara. Procesul ei de formare s-a declansat abia dupa ce au aparut semne puternice ale redresarii economice, la inceputul secolului 21, dupa cum sustine sociologul Mircea Kivu.
Potrivit unor estimari ale companiei de cercetare de piata Daedalus Consulting, middle class-ul de la noi reprezinta aproximativ 40% din totalul populatiei din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, in timp ce clasa superioara reprezinta un procent de 4,6%. Restul de circa 55% dintre romani se plaseaza in clasa inferioara. Dintre acestia, 15% traiesc in saracie, iar 40% duc grija zilei de maine.
In ceea ce priveste clasa medie, aceasta se imparte in trei categorii: clasa medie de jos (lower middle class), clasa medie superioara (upper middle class) si segmentul principal, plasat intre acestea doua (mainstream middle class). Unul dintre primele criterii in delimitarea acestor trei niveluri este marimea venitului. In Romania insa, exista diferente foarte mari intre veniturile obtinute de romanii din clasa medie de jos, ale caror castiguri lunare pornesc de la 1.200 de lei si cei din clasa medie de sus, care ajung sa obtina pana la 5.500 de lei pe luna, potrivit specialistilor de la compania de cercetare de piata, GFK. Acestia spun ca veniturile celor din clasa medie principala sunt mai greu de stabilit, dar se estimeaza ca, in general, ele depasesc lunar valoarea de 1.700 de lei si pot ajunge pana la circa 3.000 de lei.
Mainstream middle class
Dintre cele trei subcategorii ale clasei de mijloc, clasa medie principala, plasata intre low si upper middle class, este cea mai cuprinzatoare, reprezentand circa doua treimi din intreaga clasa mijlocie. Romanii din clasa medie principala traiesc foarte mult ancorati in prezent. Ei au planuri pe termen scurt (perioade mai mici de cinci ani) si nu le place sa riste, fiindca orice pierdere ii afecteaza destul de mult. Prefera castigurile reduse ca valoare, dar sigure. Cei mai multi au credite la banci si isi doresc o casa sau un apartament si o masina proprii, fiind foarte interesati sa isi ridice nivelul de trai, deoarece resimt o mare nevoie de siguranta materiala si sociala (doresc sa aiba copii). Acest segment de populatie se afla inca in plin proces de maturizare. Semnul acestei imaturitati este dat de neintelegerea importantei asigurarilor de viata si preferinta pentru asigurarea bunurilor. Pentru ei este importanta aparenta, imaginea pe care si-o creeaza si parerea celorlalti despre ei, sustine Oana Mirila, directorul departamentului de cercetare calitativa din cadrul companiei GFK.
Din punctul de vedere al locului de munca, romanii din mainstream middle class au studii superioare si lucreaza cel mai adesea in corporatii, ONG-uri si IMM-uri, ocupand posturi din zona de executie si chiar middle-management. Cei trecuti de varsta de 35 de ani incep deja sa cocheteze cu ideea de a avea o afacere proprie mica, de familie, insa numai dupa ce nevoile de securitate materiala si sociala despre care aminteam mai sus sunt asigurate.
Desi romanii din clasa medie principala sunt oameni care se plang destul de des de lipsa timpului liber, ei par sa se descurce relativ bine in aceasta privinta. "Majoritatea si-au creat un cerc strans de prieteni. Merg in weekend la gratar, iar concediul anual este sfant si trebuie neaparat sa fie in afara tarii", spune Oana Mirila. Totusi, in timpul saptamanii, cei mai multi dintre ei fie nu au timp sa iasa nicaieri dupa serviciu (deoarece ajung acasa la mult timp dupa ora 18), fie pur si simplu prefera activitatile statice, cum ar fi privitul la TV sau surfatul pe internet, aceasta ultima activitate capatand din ce in ce mai mult interes. De altfel, publicatiile tiparite ii atrag destul de putin pe cei din mainstream middle class, iar atunci cand citesc, prefera cotidiene ieftine, cu tenta senzationalista. Programele TV cele mai urmarite de ei sunt stirile, reality-show-urile si emisiunile care prezinta experiente, precum sporturile extreme sau activitatile casnice.
Upper Middle Class
Datele despre aceasta categorie sunt mult mai amanuntite. Clasa medie de sus din Romania reprezinta pana la 15% din totalul populatiei din mediul urban si este compusa, in mare parte, din oameni cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani. Majoritatea (60%) sunt barbati, in contrast cu procentul de 49% al persoanelor de sex masculin de la nivelul intregii populatii de la orase, iar peste 34% sunt necasatoriti (fata de media de 25,8%). Dintre romanii din upper middle class, 48,7% au studii superioare (fata de media nationala la nivel urban, de 27,8%), indica un studiu al Daedalus Consulting.
