Vrei într-un city break vara asta? Șapte locuri ideale pentru români
Primele zile de vară și temperaturile ridicate de afară te duc imediat cu gândul la evadarea din rutina zilnică. De altfel, studiile făcute recent arată că de trei ori mai mulți români plănuiesc o vacanță tip city break în lunile de vară ale lui 2017, spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea aleg destinații turistice populare precum Barcelona, Roma, Paris sau Lisabona, însă destui români caută locuri mai puțin convenționale.
Deci, în caz că îți dorești o călătorie spontană, într-un weekend prelungit, ori să explorezi câteva zile un oraș mai apropiat de casă, ți-am făcut o listă cu șapte locuri inedite, pe care merită să le descoperi până vine toamna.
BRATISLAVA
Fotografie via Wikimedia
Situată pe malul Dunării, capitala Slovaciei te izbește cu aerul său medieval, străzile înguste, un castel – simbolul orașului, vizibil din diverse locuri ale orașului – și numeroasele locuri istorice perfecte să te relaxezi după o săptămână de muncă. Printre obiectivele turistice care nu trebuie ratate sunt Catedrala St. Martin, cea mai veche și impunătoare biserică din oraș, Podul Nou, o construcție uriașă peste Dunăre, sau Monumentul Slavin, ridicat în vârful dealului, în memoria victimelor sovietice din lupta de eliberare a Bratislavei din al doilea război mondial. Ajuns aici, ai parte de o panoramă superbă asupra orașului.
Spre seară, acțiunea se mută în barurile și cluburile din centrul vechi al capitalei Slovaciei. Localnicii și turiștii petrec până în zori, iar prețurile băuturilor sunt comparabile cu cele din România.
Cât durează drumul cu avionul: 1 oră, de la Cluj sau 1 oră și 35 de minute, de la București, cu escală la Viena
Cât durează drumul cu mașina: 11 ore și jumătate, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 25 de euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 170 de euro/ persoană
WROCLAW
Fotografie via Wikimedia
Capitală a voievodatului Silezia de Jos, din Polonia, Wroclaw este cunoscut și ca „Orașul Tinereții”, pentru că unul din șase locuitori este student. Până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, orașul a aparținut Germaniei, dar a fost repopulat cu polonezi odată ce conflictul s-a încheiat. Înțesat cu poduri și parcuri, precum și cu numeroase locuri istorice localizate în Orașul Vechi, Wroclaw a fost Capitala Culturii Europene în 2016. De altfel, an de an aici au loc o serie de evenimente culturale, precum Festivalul Berii Bune sau Festivalul Mulțumim, Jimi!, în memoria lui Jimi Hendrix.
Viața de noapte e concentrată în Market Square, unde pub-urile și cluburile sunt deschise 24/24. Vinerea și sâmbăta, petrecerile țin până dimineața, așa că sigur n-o să te plictisești în cochetul oraș polonez.
Cât durează drumul cu avionul: 3 ore și jumătate, cu escală de 50 de minute în Varșovia, de la București
Cât durează drumul cu mașina: 16 ore și jumătate, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 24 de euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 240 de euro/ persoană
PLOVDIV
Fotografie via Wikimedia
Sunt sigur că nu știai asta: Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, e considerată cea mai veche așezare europeană locuită permanent, cu o istorie de 8.000 de ani. Deși n-a fost niciodată o destinație turistică la modă, Plovdivul te va surprinde cu ruinele sale antice și câteva locuri de excepție.
Spre exemplu, Centrul Vechi – unde găsești magazine de tot soiul și străduțe pe care nu circulă mașini -sau Catedrala de Piatră Uspenie Bogorodichno – construită spre sfârșitul secolului XIX și aflată în vârful dealului din oraș. Tot în centrul orașului, încearcă unul dintre restaurantele locale, unde nu doar că se mănâncă bine (inclusiv bucătărie specific bulgărească), dar și prețurile sunt mici. Una peste alta, dacă vrei să eviți îmbulzeala și cârdurile de turiști, orașul de pe râul Maritsa e o variantă de luat în seamă.
