Andy Warhol la Bucureşti – Sleep/ Empire/ Kiss
Vă invităm să-i vedeţi filmele săptămâna viitoare.Între 11 şi 14 decembrie, Galeria de artă contemporană şi design Galateca ne-aşteaptă cu trei filme experimentale, semnate de celebrul artist. Acest proiect inedit face parte din Bucharest Experimental Film Festival, ediţia a V-a, şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh. Retrospectiva Andy Warhol la Galateca este inclusă în expoziţia artistului britanic Simon Henwood, „Henwood Library Archive”.
Pe 11 decembrie, de la ora 17.00, va fi proiectat „Sleep“, pe 13, începând cu ora 15.00, este rândul lui „Empire“, iar duminică, pe 14 decembrie, de la ora 17.00, puteţi urmări filmul „Kiss“.
Filmele de avangardă ale lui Andy Warhol, pelicule nonnarative, au fost considerate acte de pionierat în epocă, anii ’63-’64, şi devoalează fascinaţia lui pentru cultul celebrităţii. De altfel, cu toţii ştim foarte bine celebrele fotografii care-o înfăţişează pe Marylin Monroe, fiindcă au devenit, la rândul lor, simboluri ale curentului pop-art.
În acel mijloc de ani ’60, Warhol renunţă brusc la pictură, în ciuda succesului portretelor sale sau poate tocmai din cauza presiunii pe care succesul o poate pune asupra unui artist devenit el însuşi un icon, şi se apropie de artele multimedia, în special de cinematografie. Acestei decizii îi datorăm noi faptul că avem şi putem viziona aceste filme, iată, datorită iniţiativei excepţionale a Galeriei Galateca – bine-cunoscută tocmai pentru ultracreativele sale proiecte artistice –, la Bucureşti.
Considerat de mulţi că fiind creatorul stilulul „antifilme“, Warhol a produs între 1964 şi 1966 aproape 500 de filme de scurtmetraj – sau ceea ce el numea „screen tests/ teste de ecran" – ce aveau în rolurile principale prieteni apropiaţi, artişti, celebrităţi şi modele. Apoi, a filmat o serie de lungmetraje sau, mai degrabă, „antifilme" care contestau convenţiile filmelor de până la acea dată. Producţiile sfidau structura clasică a unui film, primul dintre acestea fiind Sleep din 1963 în care Warhol îl filmează pe prietenul său, poetul John Giorno, în timp ce doarme, deşi iniţial Warhol dorea să o distribuie pe Brigitte Bardot în rolul principal. Printre cele mai importante filme se mai numără şi Screen Test (1964), Blow Job (1964), Batman Dracula (1964), Poor Little Rich Girl (1965), Chelsea Girls (1966). Astăzi, critica de film consideră că influenţa lui Warhol asupra cinematografiei a fost imensă, iar spectatorii îi descoperă întotdeauna cu încântare această cealaltă dimensiune artistică.