Veniturile declarate ale acestui segment depasesc lunar suma de 1.200 de lei pe membru de familie (in familiile care au copii), iar ocupatiile principale sunt cele de patron, manager sau intreprinzator. 31% dintre cei care sunt angajati au studii superioare (in comparatie cu media de 19,1%, la nivel national, in mediul urban). Cei mai multi dintre ei traiesc in orasele medii si mari, iar circa 30% locuiesc in Bucuresti. Ardealul, Bucurestiul si judetul Ilfov concentreaza, de altfel, ponderea cea mai mare a romanilor din clasa medie de sus. Potrivit lui Daniel Enescu, General Manager la Daedalus Consulting, in aceasta categorie se inscriu si tinerii care provin din familii instarite si care, desi sunt studenti si nu practica nici o meserie, au o putere de cumparare specifica acestui nivel.
Romanii din upper middle class sunt profesionisti sau specialisti si, in functie de companiile pentru care lucreaza, ei ocupa posturi din zonele de middle si low management, de training, sunt free-lanceri sau antreprenori aflati la inceput de drum. Unii dintre managerii de top sau antreprenorii cu vechime care se regasesc in clasa medie de sus tind sa migreze in clasa superioara.
Interesant este ca aproape jumatate dintre romanii din upper middle class au, pe langa salariu, si unele venituri suplimentare, pe care le obtin in diverse moduri: 27% dintre ei din afaceri proprii sau dividende; 15,4% din activitati sau joburi suplimentare, iar 6% din activitati imobiliare. Oamenii din clasa medie superioara par din ce in ce mai interesati de domeniul imobiliar, in contextul in care in 2007 aproape 20% dintre ei au investit in aceasta piata. De asemenea, procentul celor care au achizitionat o casa sau un apartament, care au inceput constructia unei case sau au cumparat teren pentru derularea constructiei unei locuinte este de trei ori mai mare decat media populatiei de la orase.
Romanii din clasa de mijloc superioara sunt mai dinamici, accepta mai usor noul, sunt mai maturi in gandire si au, in general, o personalitate mai bine conturata. "Ei au trecut deja prin etapa de mijloc si au devenit mai stilati, au aspiratii mai inalte, iar majoritatea detin deja o locuinta si isi doresc mai mult. Cu toate ca nu tin foarte mult la imaginea lor, apreciaza foarte mult brandurile, in special pentru calitatea pe care o asigura acestea", spune Oana Mirila de la GFK.
Desi nu se uita la TV, romanii din clasa mijlocie superioara tin sa fie mereu informati si citesc diverse publicatii tiparite sau online specializate, preferand rubricile cu stiri de ultima ora si economice. Astfel, ei isi cunosc mai bine drepturile, statutul si sunt mult mai constienti de problemele cu care se confrunta omenirea si societatea in care se afla. Sunt mai resposabili in relatie cu societatea, iar interactiunea cu propriii copii este superioara calitativ, datorita cunostintelor, maturitatii si accesului mai facil la diverse servicii.
In privinta timpului liber, romanii din clasa mijlocie de sus se pricep sa si-l organizeze mai bine. Merg des la sali de fitness sau practica diverse sporturi, precum tenisul de camp sau inotul, deoarece tin la sanatatea lor. Isi iau, in medie, cel putin 20 de zile de concediu pe an si prefera, de cele mai multe ori, sa le imparta in doua vacante, pe care le iau in anotimpuri diferite. Aleg sa mearga in tari mai putin cunoscute si sa practice sporturi extreme, precum bungee jumping sau scuba diving.
Evolutia
Clasa medie din Romania continua sa reprezinte un segment de populatie eterogen, ale carui limite se afla la o distanta foarte mare una de cealalta. Totusi, cercetarile arata ca Romania se afla pe drumul catre stabilizarea evolutiei nivelului de trai al populatiei. Astfel, in timp ce clasele din zona de jos apreciaza ca traiesc din ce in ce mai prost, in cadrul clasei de mijloc si a clasei superioare se constata o crestere anuala a nivelului de trai. Dintre romanii din clasa medie superioara, 54% apreciaza ca traiesc mai bine decat anul trecut, fata de 32% din totalul populatiei si 8,1%, dintre cei din clasa saraca. Potrivit lui Daniel Enescu, General manager Daedalus Consulting asistam la un fenomen de polarizare a societatii, in care clasele superioare tind sa o duca din ce in ce mai bine, iar clasele de jos o duc din ce in ce mai rau.
Adrian Stanciu, Managing Partner la compania Human Synergistics, este de parere ca pe masura ce oamenii din clasa mijlocie vor deveni mai multi, iar "a trai bine" va deveni ceva normal, se va tempera si pornirea actuala a oamenilor de a-si afisa succesul. In timp, excesele se vor tempera, iar oamenii se vor reintoarce la valorile familiei si ale vietii private. Astfel, viitorul clasei mijlocii din tara noastra ar putea fi definit drept insasi normalitatea.