Cât durează drumul cu avionul: 3 ore, de la București (1 oră zbor până la Sofia + 2 ore transport cu autobuzul până la Plovdiv)
Cât durează drumul cu mașina: 5 ore și jumătate, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 17 euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 150 de euro/ persoană
BELGRAD
Fotografie via Wikimedia
Capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, cu aproximativ două milioane de locuitori, Belgradul e și unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, atestat încă din antichitate. E considerat un loc al constrastelor și reprezintă opțiunea perfectă pentru românii care visează la un weekend ieșit din tipare, pe bani puțini. Ca puncte de atracție se remarcă fortăreața Kalemegdan (cândva o importantă fortificație militară, acum transformată în parcul central al orașului), strada Knez Mihailova (principala stradă pietonală, populată cu cafenele și magazine) și Piața Republicii (cel mai comun punct de întâlnire din oraș).
Pe deasupra, Belgradul e faimos pentru viața lui de noapte. Una extrem de tumultoasă și diversificată, ideală pentru amatorii de distracție. Cele mai pline de viață locuri le găsești în cartierele Savamala, Zemun și Skadarska, unde se află celebra stradă Skadarlija – populată cu baruri, cafenele și cluburi cu muzică live.
Cât durează drumul cu avionul: 1 oră și jumătate, de la București
Cât durează drumul cu mașina: 9 ore, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 25 de euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 200 de euro/ persoană
ZAGREB
Fotografie via wikimedia
Zagreb e locul unde Europa Occidentală se întâlnește cu cea de est. Străzile pietruite ale capitalei Croației te duc instantaneu cu gândul la Viena, Budapesta sau Praga, în timp ce agitația orașului te va face să te simți ca-n inima Europei. Dacă ajungi în Zagreb, ai grijă să dai o tură prin parcul Maksimir – cel mai mare din oraș, perfect să servești un prânz specific croat & să te relaxezi – și să mergi în Orașul Nou, unde să admiri zgârie-norii și să faci cumpărături în mall-urile din zonă.
Noaptea, strada Tkalciev devine epicentrul distracției. Aici sunt cele mai multe pub-uri și cafenele din oraș. De asemenea, pe timp de vară, nu rata petrecerile de pe Lacul Jarun, care se întind până la primele ore ale dimineții.
Cât durează drumul cu avionul: 2 ore, de la București
Cât durează drumul cu mașina: 12 ore, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 30 de euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 180 de euro/ persoană
DUBROVNIK
Fotografie via wikimedia
Dacă te fascinează capitala celor 7 ținuturi – King’s Landing – din „Game of Thrones” și străzile ei inconfundabile, atunci trebuie să vizitezi neapărat Dubrovnik, oraș în care s-au filmat scenele din celebra producție HBO. Aflată în Croația, pe malul mării Adriatice, localitatea este împrejmuită de zidurile impunătoare ale Orașului Vechi. Dubrovnik are o grămadă de lucruri de oferit celor care-i calcă pragul, de la arhitectura deosebită – mai ales Mânăstirea Franciscană excelează la acest capitol – până la pub-urile din vechiul oraș, acolo unde o să te surprinzi că savurezi o băutură rece în timp ce te bucuri de peisaj.
Cât durează drumul cu avionul: 4 ore, de la București, prin Munchen sau Viena
Cât durează drumul cu mașina: 15 ore, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 48 de euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 400 de euro/ persoană
GRAZ
Fotografie via wikimedia
Destinație preferată a pasionaților de ski, al doilea oraș din Austria e un loc deosebit și pe timp de vară. Important centru universitar, Graz e celebru pentru patrimoniul său cultural, protejat de UNESCO. Poți să vizitezi Muzeul Senzațiilor sau Muzeul de Arme (cu peste 30.000 de exponate – cel mai mare de gen din lume) ori să te duci într-o plimbare relaxantă pe insula turistică Murinsel.
Când vine vorba despre restaurante sau baruri, Graz oferă numeroase opțiuni, la prețuri mai mici decât capitala țării, Viena. Totuși, chiar dacă orașul e unul studențesc, nu te aștepta să găsești prea multe cluburi în care să se danseze toată noaptea.
Cât durează drumul cu avionul: 3 ore, de la București, cu escală de 35 de minute în Viena
Cât durează drumul cumașina: 13 ore și jumătate, de la București
Cât costă o masă pentru două persoane la un restaurant mediu: aproximativ 40 de euro
Prețuri pentru un sejur de trei nopți prin agențiile de turism: de la 450 de euro/ persoană