România s-a încadrat în ţinta de deficit convenită cu FMI pentru 2011
Estimările iniţiale sugerează că autorităţile au atins şi o ţintă de deficit în termeni ESA mult sub nivelul de 5% din PIB prevăzut în program. Veniturile s-au situat la un nivel uşor mai scăzut decât cel anticipat, mai ales datorită granturilor de la UE ce au fost mai mici decât cele prevăzute, această diferenţă fiind însă mai mult decât compensată de economii pe parte de cheltuieli.
În 2011, proiecţia de creştere a fost revizuită în sus la aproximativ 2½ la sută, în parte datorită unei bune recolte agricole. Inflaţia a scăzut de asemenea drastic şi s-a încadrat în intervalul de inflaţie ţintit de Banca Naţională a României. Pentru anul 2012, prognoza a fsot revizuită în scădere, ţinând cont de mediul economic mai dificil din zona Euro. Proiecţia în privinţa creşterii se situează în prezent la nivelul de 1½ – 2 procente, depinzând de o îmbunătăţirea cererii pe plan intern şi de o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Este de aşteptat ca inflaţia să se menţină în interiorul intervalului ţintit. Deficitul contului curent este prognozat a se situa la nivelul de 4-4½ din PIB.
În ciuda tensiunilor de pe pieţele financiare internaţionale şi a deteriorării calităţii activelor interne, sectorul bancar şi-a menţinut flexibilitatea. Proporţia medie de adecvare a capitalului din sectorul bancar s-a menţinut la un nivel ridicat de 14,5 procente la finele lunii decembrie 2011. Deşi s-a observat o revigorare a creditării sectorului corporatist, creşterea creditării a rămas totuşi slabă în termeni reali, reflectând cererea slabă de credite. Continuarea consolidării fiscale a contribuit la îmbunătăţirea credibilităţii României. Plasarea cu succes a unei emisiuni de obligaţiuni în dolari pe 10 ani, săptamâna trecută, atestă acest lucru.