Roboţii devin persoane electronice
Comisia pentru Justiţie a Parlamentului European a lansat o dezbatere în ceea ce priveşte roboţii. S-a propus ca aceştia să fie numiţi persoane electronice, iar sub această personalitate juridică să aibă drepturi şi datorii precise. Este vorba despre roboţii inteligenţi, capabili să decidă şi să se mişte autonom, în mod special roboţii humanoizi şi maşinile fără şofer.
"Umanitatea se află în zorii unei epoci în care roboţii, algoritmii inteligenţi, androizii şi celelalte forme de inteligenţă artificială, din ce în ce mai sofisticaţi, par a fi pe punctul de a declanşa o nouă revoluţie industrială", a explicat eurodeputatul Mady Delvaux, citată de Le Figaro.
Se studiază şi un nou cadru juridic necesar în condiţiile multiplicării roboţilor şi a impactului important pe care acest lucru îl are asupra economiei. Companiile ar trebui să declare care este impactul folosirii roboţilor asupra rezultatelor lor financiare. Mai exact, să comunice care sunt economiile pe care le fac la nivelul cotizaţiilor de securitate socială atunci când folosesc roboţi în loc de oameni. Profitul obţinut ar putea fi taxat pentru a finanţa sistemul de protecţie socială al oamenilor.
Raportul european ridică şi problema securităţii fizice a oamenilor şi a deminităţii umane, în cazul unei defecţiuni tehnice a roboţilor. Cu cât mai mare este automonia unui robot sau capacitatea lui de a învăţa, cu atât mai mică ar trebui să fie responsabilitatea celorlalte părţi, precizează textul, adică a fabricantului sau a proprietarului. Aceştia ar trebui să facă o poliţă de asigurări care să acopere eventualele daune cauzate de roboţi, la fel ca în cazul vehiculelor rutiere.
De asemenea, roboţii ar trebui să aibă un număr de înmatriculare, un nume şi un capital pentru ca în cazul în care au produs o daună să poată plăti despăgubiri.