Raspuns la articolul “Training” din Dilema Veche, de Andrei Plesu
La prima lectura m-am bucurat. Dl Plesu face praf o oferta a competitiei! Youpeee! Pacat ca nu da numele firmei…
La a doua lectura am avut un sentiment de disconfort… si un sentiment de frustrare pe care nu-l mai simtisem din timpul liceului, cand, in Craiova fiind, m-am dus sa vad trenurile cu mineri care se duceau spre Bucuresti. Unul dintre mineri avea exact acelasi tip de ironie folosita de Dl Plesu in articolul din Dilema Veche si folosea acelasi rationament: “Lasa ba, ca-i stiu eu pe intelectualii astia, ca doar sunt vecin cu profu de la liceul din Targu Jiu, un betiv notoriu, nenorocitu’… Abia astept sa le sparg fata, nu fac nimic toata ziua si se imbata ca porcii, intelectuali nenorociti…” (am cenzurat cat am putut injuraturile care abundau in vocabularul repectivului miner). Urmarile unui astfel de rationament de generalizare neconditionata au fost vazute la televizor, intelectualii au simtit mania proletara! De atunci mi-e frica de un astfel de rationament. M-ati speriat domnule Plesu, ma gandesc ca poate veti ridica cititorii Dilemei sa faca liniste si curatenie printre traineri, ca doar au limbaj de plastic! Iar dupa comentariile pe care la vad la articol, nu sunteti departe de asta!
La a treia lectura am simtit nevoia de a analiza textul bucata cu bucata, pentru a ma asigura ca inteleg bine si nu ma las dus de emotie atunci cand este atacata breasla mea… Iata la ce concluzii am ajuns:
- Nu ne este frica de cuvinte, domnule Plesu, dar va scapa adevaratul inteles al cuvantului training. E vorba de lucruri mult mai simple decat va imaginati! Noi, ca traineri, nu suntem platiti sa facem educatie! Nu formam caractere, nu sadim principii de viata, valori sau credinte! Asta face scoala, asta fac parintii, profesorii, pedagogii, iar pentru asta, recunosc, iti trebuie pregatire temeinica si dedicare, poate si un pic de talent. Dar ce va faceti atunci cand conduceti o companie si va dati seama ca 50% dintre programatorii implicati intr-un proiect sunt incapabili sa comunice? Sau atunci cand medici sau farmacisti de profesie nu mai fac cercetare ci trebuie sa vanda rezultatul cercetarii? Atunci ai nevoie de training… adica intr-un interval scurt de timp oamenii respectivi trebuie sa deprinda o bruma de comportamente noi care sa le faca viata mai usoara, iar tu ca manager sa iti indeplinesti obiectivul.
- “up to date”, “training”, “trainer”, “facilitator” etc. Stati linistit, domnule Plesu, nu suntem o specie noua, nici un mutant. Este doar ziua de azi, este realitatea din care faceti si dumneavoastra parte. Nu ma credeti? Deschideti articolul scris chiar de dumneavoastra… veti vedea ca deasupra fotografiei proprii nu scrie “acasa” ci “home“. Iar linia rosie se termina cu “dileme on-line“. Asta se intampla pe “site“-ul revistei al carei director-fondator sunteti. Probabil ca a fost mai usor sa folositi aceste cuvinte in loc de variantele romanesti, nu? Si noua…
- Oferte proaste poti gasi la tot pasul. Sa desconsideri insa capacitatea de discernamant a cititorilor Dilemei Vechi sfatuindu-i sa fuga in loc sa judece si sa aleaga este finalul potrivit pentru un astfel de articol
Domnule Plesu, mi-am hranit ani de zile sperantele de intelectual roman cu interventiile dumneavoastra din presa scrisa sau de la TV. Nu mi le naruiti dintr-un condei, dati o sansa de intelegere profesiei de trainer! Nu sunt toti prosti si cu limbaj de plastic. In plus, mediul de afaceri are nevoie de training, nu scriitorii! Are mare nevoie!!
Nu stiu de ce am fost numit Trainerul anului. Cu siguranta nu pentru talentul literar sau pentru bogatia vocabularului. Nici pentru anii de studiu de psihologie (nu am nici macar unul singur!). Poate pentru capacitatea de a traduce concepte complicate in comportamente practice, poate pentru capacitatea de a ajuta oamenii sa descopere intr-un interval scurt de timp lucruri utile despre cum sa devina mai eficienti, mai capabili. Asta nu e pedagogie, asta e training!
Mi-ati umple sufletul de bucurie daca mi-ati da sansa sa va conving de ceea ce am afirmat vizitandu-ne sediul firmei. Va garantez o discutie incitanta despre diferentele dintre training si orice alta forma de dresaj, educatie sau formare!
Managing Partner, Trend Consult